Emilia-Romagna – raj dla smakoszy
Emilia-Romagna gwarantuje nie tylko fantastyczną podróż gastronomiczną przez najlepsze włoskie produkty, ale także malownicze krajobrazy wzdłuż starożytnej rzymskiej drogi Via Emilia.
Lista przysmaków kulinarnych pochodzących z tego regionu to spełnienie marzeń dla smakoszy: szynka Prosciutto di Parma, sery Parmigiano-Reggiano tradycyjny ocet balsamiczny Modena; tradycyjny chleb, taki jak Sangiovese i Lambrusco.
Począwszy od aromatów i antycznego otoczenia Targów Białej Trufli pochodzących z Apenin, gór w południowej Bolonii, po żyzną dolinę Pad, gdzie produkowany jest król sera Parmigiano Reggiano, odbywa się w ciągu roku ponad 40 imprez, na których każdy miłośnik jedzenia ma najlepsze produkty na wyciagnięcie ręki.
Od 1 do 9 września odbędzie się na przykład Festiwal del Prosciutto di Parma w mieście o tej samej nazwie. Każdego roku przyciąga ponad 100 000 odwiedzających, którzy spożywają ponad 1000 różnych rodzajów szynki. Jedną z głównych atrakcji festiwalu jest tradycja „otwartych drzwi” fabryk szynki, która oferuje odwiedzającym wyjątkową okazję do odkrycia, że 10 milionów szynek parmeńskich produkowanych każdego roku przez 164 firmy Parma Ham Consortium, jest nadal wytwarzanych podobnie jak dwa tysiące lat temu, używając tylko dwóch składników: cenionej włoskiej wieprzowej nogi i szczypty morskiej soli.
W regionie Emilia-Romagna poza 44 produktami i 33 winami z certyfikatami DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) oraz IGP (gwarantującym jakość produktów z konkretnego regionu) znajdziesz między innymi 21 restauracji z gwiazdkami Michelin (jedna z 3 gwiazdkami, dwie z 2 gwiazdkami i osiemnaście z 1 gwiazdką); 33 restauracje Bib Gourmand, czyli restauracje o jakości Michelin poniżej 35 euro.
W Emilia-Romagna znajduje się 25 Muzeów Smaku, które opowiadają historię, proces produkcji i wiele innych ciekawostek o najbardziej typowej i słynnej lokalnej żywności. Wśród nich znajduje się Casa Artusi w Forlimpopoli, pierwsze centrum kultury gastronomicznej poświęcone włoskiej kuchni domowej oraz Regionalna Winiarnia w Dozza. Ponadto w Bolonii znajduje się nowy, kulinarny park Fabbrica Italiana Contadina – ponad 100 000 metrów kwadratowych, które oferuje gościom niezapomniane, kulinarne doznania.
www.winefoodemiliaromagna.com
www.festivaldelprosciuttodiparma.com
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty