Emirates – największa latająca restauracja na świecie
Linie Emirates podają 100 milionów posiłków w klasach pierwszej, biznes i ekonomicznej.
Inwestując w catering pokładowy 1 mld dolarów rocznie, linie Emirates prowadzą całodobową kuchnię w Dubaju, gdzie 1 200 kucharzy przyrządza aż 12 450 różnych dań. Tak sprawnie działający zespół dostarcza posiłki dla 590 lotów dziennie, a autentyczna lokalna kuchnia daje pasażerom przedsmak tego, co czeka na nich w miejscowości, do której się udają.
Nacisk na kuchnię lokalną sprawia, że linie Emirates jako jedyne oferują jedzenie z każdego regionu, do którego latają. Na przykład lecąc do Japonii, można spróbować prawdziwych potraw kaiseki i bentō podawanych z japońską zastawą stołową i serwisem do herbaty, które zapewnią niespotykane wrażenia kulinarne na pokładzie.
Niedawno przewoźnik wprowadził nowe, inspirowane bogactwem smaków i kuchni wielokulturowego kraju, menu na trasach do Australii. Prace nad jadłospisem, w których uczestniczyli miejscowi kucharze, trwały 14 miesięcy.
Nowe menu oferuje szeroki wybór tradycyjnych, ulubionych dań lokalnych takich jak kiełbaski jagnięce z miętą. Ze względu na wielokulturowy charakter Australii znalazły się w nim także akcenty azjatyckie oraz składniki i smaki z Bliskiego Wschodu, które zadowolą zróżnicowaną grupę pasażerów Emirates, symbolizując światową siatkę połączeń przewoźnika.
Zróżnicowanie jadłospisów na poszczególnych trasach dobrze odzwierciedlają kosze z pieczywem podawanym na pokładzie. Pieczywo smakowe i chleby na zakwasie cieszą się popularnością na trasach europejskich, z kolei chlebki paratha, puri i naan serwowane są na wszystkich dziewięciu trasach Emirates do Indii. Lecąc na Bliski Wschód, pasażerowie mogą spróbować pieczywa arabskiego – markouk – bardzo cienkiego, przaśnego chleba często spotykanego w tym regionie, czy manakeesh z przyprawą zatar lub serem.
W klasach premium posiłki są serwowane na porcelanie stołowej Royal Doulton z kompletem sztućców Robert Welch, które zostały zaprojektowane specjalnie dla Emirates.
W europejskich wersjach menu przeważają białka pełnowartościowe z dodatkami na bazie skrobi, tj. mięso i ryby z rusztu podawane z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Na pasażerów podróżujących klasą ekonomiczną na trasie Warszawa-Dubaj czekają m. in. sałatka kukurydziana na przystawkę, wołowina duszona z rozmarynem podawana z purée ziemniaczanym i warzywami sezonowymi jako danie główne oraz deser czekoladowy.
W klasie biznes pasażerowie mogą spróbować roladek z pieczonej wołowiny z chrzanem podawanych na sałatce buraczanej z sosem musztardowo-miodowym na przystawkę, pieczonego kurczaka nadziewanego serem i szpinakiem w sosie śmietanowo-grzybowym z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami na maśle, kończąc posiłek deserem limonkowo-migdałowym na spodzie z orzechów laskowych z warstwą musu cytrynowego podawanym z czarnymi porzeczkami w syropie.
Linie Emirates kładą nacisk na proste, dobrze przyrządzone potrawy z najwyższej jakości świeżych składników. Przewoźnik pozyskuje najlepsze produkty dzięki wieloletniej współpracy z partnerami na całym świecie, wspierając lokalnych dostawców i producentów zdrowej żywności. Każdego roku linie sprowadzają między innymi ponad 15 000 kilogramów perskiego sera feta z Doliny Yarry w Australii. Oliwa serwowana na pokładzie pochodzi wyłącznie z regionu Monte Vibiano we Włoszech, z którym przewoźnik współpracuje już od ponad 15 lat.
