Finnair – coraz lepsza kuchnia
W ramach programu autorskich menu w klasie biznes Finnair ogłosił współpracę z dwoma kolejnymi słynnymi szefami kuchni – Stevenem Liu z Chin i Sasu Laukkonenem z Finlandii. Finnair zacznie też serwować w klasie biznes ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, podczas wszystkich lotów międzykontynentalnych z Helsinek.
Juha Järvinen, dyrektor handlowy Finnaira, powiedział: „Dzięki współpracy nawiązanej z dwoma nowymi szefami kuchni, pasażerowie klasy biznes będą mogli poczuć smaki i obcować z kulinarnymi tradycjami wschodu i zachodu. Jesteśmy szczególnie podekscytowani rozpoczęciem pierwszej współpracy z światowej klasy szefem kuchni z Chin. Dzięki Stevenowi Liu możemy zaoferować naszym klientom nordyckie smaki i estetykę z unikalną wschodnią nutą.”
Autorskie menu szefa kuchni Stevena Liu jest podawane od 6 kwietnia podczas lotów dalekodystansowych startujących z Pekinu i Szanghaju. W późniejszych terminach będzie ono wprowadzane na kolejnych chińskich trasach. Steven Liu nazwał swoje menu „spotkaniem wschodu z zachodem”, ponieważ w nowoczesnym i nowatorskim stylu połączył w nim najlepsze smaki obu tych tradycji kulinarnych.
Steven Liu odniósł ogromny sukces w Azji i Europie. Jego dania były podawane na stołach najwykwintniejszych na świecie restauracji, takich jak Savoy i The Dorchester w Londynie, a także w lokalach słynnej sieci Le Cordon Bleu. Liu jest kulinarnym ambasadorem Le Cordon Bleu w Chinach kontynentalnych, dyrektorem kulinarnym reality show Top Chefs wyświetlanego na kanale CCTV-2, członkiem jury chińskiej edycji programu Master Chef na kanale Dragon TV oraz chińskiej edycji Master Chef dla gwiazd wyprodukowanego przez Jiangsu Broadcasting Corporation.
Dzięki stworzeniu autorskiego menu Sasu Laukkonena, od 6 kwietnia pasażerowie klasy biznes podróżujący z Helsinek na długich dystansach mogą zakosztować tego co najlepsze w nordyckich kulinariach. Doceniona przez najbardziej opiniotwórczych krytyków kulinarnych na świecie, artystyczna kuchnia Sasu Laukkonena, charakteryzuje się czystymi smakami nawiązującymi do nordyckich korzeni swojego twórcy. Laukkonen ma ponad 15 letnie doświadczenie w branży kulinarnej, a obecnie jest współwłaścicielem i dyrektorem kulinarnym Chef & Sommelier, helsińskiej restauracji, którą otworzył w październiku 2010 r. Restauracja Laukkonena od 2014 r. jest corocznie nagradzana jedną gwiazdką Michelin. Oferuje ręcznie robione potrawy przygotowywane z ekologicznych i pochodzących wprost z natury składników oraz produktów z certyfikatem fair-trade. Jest też znana z panującej tam spokojnej atmosfery.
Do nowych autorskich menu w klasie biznes na wszystkich trasach dalekodystansowych, także 6 kwietnia, Finnair wprowadził ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, która do wyrobu swoich produktów używa jedynie stuprocentowo naturalnych składników – mleka i owoców. W ostatnich latach Jymy w krótkim czasie stała się jedną z najważniejszych firm na fińskim rynku spożywczym.
Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej fińskiego przewoźnika, skomentowała: “Staramy się stale podnosić jakość posiłków oraz innych usług oferowanych pasażerom. Gdy decydowaliśmy się na nawiązanie współpracy z dwoma kolejnymi szefami kuchni, uważnie przeanalizowaliśmy informacje zwrotne od klientów, ponieważ chcieliśmy pozostać w zgodzie z naszymi zasadami zachowania najwyższej jakości, innowacyjności i świeżości serwowanych posiłków.”
POWIĄZANE WPISY
14 listopada 2024
Ryanair połączy Katowice z Brukselą
Ryanair uruchomi nowe połączenie z katowickiego lotniska, od 1 kwietnia 2025 roku…
0 Komentarzy1 Minuty
12 listopada 2024
Ryanair uruchamia 48-godzinną promocję. Bilety tańsze o 15 proc.
Ryanair uruchomił dziś (12 listopada) popularną 48-godzinną promocję na zimowe podróże w…
0 Komentarzy1 Minuty
12 listopada 2024
Lotnisko w Jasionce odprawiło milionowego pasażera w 2024 roku
11 listopada lotnisko w podrzeszowskiej Jasionce odprawiło milionowego pasażera w 2024…
0 Komentarzy2 Minuty
12 listopada 2024
Air Baltic połączył Rzeszów z Rygą
Od 8 listopada 2024 roku z lotniska w podrzeszowskiej Jasionce można polecieć do Rygi.…
0 Komentarzy3 Minuty
8 listopada 2024
Polscy turyści polecieli do Bahrajnu. Exim Tours uruchomił rejsy z Katowic
Exim tours zabrał pasażerów na pierwszą podróż do Bahrajnu. Premierowy lot wystartował 1…
0 Komentarzy2 Minuty
8 listopada 2024
Emirates wznawiają codzienne loty z Dubaju do Edynburga
Emirates wznowiły codzienne loty z Dubaju do Edynburga. Nowe połączenie jest ósmym…
0 Komentarzy2 Minuty
8 listopada 2024
TAP Air Portugal wznawia połączenia z Lizbony do Manaus
TAP Air Portugal wznowił połączenia z Lizbony do Manaus w brazylijskim stanie Amazonas.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 listopada 2024
Ryanair przewiózł 18,3 mln pasażerów w październiku
Ryanair opublikował wyniki za październik 2024. Irlandzki przewoźnik obsłużył w minionym…
0 Komentarzy1 Minuta
7 listopada 2024
Zielona Góra-Babimost: rekordowy październik na lotnisku. Wzrost liczby pasażerów o 54 proc. w porównaniu do 2023
W październiku Lotnisko Zielona Góra-Babimost obsłużyło 8 151 pasażerów, co stanowi…
0 Komentarzy1 Minuty