Finnair – japoński szef kuchni z autorskim menu

archiuwum Finnair

Finnair kontynuuje swój program z autorskim menu szefa kuchni i wprowadza pierwszego dla tego przewoźnika Japończyka – Rikę Maezawa, Która opracowała serię pięciu sezonowych dań podawanych w klasie business na trasie Finnaira z Tokio do Helsinek począwszy od 7 lutego 2018 roku.

Rika Maezawa otworzyła swoją pierwszą restaurację w Tokio w 2003 roku po odbytych szkoleniach w kilku znanych japońskich restauracjach. Jej filozofia związana z jedzeniem skupia się głównie na warzywach oraz sezonowych smakach domowej kuchni japońskiej. Inspiruje się także historią Japonii – okresem Edo od 1603 r. do 1868 r. – oraz wpływami zagranicznymi, tak żeby w nowoczesnym stylu i ze szczyptą nostalgii, tworzyć bazujące na warzywach posiłki, wykraczające poza tradycyjne receptury kuchni tego kraju.

Rika Maezawa powiedziała: „Przepiękne japońskie krajobrazy każdej z pór roku, są wyczuwalne w posiłkach podawanych podczas lotu. Poprzez moją kuchnię chciałabym podzielić się z podróżnymi wyjątkową japońską wrażliwością na smaki pór roku. Używam składników zarówno z Japonii, jak i z zagranicy, dzięki czemu mogą smakować zarówno klientom japońskim, jak i nie-japońskim.”

Maarit Keränen szefowa obsługi pokładowej Finnaira, dodała: „Jedzenie podawane w samolocie odgrywa ważną rolę wśród usług oferowanych pasażerom”, mówi, szefowa. „Jestem pewna, że nasi klienci będą zadowoleni z sezonowych japońskich smaków wprowadzanych do posiłków przez panią Maezawa”.

Finnair rozpoczął program z autorskim menu szefa kuchni w 2013 roku i od tamtej pory pracował z wieloma uznanymi szefami kuchni, którzy stworzyli własne autorskie menu dla klasy biznesowej Finnaira.