Festiwal Zamojskie Winogranie: święto nie tylko dla koneserów wina

Miłośnicy wina i regionalnych smaków zebrali się 12 sierpnia na Rynku Wielkim i Solnym w Zamościu, aby wziąć udział w czwartym festiwalu Zamojskie Winogranie. To wydarzenie zorganizowane przez Fundację Winiarnie Zamojskie przyciągnęło uwagę koneserów i pasjonatów win z całej Polski.
W Strefie Degustacji Win Regionalnych można było spróbować ponad 100 różnych win, natomiast w Strefie Dań i Produktów Regionalnych — serów zagrodowych, miodów, owocowych słodkości i innych regionalnych przysmaków. W 13 restauracjach zlokalizowanych w pobliżu zamojskiego rynku uczestnicy festiwalu mogli spróbować dań przygotowanych zgodnie z zasadami food & wine pairingu. Każdy lokal oferował dwie potrawy inspirowane smakami wybranej winiarni oraz odpowiednio dobrane trunki.
„Pomysł stworzenia Fundacji Winiarni Zamojskiej narodził się w 2019. Kolejny rok przyniósł nam wiele wyzwań, jednak niezmiennie pozostawaliśmy skupieni na głównym celu – zorganizowaniu festiwalu winiarskiego w Zamościu. Do tej pory na tym obszarze nie odbywały się tego typu wydarzenia, a my widzieliśmy tutaj duży potencjał. Dodatkowo każdy z naszych wystawców stara się zaprezentować wyjątkowe produkty. Niezwykle atrakcyjne są także spotkania z sommelierami, którzy prowadzą fascynujące seminaria, przybliżając proces produkcji wina oraz omawiając aspekty smakowe i jakościowe” – powiedziała Wioletta Wilkos, prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie, inicjatorka i organizatorka festiwalu win i produktów regionalnych Zamojskie Winogranie.
Uczta dla zmysłów na festiwalu
Organizatorzy nie zapomnieli również o uczcie dla umysłu. Podczas zapoczątkowanych po raz pierwszy wykładów Wine Class, sommelierzy przybliżyli uczestnikom świat win i zdradzili wiele ciekawostek na temat tego trunku. Ponadto, w przestrzeni „Chill Out” w Sadzie na Rynku Wielkim, odbywały się wywiady z doświadczonymi winiarzami, a filmy o produkcji wina w Polsce, o szczegółach zakładania własnej winnicy oraz interesujących aspektach biznesu winiarskiego stanowiły dawkę ciekawostek. W trakcie interaktywnej zabawy „Laboratorium Smaku i Zapachu”, festiwalowicze mieli okazję zestawiać aromaty owoców z zapachami wina, sprawdzając tym samym swoje sommelierskie zdolności.
„Piękna pogoda, przyjazna atmosfera, wyjątkowe spotkania i doświadczenia smakowe — to z tegorocznego festiwalu na pewno zapamiętają nasi goście. W ramach „Zamojskiego Winogrania” po raz kolejny skupiliśmy się na zapewnieniu uczestnikom nie tylko przestrzeni do doświadczania wyjątkowych, regionalnych win i potraw, ale też możliwość ocenienia ich własnymi zmysłami i szerokiej edukacji na temat winiarstwa” — mówi Robert Ogór, prezes Grupy Ambra.
Najlepsi z najlepszych na Roztoczu
Ważnym punktem festiwalu były eliminacje Gran Prix festiwalu, podczas których wyróżniono najlepsze wina z Roztocza i Lubelszczyzny. Jury pod przewodnictwem sommeliera Wiesława Wysokińskiego wyłoniło zwycięzców po degustacji „w ciemno”.
Nagrodę Gran Prix za najlepsze wino festiwalowe 2023 otrzymało czerwone wino „Słoneczne Popołudnie” z Winnicy Pasjonata. Złotem w kategorii wino czerwone zostało nagrodzone wytrawne wino „Cortez” z Winnicy Mickiewicz. Drugie miejsce na podium należało do wina „Wiśnia nutą dębu” z Winnicy Lubelskiej. W kategorii win białych złoto otrzymało wino „Rześki Poranek” z Winnicy Pasjonata, a srebro „Muscaris” z Winnicy Zamojskiej. Zwycięzcą w kategorii win różowych okazał się spokojny „Zweigelt Rose” z Winnicy Lipowiec, natomiast srebrny medal w tej kategorii powędrował do Winnicy Mickiewicz za wyjątkowy smak wina „Zweigelt Rosemary”. Złoto w kategorii wino musujące przypadło Winnicy Nizio Naturals za wino „Musujacy Seyval 2018”.
„Festiwal „Zamojskie Winogranie” to nie tylko okazja do ciekawego spędzenia wolnych dni, ale też wydarzenie, które wyznacza pewne trendy wśród roztoczańskich winiarzy. Czwarte wydanie festiwalu ukazuje przed nami obraz zwiększającej się popularności winiarstwa nie tylko w naszym regionalnym środowisku, co ogromnie mnie cieszy” — dodaje Robert Ogór, prezes Grupy Ambra.
Czy polskie wina mają szansę na sukces?
