Garda Trentino – włoska kultura, kuchnia i aktywności na świeżym powietrzu

fot. KK

W minionym tygodniu odbyło się spotkanie z dziennikarzami poświęcone Garda Trentino – regionowi w północnych Włoszech. Kolacja była poprzedzona prezentacją, która ukazała różnorodność tego miejsca.

W trakcie prezentacji dziennikarze mieli okazję zapoznać się z bogatą ofertą regionu Garda Trentino, który obejmuje gminy Riva del Garda, Arco, Nago-Torbole, Tenno, Dro, Drena, Valle di Ledro, Comano i Valle dei Laghi. Krajobraz gór, jezior i dolin tego regionu oraz architektura jego małych społeczności świadczą o jego wielowątkowej historii. Strome klify przeplatają się z palmami, a kolory współczesnych Włoch przenikają się ze śladami Habsburgów. Wzdłuż zielonych gajów oliwnych wznoszą się forty z czasów I wojny światowej, a od jezior prowadzą ścieżki do Dolomitów Brenta, wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Dla tych, którzy lubią różnorodność, region ma wiele do zaoferowania: Promenada Rilkego w Arco, obszar archeologiczny San Martino, starożytne Bosco Caproni, gminy Pranzo i Campi oraz miejsca przesiąknięte historią, takie jak średniowieczny przysiółek Canale di Tenno, który wraz z Rango jest uważany za jedną z piękniejszych włoskich wiosek. Górska wioska Balbido jest miejscem sztuki. Znana jako „malowana wioska”, zachwyca turystów muralami, dziełami lokalnej sztuki i graffiti, które zdobią ściany starych budynków. O historii regionu przypominają zamki, takie jak Castello di Stenico, Castello di Arco i Drena for the view, a także domki na palach nad Lago di Ledro (wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO). Nie brakuje tam także muzeów, takich jak MAG w Riva del Garda, La Casa degli Artisti Tenno, Parco Archeo Natura (kolejne miejsce wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO) w Fiavè i Galleria Segantini w Arco.

Jedną z najnowszych atrakcji regionu Garda Trentino jest wyciąg widokowy Bastione – pochylona jednotorowa kolejka linowa wykonana w całości ze szkła, która łączy historyczne centrum Riva del Garda z wenecką fortecą Bastione w ciągu zaledwie dwóch minut.

Kuchnia i wino

Kolejną atrakcją Garda Trentino jest jej tradycja kulinarna. Turyści mogą spróbować lokalnych produktów i przysmaków, na które wpływ ma tutejszy klimat – jeziora i góry oraz wszystko pomiędzy nimi. Podstawą menu są typowe dla regionu, nagradzane produkty slow food: carne salada, obfitość ryb morskich, śliwki z Dro, orzechy włoskie z Bleggio, brokuły z Torbole (etykieta Slow Food), kasztany z Campi, patata viola i szafran z Doliny Ledro, trufle z Monte Baldo, dojrzałe i lżejsze sery oraz Aceto Balsamico Trentino.

Do tego dochodzą grappy, wina takie jak Nosiola, bardziej znane jako Vino Santo (Presidio Slow Food), nie zapominając o Spumante Trentodoc, musującym trunku. Z kolei wioska Santa Massenza ma długą tradycję warzenia grappy. Mimo, że wioska liczy zaledwie 130 mieszkańców, aż pięć rodzin zajmuje się produkcją grappy.

Dzięki szczególnie łagodnemu klimatowi, Garda Trentino jest jednym z bogatszych obszarów uprawy oliwek. Często nagradzana jest tu oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która łączy się z wpływami środkowoeuropejskimi i alpejskimi, dając podstawę lokalnej, tradycyjnej kuchni.