Austria promuje wypoczynek latem
W sezonie letnim 2016 turyści polscy wykupili w Austrii ok. 570 tys. noclegów, o 7,9 proc. więcej niż w sezonie letnim 2015 roku.
Polska w tej chwili zajmuje 12. miejsce wśród krajów pochodzenia turystów spędzających lato w Austrii. Wśród najczyściej wybieranych destynacji letnich są Wiedeń, Graz i Salzburg. Polski turysta spędza w Austrii latem średnio 2,6 doby.
Gabriele Lenger, dyrektor biura austria.info w Polsce, podkreśliła: „Patrzymy optymistycznie na wyniki tegoroczne. W maju Polacy wykupili o 18 proc. więcej noclegów Austrii niż w maju 2016 roku. Chcemy, żeby jeszcze więcej Polaków przekonało się do wypoczynku letniego w Austrii. Liczymy więc, że ta tendencja wzrostowa się utrzyma.”
Urszula Kalinowska z austria.info dodała: „W tym roku będziemy promować letni wypoczynke w regionach, które dotychczas kojarzyły się jednoznacznie z urlopem zimowym, w tym Zell am See Kaprun, Karyntię, Styrię, Górną Austrię (Dachstein-Traunsee-Attersee) czy markę Agroturystyka z Austrii, słynącą z obiektów rozsianych po całym kraju.”
W sezonie zimowym 2016/17 turyści z Polski zarezerwowali aż 1 223 910 noclegów (+3,3 proc.). Liczba ich pobytów w Austrii wyniosła 262 772 (+5,1 proc.), natomiast średnia długość pobytu 4,7 doby. Dzięki takim wynikom Polska znalazła się na siódmym miejscu w rankingu krajów najchętniej odwiedzających Austrię. Zima najwięcej Polaków wypoczywało w Tyrolu – 46,2 proc., Salzburgu – 23,5 proc., Karyntii – 8,7 proc.
Gabriele Lenger podkreśliła: „Cieszy nas szczególnie, że z roku na rok zmienia się proporcja turtystów odwiedzających Austrię zimą i latem. W 2012 roku 71,1 proc. wypoczywało u nas zimą a tylko 28,9 latem. W ubiegłym roku na wypoczynek latem zdecydowała się już prawie jedna trzecia gości (32,7 proc.).”
Konferencja austria.info poświęcona letniemu wypoczynkowi odbyła się w Gastro Garden Bełska, w Technikum Ogrodniczym w Warszawie. Sama część informacyjna trwała bardzo krótko. Główną atrakcją było wspólne gotowanie pod okiem doświadczonych kucharzy pod wodzą Grzegorza Łapanowskiego, potraw inspirowanych kuchnia i naturą austriacką. Przygotowano więć (a następnie skonsumowano) pstrąga pieczonego w papilotach, ze świeżymi ziołami, kwiatami z ogrodu, twarożkiem, klasycznym winegretem, panierką panko i bobem oraz polędwicę wołową z grilla, z młodymi warzywami, sosem berneńskim i cydrem jabłkowym. Na deser zaś – truskawkami w syropie z bzu, z bezą i migdałowymi ciasteczkami.
POWIĄZANE WPISY
20 grudnia 2024
Wakacyjne plany Polaków na 2025 rok: poszukiwanie rodzinnych korzeni, przygody z adrenaliną i odkrywanie kraju
Jak wynika z najnowszego raportu, apetyt na podróże w 2025 roku będzie nadal rósł.…
0 Komentarzy6 Minuty
19 grudnia 2024
Wieczór z Krzysztofem Wielickim w Abu Dhabi w ramach promocji Polski na rynkach arabskich
25 listopada br. w Abu Dhabi zaprezentowano film dokumentalny o życiu i dorobku wybitnego…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2024
Rekordowa liczba turystów odwiedziła Bułgarię
Bułgarzy przewidują, że mijający rok okaże się rekordowy pod względem turystyki – kraj…
0 Komentarzy2 Minuty
5 grudnia 2024
Islandia promuje swoje atrakcje na warsztatach w Warszawie
W Warszawie odbyły się warsztaty, w trakcie których islandzcy touroperatorzy…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2024
LOT wystartował z zimowym połączeniem do Innsbrucka
Od 1 grudnia br. do stolicy Tyrolu dolecimy bezpośrednio z Polskimi Liniami Lotniczymi…
0 Komentarzy4 Minuty
4 grudnia 2024
Film ,,Pielgrzym nadziei” w Instytucie Cervantesa
Instytut Cervantesa w Warszawie zaprezentował film dokumentalny TVP o Camino de Santiago…
0 Komentarzy2 Minuty
21 listopada 2024
Zamek, ścieżki rowerowe i teatr. Południowe Czechy zapraszają turystów
Południowe Czechy, region słynący z bogatej historii, malowniczej przyrody i unikalnej…
0 Komentarzy3 Minuty
21 listopada 2024
Niemcy – ojczyzna bożonarodzeniowych jarmarków
Z końcem listopada nad niemieckimi miastami zaczynają się unosić zapachy korzennych…
0 Komentarzy9 Minuty
15 listopada 2024
Rekordowe targi WTM w Londynie. Ponad 4 tys. wystawców z całego świata
W dniach 5-7 listopada 2024 roku londyńskie hale ExCeL gościły największe w historii…
0 Komentarzy2 Minuty