Podobnie jak ekskluzywne restauracje, linie Emirates zwracają szczególną uwagę na kartę win, w której znalazły się najlepsze szampany i wina z całego świata. Są one starannie dobierane do posiłków na poszczególnych trasach, a niektóre z nich można znaleźć wyłącznie na pokładzie Emirates – należy do nich szampan Dom Pérignon 2005 Rosé czy porto 1963 Graham’s Colheita. Dzięki długofalowej strategii zakupów przewoźnik przechowuje obecnie 3,8 mln butelek win w swojej piwniczce w Burgundii we Francji. Są to trunki, które będzie serwował przez następne 7-10 lat.
Dwoma najczęściej spożywanymi napojami na pokładzie są kawa i herbata. Linie Emirates od 25 lat we wszystkich klasach podają herbatę Dilmah. Herbata cieszy się największą popularnością na trasach w Europie, a najchętniej wybieranymi odmianami są zielona oraz Earl Grey. Co roku zużywanych jest ponad 9,6 mln torebek różnych gatunków herbaty, wśród których znajduje się Emirates Signature Tea – ekskluzywna mieszanka stworzona na zamówienie przewoźnika i podawana w klasie pierwszej. W klasach premium serwowane są kawy Illy i Nespresso, spośród których największą popularnością cieszą się klasyczne espresso i cappuccino.
Ciekawostki
W 2016 roku pasażerowie Emirates zjedli:
3 miliony jajek
70 ton truskawek
58 milionów pieczonych bułeczek
110 000 kilogramów humusu
165 ton filetów z łososia
27 ton świeżych brokułów
43 000 kilogramów serka śmietankowego
POWIĄZANE WPISY
20 grudnia 2024
Lotnisko Rzeszów-Jasionka zainwestuje ponad 50 mln zł w infrastrukturę i technologie
Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka pozyskał ponad 31 mln zł dofinansowania z funduszy…
0 Komentarzy2 Minuty
20 grudnia 2024
PPL i POT będą wspólnie promować polską kulturę i turystykę
PPLS.A. i POT podpisały porozumienie o wspólnej promocji Polski na arenie…
0 Komentarzy3 Minuty
20 grudnia 2024
Grupa eSky prezentuje aplikację eSky 3.0. Personalizowane oferty i elastyczne wyszukiwanie w jednym miejscu
Grupa eSky zaprezentowała zaktualizowaną wersję swojej aplikacji mobilnej eSky 3.0…
0 Komentarzy1 Minuty
18 grudnia 2024
Wizz Air rozszerza siatkę połączeń z Warszawy. Cztery nowe trasy w 2025 roku
Wizz Air ogłosił dalszy rozwój swojej bazy na warszawskim lotnisku Chopina. W czerwcu…
0 Komentarzy2 Minuty
17 grudnia 2024
Linie SAS wracają do Wrocławia. Loty do Kopenhagi w codziennej ofercie
Po kilkuletniej przerwie linie lotnicze SAS wracają do Portu Lotniczego we Wrocławiu,…
0 Komentarzy1 Minuty
17 grudnia 2024
Rekordowy listopad na lotnisku Rzeszów-Jasionka: ponad 76 tys. obsłużonych pasażerów
Lotnisko w podrzeszowskiej Jasionce obsłużyło w listopadzie ponad 76 tys. pasażerów, co…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2024
Michael Rousseau nowym przewodniczącym Rady Dyrektorów Generalnych Star Alliance
Michael Rousseau, prezes Air Canada, został nowym przewodniczącym Rady Dyrektorów…
0 Komentarzy2 Minuty
13 grudnia 2024
TAP Air Portugal uruchamia nowe połączenia do Los Angeles i Bostonu
TAP Air Portugal ogłosił nowe kierunki transatlantyckie, które wystartują w maju 2025…
0 Komentarzy2 Minuty
13 grudnia 2024
Lotnisko w Katowicach w listopadzie obsłużyło ponad 350 tys. pasażerów
Lotnisko w Katowicach zamknęło listopad z wynikiem ponad 351 tys. obsłużonych pasażerów.…
0 Komentarzy2 Minuty