Finnair – kolejny mistrz kuchni tworzy menu

archiwum Finnair

Finnair zapowiedział współpracę z fińskim szefem kuchni Eero Vottonen przy tworzeniu najnowszego autorskiego menu. Praca nad menu z Eero Vottonen wniesie prawdziwie nordyckie smaki na dalekodystansowych trasach Finnaira klientom podróżującym klasą biznesową i wylatującym z Helsinek do wszystkich portów lotniczych, od 11 stycznia 2017 r.

W ubiegłym roku, Eero Vottonen został wybrany jako kandydat Finlandii do prestiżowego konkursu Bocuse d’Or, odbywającego się co dwa lata w Lyonie we Francji. Bocuse D’Or to prawdopodobnie największy konkurs kulinarny na świecie, sprowadza 24 szefów kuchni z różnych krajów, aby rywalizowali ze sobą na arenie międzynarodowej. W trakcie swojej kariery, Vottonen pracował w najlepszych kuchniach Finlandii i w takich restauracjach jak Chez Dominique, Luomo, G.W. Sundmans i Olo.

Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej fińskiego przewoźnika, powiedziała: „Eero szybko stał się jednym z najlepszych szefów kuchni w Skandynawii, dlatego cieszymy się, że możemy zaoferować naszym pasażerom podróżującym klasą biznesową na trasach dalekodystansowych tak wyjątkowe jedzenie. W przyszły rok jest stulecie Finlandii, będzie to dla nas wyjątkowa okazja, aby współpracować z kandydatem Finlandii w konkursie Bocuse d’Or. Życzymy powodzenia Eero, który obecnie przygotowuje się do ostatniego etapu tego prestiżowego wydarzenia, które odbędzie się w styczniu. „

Eero Vottonen, kandydat Finlandii w konkursie Bocuse d’Or 2017, dodał: „W ciągu ostatnich kilku lat, miałem na tyle szczęścia, że mogłem pracować z najlepszymi szefami kuchni i dzięki tym doświadczeniom nauczyłem się bardzo różnorodnego podejścia do jedzenia. Moja filozofia związana z jedzeniem jest tak naprawdę bardzo prosta, smak zawsze jest na pierwszym miejscu dlatego chcę używać składników dobrej jakości, które pochodzą od okolicznych dostawców.”