Dawid Grucel szefem kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport
Dawid Grucel został nowym szefem kuchni restauracji L’atmosphere, mieszczącej się w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport. Znany z pasji do kuchni międzynarodowej i zamiłowania do produktów regionalnych zastąpił na stanowisku Miłosza Kowalskiego.
Dawid Grucel to doskonale rozpoznawalna postać w Krakowie – nie tylko jest rodowitym Krakowianinem, ale też od kilku lat jego autorska kuchnia zachwycała podniebienia najpierw gości restauracji Zakładka, gdzie do współpracy zaprosił go właściciel Rafał Targosz, a przez ostatnie 2 lata restauracji Garden w hotelu Art&Garden Residence. Dzięki nowatorskiemu podejściu do klasyków kuchni międzynarodowej, które przedstawiał w zupełnie nowej odsłonie, dowodzona przez niego Garden znalazła się w międzynarodowym przewodniku Gault&Millau Polska 2018. Dla tego młodego szefa kuchni nie była to jednak żadna nowość – jako szef kuchni hotelu Bachledówka debiutował już w słynnym, żółtym wydawnictwie w 2016 roku.
Jego doświadczenie znacznie wykracza jednak poza granice kraju, gdyż swoją karierę w gastronomii rozwijał w wielu europejskich restauracjach hotelowych, m.in. sieci Radisson SAS. Poprzez liczne podróże, Dawid Grucel łączy dziś w swojej kuchni różne europejskie wpływy, a sezonowość i produkty regionalne grają w jego kuchennych eksperymentach kluczową rolę. Dzięki ogromnemu doświadczeniu, otrzymał zaproszenie do programu Masterchef Polska, gdzie przypadła mu rola konsultanta kulinarnego. Dawid Grucel jest także członkiem National Polish Culinary Team 2018.
Głównym zadaniem nowego szefa kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport będzie zarządzanie podległym zespołem, tworzonym przez profesjonalistów z pasją do gotowania i gościnności. Dawid Grucel będzie na bieżąco, w oparciu o sezonowe produkty, modyfikował swoje autorskie karty menu oraz ofertę fine dining. Ważnym zadaniem dla niego będzie też kontynuacja współpracy z krakowskim Domem Fundacji Ronalda McDonalda, w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu spółki Kraków Airport Hotel zarządzającej tym balickim hotelem.
POWIĄZANE WPISY
22 stycznia 2025
Polska magnesem dla inwestorów branży hotelarskiej
Spadki z poprzednich lat zostały wyrównane – polski sektor hotelowy powraca do dawnego…
0 Komentarzy4 Minuty
21 stycznia 2025
B&B Hotels Polska podsumowuje rok 2024 i zapowiada dalszy rozwój
Sieć B&B Hotels realizuje założenia strategii dla polskiego rynku, mówiącej o…
0 Komentarzy4 Minuty
17 stycznia 2025
a&o Hostels otwierają drugi obiekt w Belgii
Europejska sieć hosteli otworzyła swój 42. obiekt, znajdujący się w stolicy Belgii.…
0 Komentarzy1 Minuty
17 stycznia 2025
All: w 2025 więcej wellness, kultury i ekologicznych rozwiązań
Rok 2024 był punktem zwrotnym w globalnej turystyce. Wrócono niemal całkowicie do…
0 Komentarzy2 Minuty
16 stycznia 2025
Ferie 2025: coraz mniej wolnych miejsc, a ceny rosną
Do rozpoczęcia ferii zimowych w Polsce pozostało kilka dni. Jako pierwsi, swój zimowy…
0 Komentarzy4 Minuty
15 stycznia 2025
Tribe debiutuje w Polsce. Trwa nabór do zespołu nowego hotelu
Tribe designerska i lifestylowa marka hotelarska grupy Accor przygotowuje swój debiut w…
0 Komentarzy1 Minuty
14 stycznia 2025
IGHP: udany rok 2024 w hotelach
Rok 2024 hotelarze oceniają pozytywnie – wynika z najnowszej ankiety przeprowadzonej…
0 Komentarzy9 Minuty
9 stycznia 2025
PHH: Courtyard, Renaissance i Hampton liderami w swoich segmentach
Wszystkie trzy warszawskie hotele przylotniskowe należące do Polskiego Holdingu…
0 Komentarzy2 Minuty
8 stycznia 2025
Władysław Grochowski przedstawia plany Arche na 2025. Pięć nowych hoteli rocznie i rozwój EkoFarmy
Notowane na Catalyst Arche S.A. to deweloper hotelowo-mieszkaniowy oraz największy w…
0 Komentarzy7 Minuty