Austria promuje wypoczynek latem

AG

W sezonie letnim 2016 turyści polscy wykupili w Austrii ok. 570 tys. noclegów, o 7,9 proc. więcej niż w sezonie letnim 2015 roku.

Polska w tej chwili zajmuje 12. miejsce wśród krajów pochodzenia turystów spędzających lato w Austrii. Wśród najczyściej wybieranych destynacji letnich są Wiedeń, Graz i Salzburg. Polski turysta spędza w Austrii latem średnio 2,6 doby.

Gabriele Lenger, dyrektor biura austria.info w Polsce, podkreśliła: „Patrzymy optymistycznie na wyniki tegoroczne. W maju Polacy wykupili o 18 proc. więcej noclegów Austrii niż w maju 2016 roku. Chcemy, żeby jeszcze więcej Polaków przekonało się do wypoczynku letniego w Austrii. Liczymy więc, że ta tendencja wzrostowa się utrzyma.”

Urszula Kalinowska z austria.info dodała: „W tym roku będziemy promować letni wypoczynke w regionach, które dotychczas kojarzyły się jednoznacznie z urlopem zimowym, w tym Zell am See Kaprun, Karyntię, Styrię, Górną Austrię (Dachstein-Traunsee-Attersee) czy markę Agroturystyka z Austrii, słynącą z obiektów rozsianych po całym kraju.”

W sezonie zimowym 2016/17 turyści z Polski zarezerwowali aż 1 223 910 noclegów (+3,3 proc.). Liczba ich pobytów w Austrii wyniosła 262 772 (+5,1 proc.), natomiast średnia długość pobytu 4,7 doby. Dzięki takim wynikom Polska znalazła się na siódmym miejscu w rankingu krajów najchętniej odwiedzających Austrię. Zima najwięcej Polaków wypoczywało w Tyrolu – 46,2 proc., Salzburgu – 23,5 proc., Karyntii – 8,7 proc.

Gabriele Lenger podkreśliła: „Cieszy nas szczególnie, że z roku na rok zmienia się proporcja turtystów odwiedzających Austrię zimą i latem. W 2012 roku 71,1 proc. wypoczywało u nas zimą a tylko 28,9 latem. W ubiegłym roku na wypoczynek latem zdecydowała się już prawie jedna trzecia gości (32,7 proc.).”

Konferencja austria.info poświęcona letniemu wypoczynkowi odbyła się w Gastro Garden Bełska, w Technikum Ogrodniczym w Warszawie. Sama część informacyjna trwała bardzo krótko. Główną atrakcją było wspólne gotowanie pod okiem doświadczonych kucharzy pod wodzą Grzegorza Łapanowskiego, potraw inspirowanych kuchnia i naturą austriacką. Przygotowano więć (a następnie skonsumowano) pstrąga pieczonego w papilotach, ze świeżymi ziołami, kwiatami z ogrodu, twarożkiem, klasycznym winegretem, panierką panko i bobem oraz polędwicę wołową z grilla, z młodymi warzywami, sosem berneńskim i cydrem jabłkowym. Na deser zaś – truskawkami w syropie z bzu, z bezą i migdałowymi ciasteczkami.