„Dzięki nawiązywanym współpracom i kontakt z sadownikami zaczęliśmy eksperymentować z innymi owocami i tak powstały m.in. wina gruszkowe, z czarnej porzeczki, musujące gruszki, czy agrestowe. Wina owocowe mają potencjał przyciągania turystów, gdyż każdy kraj dysponuje swoimi niepowtarzalnymi zasobami, które wyróżniają go na tle innych. To właśnie na tym aspekcie powinna skupić się nasza strategia. Winiarstwo dodatkowo odmienia oblicze regionów, generując bodźce turystyczne, i to nie tylko w kontekście enoturystyki” – powiedział Robert Ogór, prezes zarządu Grupy Ambra S.A.
POWIĄZANE WPISY
2 kwietnia 2025
Profitroom: Polacy planują wakacje 2025 wcześniej i taniej
Polacy coraz częściej rezerwują wakacje 2025 z wyprzedzeniem, zyskując nie tylko lepsze…
0 Komentarzy4 Minuty
28 marca 2025
Sieć hoteli Arche odnowi historyczny Młyn Szancera w Małopolsce
Polska sieć hoteli Arche zapowiedziała odnowienie historycznego Młynu Szancera w…
0 Komentarzy6 Minuty
27 marca 2025
Wizz Air uruchamia nowe połączenia z Polski do Budapesztu
Linia Wizz Air uruchamia nowe połączenia z Polski do Budapesztu, rozszerzając listę…
0 Komentarzy1 Minuty
24 marca 2025
I edycja Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel już od 26 kwietnia w Kielcach
Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego we współpracy z Targami…
0 Komentarzy1 Minuty
24 marca 2025
Ruszył Podlaski Bon Turystyczny
Dziś wystartowała strona Podlaskiego Bonu Turystycznego, programu mającego ożywić ruch…
0 Komentarzy3 Minuty
4 kwietnia 2025
Za nami Międzynarodowe Targi Turystyki i czasu wolnego 2025
Wrocławskie targi przyciągnęły w tym roku ponad 9 tys. zwiedzających oraz 223 wystawców z…
0 Komentarzy4 Minuty
4 kwietnia 2025
Czy sztuczna inteligencja zastąpi biura podróży? Debata o przyszłości turystyki podczas XVI Forum Promocji Turystycznej
Rozwój nowoczesnych technologii, a w szczególności sztucznej inteligencji, coraz silniej…
0 Komentarzy2 Minuty
2 kwietnia 2025
FPT XVI: sky is the limit, czyli jak AI zrewolucjonizuje promocję turystyki
28 kwietnia 2025 roku we Wrocławskim Centrum Kongresowym odbędzie się XVI Forum Promocji…
0 Komentarzy1 Minuty
2 kwietnia 2025
Rusza VIII edycja Turystycznych Mistrzostw Vlogerów
Polska Organizacja Turystyczna ogłosiła VIII edycję Turystycznych Mistrzostw Vlogerów.…
0 Komentarzy2 Minuty
2 kwietnia 2025
Profitroom: Polacy planują wakacje 2025 wcześniej i taniej
Polacy coraz częściej rezerwują wakacje 2025 z wyprzedzeniem, zyskując nie tylko lepsze…
0 Komentarzy4 Minuty
28 marca 2025
Sieć hoteli Arche odnowi historyczny Młyn Szancera w Małopolsce
Polska sieć hoteli Arche zapowiedziała odnowienie historycznego Młynu Szancera w…
0 Komentarzy6 Minuty
27 marca 2025
Wizz Air uruchamia nowe połączenia z Polski do Budapesztu
Linia Wizz Air uruchamia nowe połączenia z Polski do Budapesztu, rozszerzając listę…
0 Komentarzy1 Minuty
24 marca 2025
I edycja Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel już od 26 kwietnia w Kielcach
Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego we współpracy z Targami…
0 Komentarzy1 Minuty
24 marca 2025
Ruszył Podlaski Bon Turystyczny
Dziś wystartowała strona Podlaskiego Bonu Turystycznego, programu mającego ożywić ruch…
0 Komentarzy3 Minuty
4 kwietnia 2025
Za nami Międzynarodowe Targi Turystyki i czasu wolnego 2025
Wrocławskie targi przyciągnęły w tym roku ponad 9 tys. zwiedzających oraz 223 wystawców z…
0 Komentarzy4 Minuty
4 kwietnia 2025
Czy sztuczna inteligencja zastąpi biura podróży? Debata o przyszłości turystyki podczas XVI Forum Promocji Turystycznej
Rozwój nowoczesnych technologii, a w szczególności sztucznej inteligencji, coraz silniej…
0 Komentarzy2 Minuty
2 kwietnia 2025
FPT XVI: sky is the limit, czyli jak AI zrewolucjonizuje promocję turystyki
28 kwietnia 2025 roku we Wrocławskim Centrum Kongresowym odbędzie się XVI Forum Promocji…
0 Komentarzy1 Minuty
2 kwietnia 2025
Rusza VIII edycja Turystycznych Mistrzostw Vlogerów
Polska Organizacja Turystyczna ogłosiła VIII edycję Turystycznych Mistrzostw Vlogerów.…
0 Komentarzy2 Minuty
2 kwietnia 2025
Profitroom: Polacy planują wakacje 2025 wcześniej i taniej
Polacy coraz częściej rezerwują wakacje 2025 z wyprzedzeniem, zyskując nie tylko lepsze…
0 Komentarzy4 Minuty