Austria promuje wypoczynek latem
W sezonie letnim 2016 turyści polscy wykupili w Austrii ok. 570 tys. noclegów, o 7,9 proc. więcej niż w sezonie letnim 2015 roku.
Polska w tej chwili zajmuje 12. miejsce wśród krajów pochodzenia turystów spędzających lato w Austrii. Wśród najczyściej wybieranych destynacji letnich są Wiedeń, Graz i Salzburg. Polski turysta spędza w Austrii latem średnio 2,6 doby.
Gabriele Lenger, dyrektor biura austria.info w Polsce, podkreśliła: „Patrzymy optymistycznie na wyniki tegoroczne. W maju Polacy wykupili o 18 proc. więcej noclegów Austrii niż w maju 2016 roku. Chcemy, żeby jeszcze więcej Polaków przekonało się do wypoczynku letniego w Austrii. Liczymy więc, że ta tendencja wzrostowa się utrzyma.”
Urszula Kalinowska z austria.info dodała: „W tym roku będziemy promować letni wypoczynke w regionach, które dotychczas kojarzyły się jednoznacznie z urlopem zimowym, w tym Zell am See Kaprun, Karyntię, Styrię, Górną Austrię (Dachstein-Traunsee-Attersee) czy markę Agroturystyka z Austrii, słynącą z obiektów rozsianych po całym kraju.”
W sezonie zimowym 2016/17 turyści z Polski zarezerwowali aż 1 223 910 noclegów (+3,3 proc.). Liczba ich pobytów w Austrii wyniosła 262 772 (+5,1 proc.), natomiast średnia długość pobytu 4,7 doby. Dzięki takim wynikom Polska znalazła się na siódmym miejscu w rankingu krajów najchętniej odwiedzających Austrię. Zima najwięcej Polaków wypoczywało w Tyrolu – 46,2 proc., Salzburgu – 23,5 proc., Karyntii – 8,7 proc.
Gabriele Lenger podkreśliła: „Cieszy nas szczególnie, że z roku na rok zmienia się proporcja turtystów odwiedzających Austrię zimą i latem. W 2012 roku 71,1 proc. wypoczywało u nas zimą a tylko 28,9 latem. W ubiegłym roku na wypoczynek latem zdecydowała się już prawie jedna trzecia gości (32,7 proc.).”
Konferencja austria.info poświęcona letniemu wypoczynkowi odbyła się w Gastro Garden Bełska, w Technikum Ogrodniczym w Warszawie. Sama część informacyjna trwała bardzo krótko. Główną atrakcją było wspólne gotowanie pod okiem doświadczonych kucharzy pod wodzą Grzegorza Łapanowskiego, potraw inspirowanych kuchnia i naturą austriacką. Przygotowano więć (a następnie skonsumowano) pstrąga pieczonego w papilotach, ze świeżymi ziołami, kwiatami z ogrodu, twarożkiem, klasycznym winegretem, panierką panko i bobem oraz polędwicę wołową z grilla, z młodymi warzywami, sosem berneńskim i cydrem jabłkowym. Na deser zaś – truskawkami w syropie z bzu, z bezą i migdałowymi ciasteczkami.
POWIĄZANE WPISY
21 listopada 2024
Atrakcje południowych Czech
Podczas konferencji prasowej w ubiegłym tygodniu w Warszawie, Czech Tourism wraz…
0 Komentarzy3 Minuty
21 listopada 2024
Niemcy – ojczyzna bożonarodzeniowych jarmarków
Z końcem listopada nad niemieckimi miastami zaczynają się unosić zapachy korzennych…
0 Komentarzy9 Minuty
15 listopada 2024
Rekordowe targi WTM w Londynie. Ponad 4 tys. wystawców z całego świata
W dniach 5-7 listopada 2024 roku londyńskie hale ExCeL gościły największe w historii…
0 Komentarzy2 Minuty
28 października 2024
Dubaj szykuje się na zakupowe szaleństwo
Rozrywka na żywo, koncerty gwiazd, wyjątkowe oferty i zakupowe szaleństwo w czystej…
0 Komentarzy1 Minuty
23 października 2024
Saksonia zaprasza na jarmarki bożonarodzeniowe
Saksończycy od wieków słyną z kultywowania tradycji bożonarodzeniowych. Nie bez kozery…
0 Komentarzy5 Minuty
16 października 2024
„Najlepszym środkiem promocji Korei Południowej jest K-pop”
Zwiększenie liczby polskich turystów do 30 tys. rocznie – taki cel stawia przed sobą…
0 Komentarzy4 Minuty
9 października 2024
Rekordowy wzrost zainteresowania Austrią wśród polskich turystów
0 Komentarzy3 Minuty
4 października 2024
Tabarka – w poszukiwaniu prawdziwej Tunezji
Położona tuż przy granicy z Algierią Tabarka zachwyca plażami i świetnymi warunkami do…
0 Komentarzy5 Minuty
3 października 2024
Hiszpańskie nowości Rainbow: Costa Blanca i Costa Dorada
Na lato 2025 Rainbow przygotował kilka nowych kierunków w sprawdzonych już przez Polaków…
0 Komentarzy8 Minuty