Dobre praktyki w budowaniu turystyki kulinarnej

W dniach 17 i 18 kwietnia 2024 roku w Warszawie odbędzie się konferencja „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”. Wasza Turystyka objęła wydarzenie patronatem medialnym.

Data spotkania jest nieprzypadkowa bowiem na 18 kwietnia przypada Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej. To już ósme z cyklu kulinarnych spotkań organizowanych przez dr. Piotra Dominika w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie. Tym razem naukowo-branżowa konferencja będzie czerpała z praktycznych doświadczeń Światowej Organizacji Turystyki Kulinarnej (WFTA), a co za tym idzie – będzie miała zdecydowane praktyczne zacięcie. Po raz pierwszy pojawi się przy niej określenie FoodTrex Poland, a to za sprawą współpracy z Hubertem Gonerą z agencji Landbrand, który współtworzy z dr. Dominikiem konferencję w nowym formacie.
Szczególne miejsce w tegorocznej edycji ma prezentacja dobrych praktyk w wykorzystaniu potencjału dziedzictwa kulturowego w kształtowaniu turystyki kulinarnej. Stąd też organizatorzy zaprosili światowej klasy liderów branży turystyki kulinarnej. Pierwszego dnia uczestnicy będą mieli okazję zaczerpnąć wiedzę wprost ze źródła – od praktyków z USA, Szwecji i Finlandii. Wystąpienia będą prowadzone w języku angielskim, organizatorzy zapewniają tłumaczenie symultaniczne.

Dzień pierwszy

Prelegenci: Erik Wolf

Niekwestionowaną gwiazdą spotkania będzie Erik Wolf, który 2003 roku założył największą na świecie organizację wspierającą i rozwijającą turystykę bazującą na kulturze kulinarnej i smakach miejsca World Food Travel Association (www.worldfoodtravel.org). Erik doradzał organizacjom turystycznym w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, jest autorem przełomowych książek kultowych pozycji, m.in. Food Travel the Hidden Harvest i Have Fork Will Travel. Kierowana przez niego organizacja przygotowuje unikatowe w skali światowej raporty i badania na temat profilu psychograficznego turysty kulinarnego. Jest także gospodarzem kultowego podcastu EatWellTravelBetter. Erik podzieli się z gośćmi swoim doświadczeniem, przekaże bezcenne wskazówki, jak rozwijać turystykę kulinarną oraz odpowie na pytania gości podczas sesji dyskusyjnej. Zainteresowani rozwojem oferty turystyki kulinarnej będą mogli wziąć udział w warsztacie, którego będzie współprowadzącym.

Prelegenci: Niclas Fjellström

Wśród tegorocznych mówców pojawi się także Niclas Fjellström, globalny koordynator sieci Dziedzictwa Kulinarnego (culinaryheritage.net). Opowie o tendencjach i zmianach, które obserwuje w modelach współpracy na linii dziedzictwo kulinarne a turystyka i promocja regionów. Przedstawi także najnowsze rozwiązania z kolebki sieci, szwedzkiego regionu Skanii, skąd pochodzi i gdzie wdraża ambitne, nowe projekty pod nazwą WeDeCide (wina, cydry i destylaty). Niclas zdradzi szczegóły współpracy na niwie kulinarnej z takimi tuzami jak Absolut Vodka z jednej strony i mali lokalni przetwórcy i rolnicy z drugiej.

Prelegenci: Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen

Kolejną dawkę inspiracji dostarczą Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen, które reprezentują fiński region Saimaa – znany szczególnie z działań realizowanych w ramach obchodów Europejskiego Regionu Gastronomii 2024 r (tastesaimaa.fi). Finki opowiedzą, jak można profilować ofertę przeżyć turystyki kulinarnej, czerpiąc odpowiedzialnie z dziedzictwa kulinarnego, ale także kulturowego i przyrodniczego regionu. Gościnie przedstawią również, mało znany w Polsce, a doskonale sprawdzający się od lat w Europie format Europejskiego Regionu Gastronomii, który pozwolił wybić się na kulinarną niezależność np. Słowenii (tytuł ten nosiła w 2021 roku).

Warsztaty

Tradycyjnie po wystąpieniu goście będą mieli możliwość dyskusji z prezentującymi. Dla wszystkich poważnie myślących o wprowadzeniu turystyki kulinarnej do oferty swojego miasta, regionu czy destynacji organizatorzy przygotowali 20 miejsc na warsztacie: „Jak budować destynację turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo z nastawieniem na zrównoważony rozwój i sukces”. Będzie to sposobność do uporządkowania wiedzy na temat strategicznego, długofalowego procesu integracji zasobów lokalnych i narzędzi, aktywizacji interesariuszy. Warsztat będzie kombinacją wiedzy i doświadczenia trzech ekspertów, a także miksem spojrzenia światowego, europejskiego i adaptacji do polskich realiów.

W pierwszym dniu konferencji, równolegle z warsztatem prowadzonym przez Erika Wolfa, po przerwie lunchowej zaprezentowane zostaną referaty, będzie też czas na wymianę poglądów na temat rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce. Ta część będzie prowadzona w języku polskim.

Dzień drugi

Drugi dzień konferencji rozpocznie się godzinną prezentacją oraz debatą na temat gwiazdek Michelin poprowadzona przez Polską Organizację Turystyczną. Zastanowimy się nad magią i potencjałem znalezienia się w tym renomowanym przewodniku. Kolejny godzinny blok poświęcony będzie procedurom aplikacyjnym do UNESCO o wpisanie regionu lub określonych tradycji kulinarnych na Listę Niematerialnego Dziedzictwa. Katarzyna Sadowska-Mazur, kierownik zespołu ds. dziedzictwa niematerialnego w Narodowym Instytucie Dziedzictwa, postara się przybliżyć proces wnioskowania zarówno na listy krajowe, jak i listy UNESCO, przedstawi również ciekawe wpisy na reprezentatywnej liście UNESCO dotyczące kulinariów. Wystąpienia będą w języku polskim.

W godzinach wczesnopopołudniowych zaplanowany jest warsztat: „Jak uruchomić nowy potencjał turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich i przygotować producentów i przetwórców rolnych do stania się atrakcją turystyczną”. Podczas warsztatu Hubert Gonera z Landbrand przestawi potencjał rolników i przetwórców żywności jako nowej generacji ofert przeżyć turystyki kulinarnej w Polsce na przykładzie projektu BASCIL realizowanego w partnerstwie krajów nadbałtyckich.
Po przerwie będzie czas na drugą część prezentacji referatów zgłoszonych oraz dyskusja i podsumowanie konferencji.

Organizatorem konferencji jest Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Więcej informacji na stronie organizatora.

Materiał partnera