AccorInvest wspiera talenty kulinarne i obejmuje patronat nad klasą w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
AccorInvest, grupa inwestująca w nieruchomości hotelowe w Europie i właściciel Orbisu, rozwija ponad 20-letnią współpracę z Zespołem Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Ostatnie spotkanie dotyczyło utworzenia patronackiej klasy w zawodzie kucharza.
Historia tej szkoły, sięgająca ponad 100 lat, rozpoczęła się w 1910 roku, kiedy to powstało Miejskie Seminarium Gospodarcze – pierwsza tego typu placówka edukacyjna w Polsce. Obecnie szkołą kieruje dyrektor mgr Andrzej Ptasznik, funkcję wicedyrektora do spraw zawodowych pełni mgr inż. Ewa Konieczna, zaś kierownikiem warsztatu szkolnego jest mgr Grażyna Kumorek-Mastalerz.
„W czerwcu ubiegłego roku podpisaliśmy umowę o objęciu patronatem nad branżową klasą kucharzy, która rozpoczęła swoją działalność we wrześniu 2023 roku. Nasza wieloletnia współpraca ze szkołą obejmuje szereg inicjatyw na wielu płaszczyznach w zawodach takich jak kucharz, kelner, barman. Działania te zawierają przekazywanie materiałów i programów niezbędnych do zajęć dydaktycznych, prowadzenie zajęć dla uczniów, uczestnictwo jako jury w konkursach, wsparcie rozwoju zawodowego nauczycieli, organizowanie praktyk zawodowych, kształcenie uczniów w ramach praktycznej nauki zawodu oraz organizowanie i przeprowadzanie warsztatów” – wyjaśnia Joanna Kłeczek-Kacza, kierownik regionalnych kierowników HR w Polsce.
17 stycznia 2024 roku AccorInvest uroczyście objął patronatem klasę kucharską. W spotkaniu uczestniczyli m.in. Joanna Kłeczek-Kacza, kierownik regionalnych kierowników HR AccorInvest w Polsce; Violetta Krzemień-Banot, dyrektor hoteli Novotel i ibis Kraków Centrum; Maciej Naziębłło, dyrektor hotelu Novotel Kraków City West, Tomasz Schweda, dyrektor hotelu Mercure Kraków Stare Miasto, Przemysław Działański, dyrektor hoteli ibis i ibis Budget Kraków Stare Miasto, szefowie kuchni tych hoteli oraz przedstawiciele szkoły.
Warsztaty kulinarne
Realizowane i planowane akcje w roku szkolnym 2023/2024 obejmują warsztaty, począwszy od pieczenia i wytwarzania wyrobów z ciasta, poprzez produkcję dań wegańskich, aż po warsztaty dotyczące techniki przyrządzania mięs, prowadzone przez znanych krakowskich szefów kuchni – Janusza Knapika oraz Macieja Plutę. Dodatkowo, w planach jest szkolenie z tematyki monodeserów oraz autorski program warsztatów pieczywa, panini, tartinek, tostów, focaccia i innych.
„Dla Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie współpraca z AccorInvest to nie tylko szansa na doskonalenie umiejętności uczniów, ale także okno otwierające się na fascynujący świat profesji kulinarnych. Wspólnie kształtujemy przyszłość naszych uczniów, inspirując ich do pasji i osiągania wzorowości w sztuce kulinariów. Utworzona wraz z AccorInvest klasa patronacka w zawodzie kucharza jest pierwszą w historii naszej szkoły, z czego jesteśmy ogromnie dumni” – dodaje wicedyrektorka do spraw zawodowych mgr inż. Ewa Konieczna.
Absolwenci Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 zasilają szeregi hoteli z Grupy AccorInvest. Obecnie pracują jako kucharze a także szefowie kuchni, między innymi Janusz Knapik z Novotel Kraków City West oraz Miłosz Kowalski z Novotel i ibis Kraków Centrum.
„AccorInvest, angażując się w rozwój młodych talentów, współpracuje nie tylko z Zespołem Szkół Gastronomicznych nr 2, ale także inwestuje w edukację poprzez programy praktyk, staży i szkoleń. Wspólnie z przedstawicielami branży edukacyjnej kształtujemy przyszłe pokolenie profesjonalistów w obszarze hotelarstwa” – dodaje Joanna Kłeczek-Kacza.
Warto dziś podkreślić znaczenie współpracy między sektorem hotelarskim a placówkami edukacyjnymi. Wspólna inicjatywa nie tylko kształci przyszłe pokolenie profesjonalistów branży hotelarskiej, ale również inspiruje do dążenia do doskonałości.
POWIĄZANE WPISY
18 grudnia 2024
Monika Wacowska-Maciąg na czele dwóch hoteli Leonardo Boutique w Krakowie
Monika Wacowska-Maciąg od grudnia 2024 roku objęła stanowisko hotel managera w Leonardo…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2024
Lotnisko Rzeszów-Jasionka podsumowało lato 2024. Wzrost liczby pasażerów o 32 proc.
Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka podsumował sezon letni 2024, podczas gali na której…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2024
Costa Crociere nagradza partnerów i prezentuje ofertę na 2025
Costa Crociere, włoska firma oferująca rejsy wycieczkowe podsumowała rok 2024 podczas 29.…
0 Komentarzy3 Minuty
18 grudnia 2024
Wizz Air rozszerza siatkę połączeń z Warszawy. Cztery nowe trasy w 2025 roku
Wizz Air ogłosił dalszy rozwój swojej bazy na warszawskim lotnisku Chopina. W czerwcu…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2024
Biura podróży – rosną ceny imprez turystycznych
Średnia cena wyjazdów zaplanowanych na pierwszy tydzień sierpnia wzrosła w ostatnim…
0 Komentarzy1 Minuty
17 grudnia 2024
Linie SAS wracają do Wrocławia. Loty do Kopenhagi w codziennej ofercie
Po kilkuletniej przerwie linie lotnicze SAS wracają do Portu Lotniczego we Wrocławiu,…
0 Komentarzy1 Minuty
17 grudnia 2024
Bachledka Ski & Sun: nowości na zimę w słowackich Tatrach
Bachledka Ski & Sun, całoroczny ośrodek górski w Bachledovej Dolinie na północy Słowacji,…
0 Komentarzy2 Minuty
17 grudnia 2024
Rekordowy listopad na lotnisku Rzeszów-Jasionka: ponad 76 tys. obsłużonych pasażerów
Lotnisko w podrzeszowskiej Jasionce obsłużyło w listopadzie ponad 76 tys. pasażerów, co…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2024
Nocowanie.pl: Polacy wybierają święta poza domem
Polacy coraz chętniej spędzają święta Bożego Narodzenia i sylwestra poza domem,…
0 Komentarzy3 Minuty