Festiwal Śląskie Smaki już za miesiąc
W tym roku finał imprezy odbędzie się 11 czerwca w Koszęcinie, w którym siedzibę ma Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który jest współorganizatorem tegorocznego Festiwalu.
Festiwal Śląskie Smaki to wydarzenie kulinarne, które od dwunastu lat gromadzi miłośników dobrego jedzenia, a przede wszystkim – tradycyjnej kuchni regionalnej województwa śląskiego, Impreza odbywa się w wymiarze kulinarnym i artystycznym, składa się więc z kilku części. Dwie z nich są jednak wyjątkowo ważne. Mowa tutaj o Bitwie Smaków i konkursie kulinarnym.
Bitwa Smaków to wyjątkowy pokaz kulinarny na żywo w wykonaniu najlepszych śląskich kucharzy. W tym roku ceniony Remigiusz Rączka zmierzy się z Sebastianem Humskim w bitwie pt. Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulinarne. Bo gdy mowa o grzybach i grzybobraniu – czy w tym temacie istnieje miejsce lepsze od koszęcińskich lasów?
Temat Bitwy Smaków stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego.
Cały czas trwa nabór chętnych do konkursowego gotowania. Wziąć w nim udział może każdy! Konkurs odbywa się on bowiem w trzech kategoriach: profesjonalistów, czyli osób zawodowo trudniących się gastronomią, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów, gdzie każdy niezależnie od wieku i doświadczenia może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz. 24 drużyny konkursowe będą mieć do przygotowania łącznie minimum 72 potrawy (bowiem każda z drużyn musi przygotować po 3 dania). Ilość i różnorodność potraw na pewno nikogo nie zawiedzie.
Tym właśnie uwodzi Festiwal od ponad dekady – odbywając się co roku w innym regionie województwa i oferując kulinarne emocje dla wszystkich, pozwala wciąż odkrywać nowe, często zapomniane smaki kuchni regionalnej. Dlatego warto stać się częścią tego wyjątkowego wydarzenia i już dziś wysłać zgłoszenie do udziału w konkursie. Nabór trwa do 26 maja, jednak ilość miejsc jest ograniczona – nie warto czekać do ostatniej chwili!
Jak się zgłosić?
Karta zgłoszenia jest dostępna na stronie slaskiesmaki.pl
Wszelkich odpowiedzi udzieli: Marta Grygny (Śląska Organizacja Turystyczna); tel.: 32 207 207 3,
mail: [email protected]
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty