City Park od września z odnowionymi lokalami

Restauracje Cucina i Whisky Bar uzupełnią od września restauracyjne zaplecze poznańskiego City Parku. Obecnie oba lokale są odnawiane. Trwają również prace mające na celu zagospodarowanie powierzchni handlowej.

Umiejscowiony w zabytkowych wnętrzach koszarów i kuźni 15 pułku Ułanów Poznańskich City Park ma być z założenia „miastem w mieście”. Oprócz hotelu oraz luksusowych apartamentów, których cena dochodzi do 25 tys. Zł za mkw, część całego kompleksu stanowią restauracje, centrum wellness oraz galeria handlowa. Dwie restauracje, Cucina oraz Whisky Bar 88, są obecnie odnawiane. W nowej odsłonie ruszą od września. Jednocześnie w City Parku powstanie cukiernia i restauracja cukiernicza.

Cucina jest autorską restauracją Ernesta Jagodzińskiego, który był przedtem kucharzem w warszawskim Intercontinentalu oraz hotelu Westin. Serwuje się tu kuchnię śródziemnomorską i wypieka własną pizzę. Z kolei w hotelowym Whisky Barze 88, zgodnie z nazwą, można wypić 500 rodzajów whisky z całego świata oraz inne drinki.

Nazwa Whisky Bar 88 nie jest przypadkowa również z powodu iczby, która jest elementem nazwy. Dwie ósemki są liczbą, z którą związana jest kariera właściciela City Park Hotel, Wiesława Jana Prusieckiego. Pierwszy milion zarobił on bowiem właśnie po tym, jak w 1988 roku sprowadził do Polski serial „Dynastia”. Ponieważ wykupienie wyłączności na niezwykle popularną w Polsce produkcję okazało się biznesowym strzałem w dziesiątkę, właściciel City Parku przywiązuje symboliczną wagę do liczby, która określa datę jego pierwszego sukcesu.

Poznański City Park jest samodzielną inwestycją Prusieckiego. Zabytkowy obiekt został wyremontowany i przekształcony w „rezydencję” bez udziału zewnętrznych inwestorów. Cały teren ma ok. 5,5 ha powierzchni. Na obiekt składają się dwa budynki hotelowe, apartamenty, część konferencyjna, cztery restauracje, centrum wellness i spa, a także galeria handlowa. „Teren galerii nie jest jeszcze w pełni zagospodarowany. Do tej pory zajmowała się tym firma zewnętrzna, jednak niedawno zrezygnowaliśmy z współpracy i zamierzamy sami zarządzać galerią.” – mówi Piotr Madej, dyrektor sprzedaży w City Park.

Jak większość poznańskich hoteli, City Park zarabia głównie w sezonie targowym. W 2012 roku hotel osiągnął 68 proc. obłożenia, w 2013 roku zaś 76 proc. Wśród gości z segmentu leisure dominują turyści zagraniczni. 80% spośród nich stanowią Niemcy, często z hotelu korzystają również Holendrzy. Jednak większość gości stanowią turyści biznesowi. Cena dla klientów korporacyjnych jest zawsze ta sama. Ze względu na chęć utrzymania spójnej polityki cenowej, hotel współpracuje z biurami incomingowymi na niewielką skalę, nie bierze też udziału w akcji promocyjnej „Poznań za pół ceny”.

Od września dla gości biznesowych udostępniona będzie większa powierzchnia konferencyjna: dwie sale po osiemdziesiąt miejsc i osiem pokoi biznesowych. Grupy korzystające z sal konferencyjnych nie urządzają jednak w City Parku imprez integracyjnych. Przeważnie przewożone są w tym celu do innej posiadłości Wiesława Prusieckiego, czyli do znajdującego się pod Poznaniem Country Parku „Pod Gajem”.

{gallery}1074{/gallery}