Finnair wprowadza nowe autorskie menu
Finnair rozpoczyna współpracę z wiodącymi fińskimi restauracjami Nokka, G.W. Sundmans, Savoy i Fishmarket. Ich szefowie – Matti Jämsén z G.W. Sundmans, Ari Ruoho z Nokki i Kari Aihinen z Savoya – stworzyli autorskie menu, które będą dostępne w klasie biznes na lotach długodystansowych z Helsinek od stycznia 2015.
W ramach tej współpracy Finnair zaoferuje swoim klientom wyjątkowe potrawy świąteczne oraz uświetni specjalnym menu dołączenie w przyszłym roku Airbusów A350 do floty Finnaira.
Autorskie menu są tworzone ze starannie dobranych składników sezonowych, wykorzystują osobiste inspiracje kulinarne szefów kuchni i odważne mieszanki wyrazistych smaków. Współpraca rozpocznie się pod koniec stycznia 2015 i będzie trwała do wiosny 2016. Menu będzie zmieniane rotacyjnie, co trzy miesiące.
Maarit Keränen, szefowa działu obsługi Finnaira powiedziała: „Kiedy poprzednio podjęliśmy współpracę z najlepszymi fińskimi szefami kuchni, otrzymywaliśmy wiele pozytywnych opinii od klientów na ten temat. Rozpoczynamy ponownie taką współpracę, ponieważ chcemy w dalszym ciągu zapewniać naszym klientom najlepsze, wykwintne posiłki.”
Mia Saari, restauratorka z Royal Restaurants dodała: „Wszystkie restauracje współpracujące z Finnairem należą do grupy Royal Restaurants, obejmującej najlepsze restauracje w Finlandii. Każde z autorskich menu odzwierciedla unikalny i rozpoznawalny styl swojego autora.”
Pierwsze z autorskich menu zostało stworzone przez Matti Jämséna, szefa kuchni w restauracji G.W. Sundmans. Wśród potraw zimowych znajdzie się sieja, glazurowane policzki wieprzowe i dorsz. Jämsén jest reprezentantem Finlandii w Bocuse d’Or – najbardziej prestiżowym konkursie kucharskim na świecie – którego finał odbędzie się w Lyonie 27–28 stycznia 2015 roku.
Autorskie menu Kari Aihinena, szefa kuchni i menedżera w restauracji Savoy, jest inspirowane letnim ogrodem i rojami pszczół. Będzie serwowane na wiosnę 2015 i opiera się na składnikach, takich jak szparagi, sałatki z młodych ziemniaków, miód, oraz piersi kurczaka kukurydzianego.
Menu jesienne zostało ułożone przez Ari Ruoho, szefa restauracji Nokka, który, tworząc je, czerpał inspirację z sezonu żniw. Znajdzie się w nim topinambur (słonecznik bulwiasty, zwany też karczochem jerozolimskim), kawior ze szczupaka północnego i zupa z dyni.
W zimie 2016 roku przyjdzie kolej na autorskie menu restauracji Fishmarket, które opierać się będzie głównie na potrawach z ryb.
POWIĄZANE WPISY
22 listopada 2024
Ryanair i ESN: 10 proc. zniżki oraz darmowy bagaż dla europejskich studentów
Ryanair ogłosił kontynuację współpracy z Erasmus Student Network. Dzięki partnerstwu,…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2024
Ryanair uruchamia promocje na Cyber Week 2024
Od 25 listopada do 2 grudnia Ryanair zaprasza na największą wyprzedaż roku w ramach Cyber…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2024
Startuje nowe połączenie kolejowe z Pragi do Gdyni
Podczas konferencji „Polski Dzień Logistyki 2024” w Pradze ogłoszono uruchomienie Baltic…
0 Komentarzy3 Minuty
20 listopada 2024
Katowice Airport: Wizz Air uruchamia loty do Madrytu, Agadiru, Pizy i Kiszyniowa
Wizz Air ogłosił cztery nowe kierunki, które będzie realizował w 2025 roku z lotniska w…
0 Komentarzy2 Minuty
19 listopada 2024
Lotnisko Chopina: blisko 15 proc. wzrost liczby pasażerów w październiku
Lotnisko Chopina w Warszawie odnotowało znaczny wzrost liczby pasażerów w październiku.…
0 Komentarzy4 Minuty
19 listopada 2024
Costa Cruises prezentuje specjalne rejsy „Costa Voyages”
Costa Cruises zaprasza na rejsy „Costa Voyages Special Edition” na pokładzie statku Costa…
0 Komentarzy1 Minuty
19 listopada 2024
Ryanair połączy Bydgoszcz z Alicante
Ryanair uruchamia nowe połączenia z lotniska w Bydgoszczy. Od 31 marca 2025 roku…
0 Komentarzy1 Minuty
18 listopada 2024
Ryanair uruchamia rozkład lotów na lato 2025
15 listopada linie lotnicze Ryanair poinformowały o uruchomieniu rozkładu lotów na lato…
0 Komentarzy1 Minuta
14 listopada 2024
Ryanair połączy Katowice z Brukselą
Ryanair uruchomi nowe połączenie z katowickiego lotniska, od 1 kwietnia 2025 roku…
0 Komentarzy1 Minuty