2015 – Szkocki Rok Kulinarny
Wołowina i jagnięcina z bydła i jagniąt wypasanych na trawiastych pastwiskach Aberdeenshire, sarnina ze wzgórz Pogórza Szkockiego, białe ryby z Morza Północnego, wędzony łosoś, owoce morza, sery, haggis, cullen skink, cranachan i wiele innych szkockich specjałów – Szkocja to jedno z najlepszych miejsc na zaostrzenie apetytu.
W związku ze Szkockim Rokiem Kulinarnym VisitBritain, organizacja odpowiedzialna za promocję Wielkiej Brytanii, przygotowała szereg atrakcji. Biura wysyłające klientów do Zjednoczonego Królestwa, powinny wziąć te imprezy pod uwagę przy planowaniu programów pobytu.
Whisky Trail – słynny Szlak Whisky prowadzi przez Speyside do siedmiu destylarni, a także do warsztatu bednarza i zabytkowej gorzelni. Przy szlaku znajdują się duże, znane wytwórnie whisky, jak Chivas Regal, Glen Grant, Glenfiddich czy The Glenlivet. www.maltwhiskytrail.com
„Smokie” w Arbroath = świeżo wędzony łupacz prosto z targu produktów rolnych przy lain Spink konsumowany na ciepło na plaży lub w restauracji But’n’Ben w Auchmithie.
www.arbroathsmokies.net
Seafood Trail
Bar Loch Fyne Oyster w miasteczku Cairndow zdobył w ostatnich latach nietypową sławę – ponoć tutaj, przy ostrygach, ważyły się losy niektórych karier politycznych. Ale to tylko jedna z atrakcji szkockiego Szlaku Owoców Morza, który prowadzi wzdłuż zachodniego wybrzeża przez eleganckie restauracje i przytulne bary. Łączy je jedno: zawsze serwują świeże, szkockie ryby.
www.theseafoodtrail.com
Szkockie targi produktów rolnych
Ponad 70 targów produktów rolnych w Szkocji. www.scottishfarmersmarkets.co.uk
Sery ze Szkocji – oferujące różne rodzaje serów delikatesy Iain Mellis’ cieszą się sławą nawet poza granicami regionu. Sieć ma cztery sklepy w Edynburgu, jeden w Glasgow i jeden w St Andrews. Smakosze mogą także odwiedzić producentów serów wędrując szkockim szlakiem „Cheese trail”. www.ijmellischeesemonger.com / www.scottishfoodguide.com/scottishcheesetrail
Spotkania z lokalną kuchnią – kursy gotowania = renomowani kucharze, jak Nick Nairn, Tom Lewis i Martin Wishart prowadzą kursy gotowania w Port of Menteith, Callander i Leit. Dla miłośników whisky organizowane są kursy produkcji tego trunku w Edinburgh’s School of Food & Wine. www.nicknairncookschool.com / www.mhor.net / www.cookschool.co.uk/www.esfw.com
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty