Emilia-Romagna – raj dla smakoszy

Paolo Barone

Emilia-Romagna gwarantuje nie tylko fantastyczną podróż gastronomiczną przez najlepsze włoskie produkty, ale także malownicze krajobrazy wzdłuż starożytnej rzymskiej drogi Via Emilia.

Lista przysmaków kulinarnych pochodzących z tego regionu to spełnienie marzeń dla smakoszy: szynka Prosciutto di Parma, sery Parmigiano-Reggiano tradycyjny ocet balsamiczny Modena; tradycyjny chleb, taki jak Sangiovese i Lambrusco.
Począwszy od aromatów i antycznego otoczenia Targów Białej Trufli pochodzących z Apenin, gór w południowej Bolonii, po żyzną dolinę Pad, gdzie produkowany jest król sera Parmigiano Reggiano, odbywa się w ciągu roku ponad 40 imprez, na których każdy miłośnik jedzenia ma najlepsze produkty na wyciagnięcie ręki.

Od 1 do 9 września odbędzie się na przykład Festiwal del Prosciutto di Parma w mieście o tej samej nazwie. Każdego roku przyciąga ponad 100 000 odwiedzających, którzy spożywają ponad 1000 różnych rodzajów szynki. Jedną z głównych atrakcji festiwalu jest tradycja “otwartych drzwi” fabryk szynki, która oferuje odwiedzającym wyjątkową okazję do odkrycia, że 10 milionów szynek parmeńskich produkowanych każdego roku przez 164 firmy Parma Ham Consortium, jest nadal wytwarzanych podobnie jak dwa tysiące lat temu, używając tylko dwóch składników: cenionej włoskiej wieprzowej nogi i szczypty morskiej soli.

W regionie Emilia-Romagna poza 44 produktami i 33 winami z certyfikatami DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) oraz IGP (gwarantującym jakość produktów z konkretnego regionu) znajdziesz między innymi 21 restauracji z gwiazdkami Michelin (jedna z 3 gwiazdkami, dwie z 2 gwiazdkami i osiemnaście z 1 gwiazdką); 33 restauracje Bib Gourmand, czyli restauracje o jakości Michelin poniżej 35 euro.

W Emilia-Romagna znajduje się 25 Muzeów Smaku, które opowiadają historię, proces produkcji i wiele innych ciekawostek o najbardziej typowej i słynnej lokalnej żywności. Wśród nich znajduje się Casa Artusi w Forlimpopoli, pierwsze centrum kultury gastronomicznej poświęcone włoskiej kuchni domowej oraz Regionalna Winiarnia w Dozza. Ponadto w Bolonii znajduje się nowy, kulinarny park Fabbrica Italiana Contadina – ponad 100 000 metrów kwadratowych, które oferuje gościom niezapomniane, kulinarne doznania.

www.winefoodemiliaromagna.com
www.festivaldelprosciuttodiparma.com