Czarny las z wiśniowym nadzieniem
Są na świecie ciasta uznawane za klasykę. Ciasta kojarzone z jednym krajem lub regionem. Schwarzwälder Kirschtorte, szwarcwaldzki (czarnolaski) tort należy właśnie do takich.
W porównaniu z innymi „typowo” niemieckimi specjałami, tort szwarcwaldzki jest bardzo młody. Podobno znany był już na początku XIX wieku, choć występował on wtedy w zupełnie innej postaci: wysokoprocentowy napój z wiśni –Kirschwasser – łączono ze śmietanką i gotowanymi wiśniami oraz z herbatnikami. Pierwszy znany przepis na ciasto był podobno dziełem cukiernika Josefa Kellera pracującego dla Café Agner w Bad Godesberg (dzisiejsze przedmieścia Bonn) w 1915 roku. W przepisie tym jest mowa o jednej warstwie kremowo czekoladowego ciasta biszkoptowego i składników cukierniczych z aromatem wiśniówki. Po Keller założył własną cukiernię w Radolfzell. Jego uczniem był August Schaefer, któremu po wielu latach współpracy Keller miał powierzyć swoją książkę kucharską z oryginalnymi przepisami.
Istnieją też dokumenty w archiwum Tübingen dowodzące, ze sławny tort wymysł cukiernik Erwin Hildenbrand z Café Walz w miejscowości Tübingen.
Z kolei pierwszy raz napisano o torcie szwarcwaldzkim w publikacji z 1934 roju, uczynił to J.M. Erich Weber w swojej pracy wydane w Dreźnie a trakującej o wypiekach niemieckich.
Jakby nie było, dziś tort Czarny Las składa się z kilku warstw ciasta czekoladowego, przełożonych bitą śmietaną oraz wiśniami. Na wierzchu dekoruje się go wiśniami i wiórkami czekoladowymi. Ciasto nakrapiane jest obowiązkowo wiśniówką Kirschwasser.
W Todtnauberg co dwa lata odbywa się festiwal Tortu z Czarnego Lasu. Cukiernicy prezentują na nim swoje wariacje na temat słynnego tortu. Robią też na oczach widzów ciasta w ramach konkursu, Jury nagradza torty w kilku kategoriach.
Największy tort został przygotowany w parku rozrywki Europa Park w 20166 roku. Ważył 3 tony i miał powierzchnię 80 metrów kwadratowych. Do jego wykonania zużyto 5 600 jajek, 700 litrów śmietany, 800 kilogramów wiśni, 40 kilogramów wiórek czekoladowych i 12 litrów Kirschwasser
Schwarzwald to kraina górzysta i lesista. Największym miastem jest Fryburg, najbardziej znaną miejscowością – uzdrowisko Baden-Baden. To tutaj znajduje się słynny dom zdrojowy (Kurhaus) z równie słynnym kasynem,
Schwarzwald to kraina idealna na aktywny wypoczynek, mnóstwo tu szlaków pieszych i rowerowych, więc okazji, by zrzucić kalorie po torcie szwarcwaldzkim jest dość. Koniecznie trzeba odwiedzić wodospad Tribertg, największy w Niemczech.
Wspomniany Fryburg to miasto, które za dwa lata będzie obchodziło 900. rocznice założenia. Jej najciekawszym zabytkiem jest katedra, które budowa rozpoczęta w 1200 roku trwała 130 lat. Zbudowano ją w stylu gotyku francuskiego, ma więc piękną rozetę i ozdobne (w kształcie prosiaków) rzygacze. Najstarszy dzwon ma 760 lat, imię Hosianna i dzwoni co piątek o godzinie 11 na pamiątkę śmierci Chrystusa.
Obok katedry stoi budynek dawnych hal targowych – Historische Kaufhaus, z charakterystycznymi arkadowymi podcieniami.
Warto wiedzieć, że Schwarzwald związany jest ściśle z historią zegarów i zegarmistrzostwa. W Hornberg znajduje się muzeum zegarów z pozytywką a w Rottweil wytwórnia bransolet do zegarków.
W 1762 roku w Schönwald, Franz Ketterer zaprezentował po raz pierwszy zegara, w którym w każdą pełną rozlegał się śpiew ptaka ukrytego w tarczy zegara. Podobne mechanizmy znano co prawda wcześniej, ale Ketterer zadbał najbardziej o marketing.
W pobliżu Schonach stoi największy na świecie zegar z kukułką – o równych godzinach kukułka wyskakuje z drzwiczek trzymetrowego zegara. W leżącym niedaleko Tribergu znajduje się kolejny „największy zegar z kukułką na świecie” (trafił nawet do Księgi Reordów Guinessa). Jest tutaj Muzeum Tysiąca Zegarów. Z kolei w Franziskaner Museum w Villingen-Schwenningen znajduje się najstarszy zachowany do dziś zegar ludowym z 1706 roku.
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty