Bezpestkowe winogrona z Doliny Róż
Kilka kilometrów od miasteczka Ferreira do Alentejo w Portugalii znajduje się gospodarstwo Vale da Rosa – największy producent winogron bez pestek w regionie. Na miejscu można kupić zarówno winogrona, jak i przetwory z nich.
Uprawa bezpestkowych winogron w tym miejscu byłą znana już w latach 60. XX wieku. To konkretne gospodarstwo rozpoczęło działalność w 2017 roku a już rok później zdobyło nagrodę dla najlepszej atrakcji agroturystycznej w Alentejo.
Vale da Rosa można odwiedzać od marca do listopada. W 2017 roku zrobiło to pięć tysięcy osób, rok później już 15 tysięcy a w 2019 roku – 20 tysięcy. Po covidzie, w 2022 roku odnotowano 7 tysięcy gości.
Turystom proponowane są dwa rodzaje wizyty: sama degustacja miejscowych wyrobów (winogron, migdałów, rodzynek i dżemów) oraz degustacja połączona ze zbiorem na plantacji. Standardowa wycieczka (zwiedzanie traktorem winnicy, prezentacja i degustacja) kosztuje 3 euro od osoby (cena dla grup). Wycieczka ze zbiorem kilograma winogron – 7,5 euro.
W Dolinie Róż wszystkie odmiany winogron zbiera się ręcznie. Jak mówi oprowadzająca nas przewodniczka „Nie ma winogron bez pestek. Nasze odmiany zaduszają pestki w początkowej fazie tworzenia się kiści, przez co pestka nie rośnie i nie twardnieje. Jest miękka i stąd nie wyczuwamy jej podczas jedzenia.”
Winogrono bezpestkowe jest w 100 proc. naturalne i powstaje w wyniku braku rozwoju zarodka w niektórych odmianach. Pierwsze odmiany winogron bezpestkowych pojawiły się naturalnie w regionie Mezopotamii, przy czym najpopularniejsze znane są jako Sultana lub Sultanina.
W Dolinie Róż winogronami obsadzonych jest 300 hektarów. Dodatkowe 300 hektarów znajduje się w okolicy. Przy zbiorach pracuje 1080 osób a z jednego hektara zbierane jest od 40 do 60 ton winogron. Wiele z nich idzie na eksport
Wśród gości przeważają grupy szkolne i seniorów, grupy przysyłane przez touroperatorów mających w ofercie region Alentejo. Gospodarstwo oferuje również miejsca na eventy. Do tej pory nie było tutaj gości z Polski.
POWIĄZANE WPISY
20 grudnia 2024
Zima na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie. Nadzieja na turystyczny renesans
W zimowym sezonie Dolny Śląsk i Opolszczyzna stanowią wręcz idealne miejsca dla turystów.…
0 Komentarzy20 Minuty
25 listopada 2024
Filoksenia w nowoczesnym wydaniu – rozmowa z Costasem Giakoumis, dyrektorem handlowym sieci Atrium Hotels and Resorts
Od marzeń o idealnym obiekcie po sieć luksusowych hoteli na Rodos – Atrium Hotels and…
0 Komentarzy5 Minuty
19 listopada 2024
Milenium koronacji – święto lokalne czy narodowy symbol?
Gdy w 2025 roku Gniezno stanie się centrum obchodów Milenium Koronacji Bolesława…
0 Komentarzy17 Minuty
13 listopada 2024
Szwajcarskie Cztery Doliny – sezon rusza w połowie listopada
Cztery Doliny w Szwajcarii to prawdziwy raj dla narciarzy i dla tych, którzy szukają…
0 Komentarzy7 Minuty
12 listopada 2024
Wakacje w Tunezji? Odkurzcie swoje paszporty
Nie należy się spodziewać prolongowania wygodnego dla klientów biur podróży wjazdu na…
0 Komentarzy5 Minuty
6 listopada 2024
Od Sulejówka po Otwock – śladami historii i przyrody po Mazowszu
Podróż od Sulejówka do Otwocka to oryginalne połączenie historii, patriotyzmu i przyrody.…
0 Komentarzy3 Minuty
23 października 2024
Malbork: nie tylko zamek, ale całe miasto pełne niespodzianek
Malbork to nie tylko zamek krzyżacki przyciągający setki tysięcy turystów rocznie, ale…
0 Komentarzy4 Minuty
29 lipca 2024
Rekordowa pierwsza połowa roku. Czym Maroko przyciąga turystów?
To jedno z najpopularniejszych państw Afryki pod względem turystyki – liczba 14,5 mln…
0 Komentarzy13 Minuty
29 lipca 2024
Smrdáky i Pieszczany – słowackie uzdrowiska, które musisz poznać
Słowacja oferuje wiele atrakcji – od malowniczych krajobrazów przez zabytki, aż po…
0 Komentarzy5 Minuty