Finnair wprowadza nowe autorskie menu
Finnair rozpoczyna współpracę z wiodącymi fińskimi restauracjami Nokka, G.W. Sundmans, Savoy i Fishmarket. Ich szefowie – Matti Jämsén z G.W. Sundmans, Ari Ruoho z Nokki i Kari Aihinen z Savoya – stworzyli autorskie menu, które będą dostępne w klasie biznes na lotach długodystansowych z Helsinek od stycznia 2015.
W ramach tej współpracy Finnair zaoferuje swoim klientom wyjątkowe potrawy świąteczne oraz uświetni specjalnym menu dołączenie w przyszłym roku Airbusów A350 do floty Finnaira.
Autorskie menu są tworzone ze starannie dobranych składników sezonowych, wykorzystują osobiste inspiracje kulinarne szefów kuchni i odważne mieszanki wyrazistych smaków. Współpraca rozpocznie się pod koniec stycznia 2015 i będzie trwała do wiosny 2016. Menu będzie zmieniane rotacyjnie, co trzy miesiące.
Maarit Keränen, szefowa działu obsługi Finnaira powiedziała: „Kiedy poprzednio podjęliśmy współpracę z najlepszymi fińskimi szefami kuchni, otrzymywaliśmy wiele pozytywnych opinii od klientów na ten temat. Rozpoczynamy ponownie taką współpracę, ponieważ chcemy w dalszym ciągu zapewniać naszym klientom najlepsze, wykwintne posiłki.”
Mia Saari, restauratorka z Royal Restaurants dodała: „Wszystkie restauracje współpracujące z Finnairem należą do grupy Royal Restaurants, obejmującej najlepsze restauracje w Finlandii. Każde z autorskich menu odzwierciedla unikalny i rozpoznawalny styl swojego autora.”
Pierwsze z autorskich menu zostało stworzone przez Matti Jämséna, szefa kuchni w restauracji G.W. Sundmans. Wśród potraw zimowych znajdzie się sieja, glazurowane policzki wieprzowe i dorsz. Jämsén jest reprezentantem Finlandii w Bocuse d’Or – najbardziej prestiżowym konkursie kucharskim na świecie – którego finał odbędzie się w Lyonie 27–28 stycznia 2015 roku.
Autorskie menu Kari Aihinena, szefa kuchni i menedżera w restauracji Savoy, jest inspirowane letnim ogrodem i rojami pszczół. Będzie serwowane na wiosnę 2015 i opiera się na składnikach, takich jak szparagi, sałatki z młodych ziemniaków, miód, oraz piersi kurczaka kukurydzianego.
Menu jesienne zostało ułożone przez Ari Ruoho, szefa restauracji Nokka, który, tworząc je, czerpał inspirację z sezonu żniw. Znajdzie się w nim topinambur (słonecznik bulwiasty, zwany też karczochem jerozolimskim), kawior ze szczupaka północnego i zupa z dyni.
W zimie 2016 roku przyjdzie kolej na autorskie menu restauracji Fishmarket, które opierać się będzie głównie na potrawach z ryb.
POWIĄZANE WPISY
20 grudnia 2024
Lotnisko Rzeszów-Jasionka zainwestuje ponad 50 mln zł w infrastrukturę i technologie
Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka pozyskał ponad 31 mln zł dofinansowania z funduszy…
0 Komentarzy2 Minuty
20 grudnia 2024
PPL i POT będą wspólnie promować polską kulturę i turystykę
PPLS.A. i POT podpisały porozumienie o wspólnej promocji Polski na arenie…
0 Komentarzy3 Minuty
20 grudnia 2024
Grupa eSky prezentuje aplikację eSky 3.0. Personalizowane oferty i elastyczne wyszukiwanie w jednym miejscu
Grupa eSky zaprezentowała zaktualizowaną wersję swojej aplikacji mobilnej eSky 3.0…
0 Komentarzy1 Minuty
18 grudnia 2024
Wizz Air rozszerza siatkę połączeń z Warszawy. Cztery nowe trasy w 2025 roku
Wizz Air ogłosił dalszy rozwój swojej bazy na warszawskim lotnisku Chopina. W czerwcu…
0 Komentarzy2 Minuty
17 grudnia 2024
Linie SAS wracają do Wrocławia. Loty do Kopenhagi w codziennej ofercie
Po kilkuletniej przerwie linie lotnicze SAS wracają do Portu Lotniczego we Wrocławiu,…
0 Komentarzy1 Minuty
17 grudnia 2024
Rekordowy listopad na lotnisku Rzeszów-Jasionka: ponad 76 tys. obsłużonych pasażerów
Lotnisko w podrzeszowskiej Jasionce obsłużyło w listopadzie ponad 76 tys. pasażerów, co…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2024
Michael Rousseau nowym przewodniczącym Rady Dyrektorów Generalnych Star Alliance
Michael Rousseau, prezes Air Canada, został nowym przewodniczącym Rady Dyrektorów…
0 Komentarzy2 Minuty
13 grudnia 2024
TAP Air Portugal uruchamia nowe połączenia do Los Angeles i Bostonu
TAP Air Portugal ogłosił nowe kierunki transatlantyckie, które wystartują w maju 2025…
0 Komentarzy2 Minuty
13 grudnia 2024
Lotnisko w Katowicach w listopadzie obsłużyło ponad 350 tys. pasażerów
Lotnisko w Katowicach zamknęło listopad z wynikiem ponad 351 tys. obsłużonych pasażerów.…
0 Komentarzy2 Minuty