Dni wina w hotelach Sofitel
W tym roku Sofitel Wine Days rozpoczynają się na całym świecie 21 września, a kończą 31 października. To czas, w którym w hotelach marki szczególna uwaga skupiać się będzie na francuskich winach i „sztuce życia” – Art De Vivre. To już 5 edycja wydarzenia, podczas którego marka Sofitel pokazuje swoje zaangażowanie w promowanie kultury picia wina.
Winobranie we Francji rozpoczyna się na przełomie września i października, i jest zwieńczeniem całorocznej pracy winiarzy. Marka Sofitel także w Polsce włącza się w świętowanie tego najważniejszego dla kultury wina we Francji wydarzenia.
Od 21 września do 31 października w trzech hotelach Sofitel – Sofitel Warsaw Victoria, Sofitel Grand Sopot i Sofitel Wrocław Old Town, rozpoczyna się cykl wydarzeń związanych z winem. W Warszawie, w restauracji La Brasserie Moderne, Szef Kuchni Maciej Majewski przygotuje specjalne menu degustacyjne składające się z wykwintnych dań, z którymi Master Sommelier Adam Pawłowski skomponuje odpowiednie wina.
W Sopocie, w ramach pięciodaniowej kolacji degustacyjnej w restauracji Art. Deco, przygotowanej przez Szefa Kuchni – Tomasza Koprowskiego, odbędzie się degustacja szampanów marki G.M.Mumm Champagne. W świat tych wykwintnych trunków wprowadzi gości Jakub Skurczyński. Sofitel Grand Sopot przygotował również specjalną ofertę koktajli na bazie win, które będą serwowane w Le Bar. Dodatkowo każdy będzie mógł nabyć butelkę ulubionego wina z 20% rabatem.
Bogatą ofertę podczas Dni Wina przygotował także wrocławski Sofitel. Na szczególną uwagę zasługuje kolacja z Robertem Makłowiczem, która odbędzie się 14 października. Tę wyjątkową ucztę przygotuje Szef Kuchni Piotr Nadolski, a Robert Makłowicz opowie o serwowanych daniach
i podanych specjalnie na tę okazję winach, które sam przywiózł z małych europejskich winnic.
W tym czasie będą odbywały się również pokazy przygotowywania koktajli z wina i degustacje szampana.
Sofitel Wine Days stanowią wyjątkową okazję do degustacji dla miłośników wina, zapewniając idealne warunki do korzystania z know-how marki, za którym stoi 50 lat doświadczenia. Przez pół wieku mistrzowie spośród sommelierów pogłębiali swoją wiedzę i tworzyli niepowtarzalną, wysokiej jakości „bibliotekę wina”. Dzięki temu dzisiaj goście hoteli Sofitel mogą się cieszyć smakiem najlepszych trunków, które są serwowane podczas wydarzeń Dni Wina.
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty