Finnair – nowy szef kuchni na trasach z Seulu do Helsinek

archiwum Finnair

Finnair po raz pierwszy wprowadza menu stworzone przez koreańczyka. Autorskie menu znanego szefa kuchni z Korei, Sung-Yeol Nam jest dostępne od 9 maja w klasie biznes podczas lotów Finnaira z Seulu do Helsinek.

Szef kuchni w Seulu, Nam stworzył posiłki prezentujące jego filozofię smaku opartą na tradycyjnej kuchni koreańskiej z nowoczesnymi akcentami, koncentrując się na świeżych, sezonowych składnikach. W pierwszym menu, dostępnym od maja do lipca 2018 roku, klienci Finnaira na przystawkę mogą delektować się zrazami wołowymi i młodymi warzywami, a następnie na drugie danie koreańskim plackiem (jeon) z okonia morskiego, podawanym z grillowaną cebulką i sosem Romanesco.

Nam powiedział: „Inspirację czerpałem ze składników i jedzenia, na których sam dorastałem. Mam nadzieję, że moje posiłki przyniosą radość i ukojenie tym, którzy tęsknią za domem, ale także zwracam się do tych, którzy nie znają tak dobrze kuchni koreańskiej.”

Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej Finnaira, dodała: „Nasza trasa do Seulu obchodzi w tym roku dziesięciolecie. Cieszę się, że możemy świętować to razem z naszymi klientami podając wyśmienite posiłki stworzone przez szefa kuchni Nama.”

Finnair rozpoczął program z autorskim menu szefa kuchni w 2013 roku i od tamtej pory pracował z wieloma uznanymi szefami kuchni, którzy stworzyli własne autorskie menu dla klasy biznesowej Finnaira.