Brytyjczycy promują w Polsce swoją kuchnię
Brytyjska kuchnia to nie tylko przysłowiowe frytki i rybka. Polaków ma o tym przekonać akcja „Food is GREAT”. Rozpoczęła się ona oficjalnie w ubiegłą sobotę, w Auchan w Łomiankach. Na razie w sklepach „Kuchnie świata”, potem w jednej z sieci sklepowych, 21 producentów brytyjskich będzie sprzedawało ponad dwieście produktów. Promocja w następnych miesiącach będzie się odbywać pod hasłem Dni Brytyjskiej Kuchni.
Patrick Ney, dyrektor Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej (BPCC), powiedział: „Polska jest dla Wielkiej Brytanii trzecim rynkiem spożywczym, po Niemczech i Szwajcarii, ale wciąż większość naszych produktów nie jest w Polsce znana. A przecież stare polskie przysłowie mówi „przez żołądek do serca”. Coraz więcej Polaków pracuje w Wielkiej Brytanii, coraz więcej tez tam podróżuje. A kuchnia jest bardzo ważnym elementem podróży. Chcemy, by Polacy poznali tę kuchnię, by przestali ja kojarzyć jedynie z frytkami, rybą i piwem.”
Niestety, na razie w Polsce nie ma restauracji specjalizujących się w kuchni brytyjskiej. Są oczywiście puby (głownie irlandzkie), ale tak naprawdę jedynym produktem brytyjskim są w nich piwa.
Kevin Aiston, będący twarzą akcji powiedział: „Nie ma w Polsce kuchni brytyjskiej, jest amerykańska. Rozmawiałem w Warszawie z właścicielami dwóch pubów i oni zadeklarowali, że wprowadzą do swoich menu dania znane z podobnych lokali na Wyspach.”
Kevin Aiston wydał książkę „Kevin sam w kuchni”, w której – jak podkreślił – zawarł przepisy z kuchni brytyjskiej na dania, które chciałby, żeby się przyjęły w Polsce.
Aiston podkreślił: „Mieszkam w Polsce już od wielu lat i poznałem dobrze kuchnię polską, chociaż na początki wiele dan budziło we mnie zdziwienie i lekka odrazę. No bo jak można polubić flaki lub bigos? Wiem, że podobnie Polacy reagują na niektóre dania brytyjskie. W kuchni brytyjskiej jest co jeść. To nie tylko ryba i frytki. Polacy tylko o tym nie wiedzą, ale kuchnia nasza jest bardzo bogata. Dana jednak są uznawane za co najmniej dziwne, dlatego, że nie są znane. Wierzę, że nasza akcja pomoże zmienić zdanie Polaków o kuchni brytyjskiej. Również w mojej książce przedstawiam wiele produktów zupełnie nieznanych w Polsce, tłumaczę ich pochodzenie i przeznaczenie. Wierzę, że kto spróbuje naszych dań, przekona się do nich. I tak zostaną złamane stereotypy dotyczące kuchni brytyjskiej.”
POWIĄZANE WPISY
18 grudnia 2024
Monika Wacowska-Maciąg na czele dwóch hoteli Leonardo Boutique w Krakowie
Monika Wacowska-Maciąg od grudnia 2024 roku objęła stanowisko hotel managera w Leonardo…
0 Komentarzy2 Minuty
17 grudnia 2024
Hilton w Pobierowie i Krynicy Morskiej. Nowe hotele w sieci Spark by Hilton w Polsce
Hilton otwiera dwa nowe hotele w Pobierowie i Krynicy Morskiej. Obiekty te, oferujące…
0 Komentarzy2 Minuty
17 grudnia 2024
Wyjątkowa oferta świąteczna z Wyndham Wroclaw Old Town
Święta Bożego Narodzenia to czas magii, radości i niezapomnianych chwil. Wrocław – z…
0 Komentarzy3 Minuty
17 grudnia 2024
IGHP: mniej gości w hotelach w listopadzie
Wyniki hoteli w listopadzie były słabsze niż w październiku, głównie za sprawą…
0 Komentarzy7 Minuty
16 grudnia 2024
Nocowanie.pl: Polacy wybierają święta poza domem
Polacy coraz chętniej spędzają święta Bożego Narodzenia i sylwestra poza domem,…
0 Komentarzy3 Minuty
16 grudnia 2024
Accor otworzył pierwszy Swissôtel na Słowacji
Swissôtel zadebiutował na Słowacji, otwierając Swissôtel Damian Jasna w regionie Liptów.…
0 Komentarzy1 Minuty
12 grudnia 2024
PHH podsumowuje trzy kwartały 2024: wyższe przychody i lepsze wskaźniki operacyjne
Polski Holding Hotelowy podsumował wyniki za trzy kwartały 2024 roku, notując przychody…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2024
Zmodernizowany Novotel Warszawa Centrum świętuje 50-lecie
Novotel Warszawa Centrum zakończył kompleksową modernizację obejmującą 364 pokoje,…
0 Komentarzy1 Minuty
6 grudnia 2024
Pierwszy hotel marki Tribe zostanie otwarty w 2025 roku w Krakowie
Marka Tribe, należąca do sieci Accor w 2025 roku zadebiutuje w Polsce otwierając hotel…
0 Komentarzy2 Minuty