2015 – Szkocki Rok Kulinarny

archiwum visitbritain

Wołowina i jagnięcina z bydła i jagniąt wypasanych na trawiastych pastwiskach Aberdeenshire, sarnina ze wzgórz Pogórza Szkockiego, białe ryby z Morza Północnego, wędzony łosoś, owoce morza, sery, haggis, cullen skink, cranachan i wiele innych szkockich specjałów – Szkocja to jedno z najlepszych miejsc na zaostrzenie apetytu.

W związku ze Szkockim Rokiem Kulinarnym VisitBritain, organizacja odpowiedzialna za promocję Wielkiej Brytanii, przygotowała szereg atrakcji. Biura wysyłające klientów do Zjednoczonego Królestwa, powinny wziąć te imprezy pod uwagę przy planowaniu programów pobytu.

Whisky Trail – słynny Szlak Whisky prowadzi przez Speyside do siedmiu destylarni, a także do warsztatu bednarza i zabytkowej gorzelni. Przy szlaku znajdują się duże, znane wytwórnie whisky, jak Chivas Regal, Glen Grant, Glenfiddich czy The Glenlivet. www.maltwhiskytrail.com

„Smokie” w Arbroath = świeżo wędzony łupacz prosto z targu produktów rolnych przy lain Spink konsumowany na ciepło na plaży lub w restauracji But’n’Ben w Auchmithie.
www.arbroathsmokies.net

Seafood Trail
Bar Loch Fyne Oyster w miasteczku Cairndow zdobył w ostatnich latach nietypową sławę – ponoć tutaj, przy ostrygach, ważyły się losy niektórych karier politycznych. Ale to tylko jedna z atrakcji szkockiego Szlaku Owoców Morza, który prowadzi wzdłuż zachodniego wybrzeża przez eleganckie restauracje i przytulne bary. Łączy je jedno: zawsze serwują świeże, szkockie ryby.

www.theseafoodtrail.com

Szkockie targi produktów rolnych
Ponad 70 targów produktów rolnych w Szkocji. www.scottishfarmersmarkets.co.uk

Sery ze Szkocji – oferujące różne rodzaje serów delikatesy Iain Mellis’ cieszą się sławą nawet poza granicami regionu. Sieć ma cztery sklepy w Edynburgu, jeden w Glasgow i jeden w St Andrews. Smakosze mogą także odwiedzić producentów serów wędrując szkockim szlakiem „Cheese trail”. www.ijmellischeesemonger.com / www.scottishfoodguide.com/scottishcheesetrail

Spotkania z lokalną kuchnią – kursy gotowania = renomowani kucharze, jak Nick Nairn, Tom Lewis i Martin Wishart prowadzą kursy gotowania w Port of Menteith, Callander i Leit. Dla miłośników whisky organizowane są kursy produkcji tego trunku w Edinburgh’s School of Food & Wine. www.nicknairncookschool.com / www.mhor.net / www.cookschool.co.uk/www.esfw.com