Aplikacja walcząca z marnowaniem żywności weszła do Polski
Dzięki aplikacji Too Good To Go można kupić w za jedną trzecią ceny posiłki, które danego dnia nie zostały sprzedane przez restauracje i sklepy.
Aplikacja, która oficjalnie wystartowała dzisiaj, obsługuje 50 punktów (restauracji, sklepów, hotel) w Warszawie. Wkrótce ma działać w innych miastach – nie tylko tych dużych.
Kuba Walasek, country manager aplikacji Too Good To Go w Polsce, podkreślił: „Każdego dnia wyrzucanych jest 50 ton mln żywności, a jak szacuje Boston Consulting Group będzie jeszcze gorzej – do 2030 roku liczba ta wzrośnie to 66 mln ton. Marnotrawstwo żywności jest trzecim, po Chinach i Stanach Zjednoczonych, emitentem CO2 na świecie. Marnowani żywności, to produkcja 3 mld ton CO2 rocznie. Chcemy pokazać, że marnowanie żywności, wurzucanie,to problem ekologiczny. Naszą misją jest stworzenie świata, w którym nie wyrzuca się jedzenia.
W Polsce wydaje się to szczególnie ważne, zajmujemy niechlubną 5.pozycje w Europie pod względem marnowanej żywności. Rocznie jest to 9 mln ton żywności – 236 kg na osobę.”
Badania dowodzą, że tylko ok. 5 proc. żywności marnowanej jest w sklepach, ok. 15 w restauracjach, zaś aż 50 proc. – w gospodarstwach domowych.
Aplikacja Too Good To Go działa obecnie w 11 krajach (dania,Holandia może pochwalić się 12mln uczestników. W ciągu trzech lat pozwoliła zaoszczędzić 16 mln posiłków, co zmniejszyło emisję CO2 o 41 tys. ton. Ostatnio aplikacja Too Good To Go została wyróżniona dwoma prestiżowymi nagrodami – Gault et Millau przyznało firmie Digital Award za uratowanie ponad 50 000 posiłków. Do końca tego roku aplikacja rozpocznie działalność trzech kolejnych krajach.
Jak działa aplikacja?
Możemy na niej znaleźć sklepy, restauracje, cukiernie, piekarnie, restauracje hotelowe. One z kolei sygnalizują towar, porcje, które nieudało i się sprzedać. Są to produkty, dania świeże, które po zakończeniu dnia normalnie wylądowałyby w koszu. My możemy je kupić mniej więcej za jedną trzecią ceny. Średnio każdym punkcie dziennie jest do dyspozycji od kilku do kilkunastu paczek. Po dużych imprezach często zostaje ich więcej. Możemy więc rezerwować dania przyrządzone danego dnia w restauracji, zestawy kanapek czy sushi. Oryginale jest to, że kupujemy paczkę „niespodziankę” – nie wiemy, co danego dnia znajdzie się w naszej paczce, choć możemy na przykład wybrać sobie lokale oferujące żywność wegańską. Możemy także skontaktować się z danym lokalem, gdy paczki są już gotowe i zapytać co zawierają.
Magdalena Marzec, of marketing Too Good To Go w Polsce, podkreśliła: „Forma niespodzianki, podobnie jak w przypadku jajek-niespodzianek, jest elementem marketingowym, który sprawdził się w innych krajach europejskich. W innych krajach sprzedaż paczek osiąga 85-90 proc.”
Do aplikacji dołączy również się hoteli Accor, na razie jest w niej warszawski Nowotel Airport.
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty