Saksońskie kulinaria w gwiazdorskiej odsłonie

Laureat gwiazdki Michelin, zespół restauracji Kuultivo z Lipska/fot. Corinna Mehl

Saksonia od lat słynie na świecie z najwyższej klasy zabytków kultury, wspaniałych kolekcji dzieł sztuki, unikalnej przyrody i wielu różnorodnych atrakcji turystycznych. Zagraniczni goście doceniają również walory saksońskiej kuchni i wina, którego produkcja ma tutaj ponad 800 letnią tradycję. Saksońska sztuka kulinarna znajduje uznanie nie tylko wśród smakoszy, ale również wśród kulinarnych „guru”. W ostatnim wydaniu najbardziej prestiżowego przewodnika kulinarnego Michelin Guide, zaprezentowano aż 32 saksońskie restauracje, które eksperci tego wydawnictwa uznali za wybitne i rekomendowane a wśród nich aż dziewięć zostało wyróżnionych mistrzowską gwiazdką.

Najświeższa Michelinowska nominacja to, wyróżniona jedną gwiazdką, restauracja Kuultivo z Lipska. To nie jedyna „gwiazdkowa” restauracja w tym mieście, cieszącym się sławą kulinarnej stolicy Saksonii. Smakosze mogą delektować się również mistrzowską kuchnią jednogwiazdkowych lipskich restauracji: Stadtpfeiffer w Gewandhaus i Frieda a także najwyżej ocenianej przez Michelin Guide, dwugwiazdkowej restauracji Falco.

Restauracja Stadtpfeiffer – Lipsk/ fot. Gräf

Drezno, stolica Saksonii, ma także powody do dumy z osiągnięć swoich restauratorów. W przewodniku Michelin od lat wyróżniane gwiazdką są dwie drezdeńskie restauracje – Elements i Genuss Atelier.

Widok na hotel i restaurację Villa Sorgenfrei w Radebeul /fot. Anke Wolten-Thom

Nie tylko saksońskie metropolie pochwalić się mogą mistrzowską kuchnią i wysoką oceną kulinarnych fachowców. Gastronomiczne perełki eksperci Michelin znaleźli również w mniejszych miejscowościach. Gwiazdką Michelin nagrodzono restaurację Atelier Sanssouci hotelu Villa Sorgenfrei, w położonym na obrzeżach Drezna miasteczku Radebeul, oraz restaurację Juwel w hotelu spa Bei Schumann w miejscowości Schirgiswalde-Kirschau niedaleko Bautzen.

Planerts – Lipsk /fot. Justina Kravcalyte

Saksońskie kulinaria, winnice i browary coraz częściej pojawiają się w programach polskich biur podróży i są często odwiedzane są przez turystów indywidualnych. Zapraszamy do poznania smaków Saksonii a więcej informacji o kulinarnych atrakcjach znajdziecie Państwo na www.saksonia.pl

Genuss Atelier Dresden /Carina Sonntag

Opisy najlepszych saksońskich restauracji w przewodniku kulinarnym Michelin:  https://guide.michelin.com/pl/en/sachsen/restaurants

Artykuł sponsorowany