Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w Jastrzębiu-Zdroju, w Parku Zdrojowym. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Święto śląskiej kuchni, które odbyło się w tym roku w Jastrzębiu-Zdroju, po raz 17. przyciągnęło nie tylko profesjonalnych szefów kuchni, gospodynie wiejskie i uczniów szkół gastronomicznych, ale przede wszystkim tłumy odwiedzających. Atrakcji wystarczyło na cały dzień – oprócz degustacji lokalnych potraw można było wziąć udział w pokazach kulinarnych, posłuchać koncertów śląskich zespołów – w tym “Śląska” – bądź zwiedzić Park Zdrojowy z przewodnikiem.
Konkurs na Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy rozstrzygało jury złożone z szefów kuchni, branżowych ekspertów, dziennikarzy i blogerów. W wyniku trzech godzin pracy przyznano nagrody w trzech kategoriach. “Fartuchy” zdobyli:
Pierwsza kategoria – AMATORZY:
- I miejsce – KGW Szeroka, z potrawy: deser „Marzenie truskawkowe”, jastrzębska wodzionka, szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek.
- II miejsce – KGW Popielów-Radziejów, za potrawy: szpajza szokoladowa, polywka na maślance, karczek na kiszonej kapuście.
- III miejsce – KGW Szczerbice, za potrawy: rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, zupa wiśniowa z makaronem, udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną.
Druga kategoria – PROFESJONALIŚCI:
- I miejsce – restauracja Cysterska, za potrawy: sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka, żur/krupniok w panko/sztamfkartofle/szara reneta/wędzona śmietana, schab po sztygarsku/kiełbasa z dziczyzny/babka ziemniaczana.
- II miejsce – restauracja Dwór Bismarcka, za potrawy: bombny z krupnioka, oberiba, czorny schab, ziemniaki konfitowane, chrust z kiszonej kapusty.
- III miejsce – Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, za potrawy: pajda domowego chleba z wędzonym udźcem baranim z oliwą z czosnku niedźwiedziego, żurek wiślański na wywarze z domową białą kiełbasą, puree chrzanowym i jajkiem, kotlety jagnięce marynowane w miodzie z puree z białych warzyw z sałatką z domowych ogórków kiszonych.
Trzecia kategoria – SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
- I miejsce – Gryfne Fachmanki, za potrawy: kopa ornontowicka z makronami i kokosflokami, szwarno wodzionka z plastrem marynowanej słoniny w ziołach na opolonym badylu, piersi z gołębia souse-vide z gołębiem nadzianym kaszotto warzywnym i winnym sosem porzeczkowym oraz cebulową kruszonką.
- II miejsce – Majstry od gorków, za potrawy: bombony al’a hekele, krem chrzanowy, świniok łonaczony w szpeku, okopcone kluski, zołza z tymionkiem i sznitbony, wieprzki w szolce.
- III miejsce – Uczniowie Korfantego z Jastrzębia-Zdroju, za potrawy: śląska szpajza, zupa krem z oberiby, śląska rolada/kluski szare/kawior z modrej kapusty/sos/zioła/chips.
W tej ostatniej kategorii w roli jurorki zadebiutowała redaktorka naczelna Waszej Turystyki – Marzena Markowska.
Dodatkowo zaproszeni na Festiwal Śląskie Smaki blogerzy i dziennikarze przyznali swoje wyróżnienie w specjalnej kategorii – za niezwykłe wrażenia kulinarne. Laureatem została restauracja Dwór Bismarcka z Mysłowic za zupę krem z oberiby.
Trzeba również wspomnieć o ustanowieniu nowego rekordu Polski na największy szałot. To ponad 132 kg śląskiej sałatki, a rekordzistkami są panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Jastrzębia-Zdroju i okolicy.
Festiwal pełen atrakcji
Podczas Festiwalu odbyły się pokazy kulinarne, m.in. pokaz kuchni wegańskiej Kingi Paruzel, która przedstawiła innowacyjne i zdrowe potrawy. Tradycyjnie odbyła się także emocjonująca Bitwa Smaków, w której Remigiusz Rączka i Adam Borowicz rywalizowali między sobą. Efekty ich kulinarnych zmagań obserwowała zgromadzona licznie publiczność.
Imprezie towarzyszył bogaty program artystyczny. Publiczność bawiła się podczas występów zespołów: Roszak Show i Bartnicky, a galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca “Śląsk” im. Stanisława Hadyny był jak co roku zwieńczeniem festiwalu.
W czasie Festiwalu restauracje Szlaku Kulinarnego “Śląskie Smaki” serwowały regionalne dania, a zorganizowana po raz pierwszy Śląska Strefa Grilla przyciągnęła miłośników nie tylko majówkowej kuchni. Odwiedzający próbowali potraw beskidzkich i śląskich.
Dla chętnych osób dostępne było bezpłatne zwiedzanie Parku Zdrojowego z przewodnikiem. Uczestnicy mogli przekonać się, jak piękne jest Jastrzębie-Zdrój oraz poznać historię tego miejsca.
POWIĄZANE WPISY
20 listopada 2024
Ryanair uruchamia promocje na Cyber Week 2024
Od 25 listopada do 2 grudnia Ryanair zaprasza na największą wyprzedaż roku w ramach Cyber…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2024
Katowice Airport: Wizz Air uruchamia loty do Madrytu, Agadiru, Pizy i Kiszyniowa
Wizz Air ogłosił cztery nowe kierunki, które będzie realizował w 2025 roku z lotniska w…
0 Komentarzy2 Minuty
20 listopada 2024
Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu świętuje swoje 25-lecie
Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu świętował jubileusz 25-lecia swojej działalności.…
0 Komentarzy1 Minuty
19 listopada 2024
Podróż w rytmie slow – Mołdawia na Targach ITTF Warsaw
Mołdawianie mówią, że gościnność to ich drugie imię, dlatego każdy, kto odwiedzi ten…
0 Komentarzy8 Minuty
19 listopada 2024
Raport GfK i eSky.pl: Polacy stawiają na Azję, Amerykę Północną i Afrykę
Coraz więcej Polaków wybiera podróże poza tradycyjnym sezonem turystycznym, doceniając…
0 Komentarzy6 Minuty
19 listopada 2024
Ryanair połączy Bydgoszcz z Alicante
Ryanair uruchamia nowe połączenia z lotniska w Bydgoszczy. Od 31 marca 2025 roku…
0 Komentarzy1 Minuty
18 listopada 2024
Ryanair uruchamia rozkład lotów na lato 2025
15 listopada linie lotnicze Ryanair poinformowały o uruchomieniu rozkładu lotów na lato…
0 Komentarzy1 Minuta
18 listopada 2024
Biura podróży – ceny imprez turystycznych na lato 2025 z lekkim wzrostem
W ubiegłym tygodniu średnia cena wycieczek z wylotami pomiędzy 4 i 10 sierpnia 2025…
0 Komentarzy4 Minuty
18 listopada 2024
DZT promuje Chemnitz jako Europejską Stolicę Kultury 2025
Niemiecka Centrala Turystyki rozpoczęła międzynarodową kampanię promującą Chemnitz, jako…
0 Komentarzy2 Minuty