Rogale świętomarcińskie w nowej odsłonie. Mieszkańcy spróbują lodów z tradycyjnych wypieków

Lody świętomarcińskie
Lody świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie to nieodłączny symbol poznańskiego święta – imienin ulicy Święty Marcin, które odbywa się 11 listopada w stolicy Wielkopolski. Jednak w tym roku mieszkańcy i goście miasta mogą liczyć na coś dodatkowego – specjalne lody przygotowane z prawdziwych rogali świętomarcińskich.

Na pomysł rozszerzenia słodkiej oferty wpadła, założona w 1983 roku firma Willisch z wielkopolskiego Wągrowca. Ponad cztery dekady doświadczeń pozwoliły jej stworzyć lody, w których można poczuć aromatyczne ciasto, nadzienie z białego maku i migdały, czyli kluczowe składniki certyfikowanych rogali świętomarcińskich.

Premiera słodyczy zbiega się z trzydziestoleciem imienin ulicy Święty Marcin, organizowanych od 1994 roku przez Centrum Kultury Zamek.

„Każdy rogal wypiekany jest według tradycyjnej receptury” – mówi Grzegorz Dziamski, szef cukierni Hotel Mercure. To właśnie stamtąd pochodzą rogale świętomarcińskie, które zostały zamienione w lody.

Patronat nad inicjatywą objął Urząd Miasta Poznania i Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna.