Budafok – winnica Budapesztu

AG

Dla wycieczek odwiedzających stolicę Węgier, jedna z jej dzielnic – Budafok, powinna być obowiązkowym punktem programu. Rzadko w którym wielkim mieście znajduje się tak wiele winnic i piwnic winnych.

Kilkanaście minut jazdy busem od centrum stolicy Węgier wystarczy, by posmakować najlepszych win węgierskich. Budafok to obecnie jedna z dzielnic Budapesztu, tutejsze piwnice wykute w wapiennych skałach od ok. 300 lat wykorzystywane są na przechowywanie win. Spośród ok 100 kilometrów tutejszych piwnic aż 40 km to piwnice winne. Część z nich można zwiedzać.

Jedną z piwnic udostępnianych do zwiedzania jest Liscpince. Wewnątrz przez cały rok panuje stała temperatura od 11 do 15 stopni Celsjusza., wilgotność wynosi 80 proc.
Jeszcze na początku XX wieku w Budafoku było 300 producentów wina. Obecnie w miejscowych piwnicach przechowywana jest jedna trzecia wszystkich win produkowanych na Węgrzech. Liscpince przechowuje wina produkowane na 45 hektarach. Rocznie firma produkuje 11 tysięcy hektolitrów i na rynek wypuszcza około 20 gatunków win. Niektórych można spróbować podczas degustacji w piwnicy. Degustacja kosztuje od 22 euro od osoby, najmniejsza liczba win próbowanych podczas degustacji to siedem. Gospodarze przyjmują różne grupy, sale moga w sumie pomieścić 100 osób. Program standardowy to zwiedzanie piwnic, degustacja siedmiu win, program folklorystyczny. Program oczywiście można modyfikować na życzenie. Piwnica dysponuje dwiema salami degustacyjnymi – na 40 i na 60 osób.

Szampan po węgiersku
Kilka minut jazdy dzieli nas od królestwa węgierskiego szampana. W Preszburgu (dzisiejsza Bratysława) juz w roku 1825 rozpoczęto produkcje węgierskiego szampana. Od 1882 roku rozpoczeła się produkcja szmpana w Budafok. Historia węgierskiego szampana związana jest z postacią Józefa Törleya, który dzięki pomocy francuskiego specjalisty Louisa François uruchomił w Budafoku produkcje wina. Obaj wspólnicy rozeszli sie potem, jednak obaj produkowali przede wszystkim szampany. W roku 1890 wytwórnia Torley dysponowała piwnicami o powierzchni 20 tys. metrów kwadratowych. Pod koniec XIX wieku Törley również zdobył przywilej cesarskiego dostawcy. To właśnie tutaj po raz pierwszy na Węgrzech zastosowanie degorżowanie (usuwanie osadu z butelki poprzez zamrażanie go). W Budafok, które przez wieki nosiło nazwę Promontor, przed II wojną światową funkcjonowało 11 wytwórni szampana. W 1910 roku Torley produkował 2 mln butelek. Po wojnie zakład znjacjonalizowano i nosił nazwę Hungaria. W latach 80-tych XX wieku produkowano tutaj 30 mln butelek. W 1992 roku fabrykę sprywatyzowano, w 2005 roku powstało Törley Pezsgőpincészet Kft. – produkujące rocznie 10-12 milionów butelek, i mającego około 35 proc.udziału w rynku. 30 proc. trafia na eksport. Hungaria będąca częścią przedsięborstwa produkuje 1,5 mln butelek a firma Francois – 80 tys. Szampany Torleya trafiają do 50 krajów.
Przy fabryce istnieje muzeum. Możemy w nim obejrzeć sprzęt winiarski, stare zdjęcia, dokumenty, usłyszeć o historii produkcji Torleya. Dla grup do 15 osób, cena biletu (zwiedzanie muzeum, piwnic i degustacja jednego wina) wynosi 22 500 forintów (ok. 352 zł) za grupę. Dodatkowe kieliszki kosztuja 500 forintów za sztukę (7 zł). Grupy powyżej 15 osób płacą za biet 1 500 (ok. 22 zł) forintów od osoby

www.licspince.hu
http://www.torley.hu/torleymuzeum
http://www.torley.hu/eng/torley-museum_visiting-in-groups

{gallery}4297{/gallery}