Najlepszy kucharz gotuje w Grandzie w Starym Smokowcu
Szef kuchni Grandhotel Starý Smokovec Peter Pikovský został zwycięzcą specjalistów branży HoReCa, organizowane po raz czwarty, wspólnie ze Stowarzyszeniem hoteli i restauracji Słowacji i magazynem Horeca.
Konkurs odbył się podczas konferencji – wiosna spotkania hotelarzy 2014 Horeca w Grand Jasna. W tym roku tematem żywo gotowania „Pokaż sezonowe dania w stylu bistro”.
Trzech kucharzy dostało się do finału. Każdy z zawodników miał 45 minut na przygotowanie dania. Szef kuchni Grandhotel wygrał daniem Jagnięce żeberko z rozmarynem na kremie ze szpinaku.
Peter Pikovský powiedział: „Nie uczestniczyłem w konkursie, żeby wygrać, ale żeby się sprawdzić w ostrej konkurencji. Nie bałem się konkurentów, gotowanie mi szło dobrze, konkurs odbywał się przecież u nas, w Tatrach. Cieszę się, że dzięki mojemu autorskiemu przepisowi na polędwiczki wieprzowe w opakowaniu z ziół i białego pieczywa, z puree z marchewki żółtej, zdobyło uznanie jury a mnie zaprowadziło do finału.”
Dyrektor hotelu Grandhotel w Starym Smokowcu, Marek Koumal dodał: ” Sukces naszego szefa kuchni to sukces naszego hotelu a dania w stylu bistro, które prezentował w konkursie pojawią się w menu naszej restauracji już w sezonie letnim.”
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty