Śląskie Smaki’ 2018 wybrane

archiwum Śląskie Smaki

Na 13. Festiwalu Śląskie Smaki w konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn, a Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury – kilkukrotnie powtarzał, że to dotychczas najsmaczniejsza edycja imprezy.

W tym roku potrawy oceniali:

W kategorii amatorzy:
1. Katarzyna Graczkowska – szef kuchni w restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki Hotel Spa Laskowo w Jankowicach, nagrodzona Srebrnym Durszlakiem w kategorii profesjonalistów na XII Festiwalu Śląskie Smaki,
2. Dobrawa Skonieczna-Gawlik – etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem Zagłębia Dąbrowskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych
3. Agnieszka Jasińska – finalistka Hell`s Kitchen Polska, wielokrotna uczestniczka i finalistka Festiwalu Śląskie Smaki, miłośniczka gotowania

W kategorii profesjonaliści:
1. Krzysztof Peć – szef kuchni Restauracji Kuchnia Otwarta Hotelu Park Inn by Radisson Katowice; wielokrotny juror Festiwalu Śląskie Smaki
2. Sebastian Humski – szef kuchni Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej – restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki
3. Grzegorz Chmielewski – prezes Polskiej Izby Turystyki Oddział Śląski w Katowicach, wiceprezes Śląskiej Organizacji Turystycznej, członek Komisji Certyfikacyjnej Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, miłośnik tradycyjnej kuchni.

W kategorii uczniów szkół gastronomicznych:
1. Mateusz Wrzyciel – szef kuchni i właściciel w Restauracji Karczma Koszwice, uczestnik konkursu kulinarnego XII Festiwalu Śląskie Smaki.
2. Małgorzata Kłych – etnograf, pedagog, badacz kultury województwa śląskiego, w szczególności Górnego Śląska; wielokrotna jurorka regionalnych konkursów kulinarnych.
3. Paweł Kąkol – nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim

Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2017 zdobyli:

– w kategorii szkół gastronomicznych:
I miejsce: Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach
II miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim
III miejsce: Rewolwerowcy z Gastronoma – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

– w kategorii amatorów:
I miejsce: KGW w Ćwiklicach
II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku
III miejsce: KGW Wisła Wielka

– w kategorii profesjonalistów:
I miejsce: Holiday Inn ****
II miejsce: Restauracja „Frykówka”
III miejsce: Restauracja Enklawa

www.slaskiesmaki.pl