Wyniki XV Festiwalu Śląskie Smaki

Bitwa Smaków

W tym roku wydarzenie odbyło się na zamkowym dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn.

Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.

Złote, Srebrne oraz Brązowe Zopaski zdobyli:

Kategoria POTRAWA REGIONALNA:

1. KGW Tworków – Kołocz śląski z serem
2. Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Żebroczka ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami
3. Restauracja Riva – Prażonki jurajskie

Kategoria PRODUKT LOKALNY:

1. Las Huberta – Wędliny z dzika
2. Zagroda na pograniczu – Sery kozie
3. Miód Bee Made – Krzysztof Widuch – Miód rzepakowy

Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ:

1. Słodka Manufaktura Leona – Czekolady
2. KGW Zabełków – Mix ciasteczek kruchuch
3. Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur

Dodatkowe 3 nagrody (vouchery) w każdej z kategorii wręczył:

MUNU – system gastronomiczny POS.
Nagrodą była aplikacja sprzedażowa POS wraz z zintegrowanym, własnym sklepem internetowym do zamówień online – bezpłatnie na 1 rok.
• Kategoria POTRAWA REGIONALNA – Restauracja Riva – Prażonki jurajskie
• Kategoria PRODUKT LOKALNY – Jurajski Koziołek – Kociołek Jurajski Koziołek
• Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ – Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur

www.slaskiesmaki.pl

Powstał śląski pakiet dla turystyki