Gastronomiczno-hotelarskie targowanie
EuroGastro to największe w Polsce targi dla branży hotelarsko-gastronomicznej. Tegoroczna edycja jest wyjątkowa – jubileusze rządzą się swoimi prawami, a EuroGastro odbywały się już po raz 20.
Już rozpoczęcie było inne. Jak podkreśliła właśnie podczas otwarcia, Urszula Potęga prezes MT Targi Polska, organizatora targów: „Na tych targach nigdy nie było uroczystego otwarcia. Głowni bohaterowie zawsze bowiem musieli być na stoiskach i doglądać tego, co najważniejsze – ich pokazów, ich dzieł kulinarnej sztuki. W tym roku okazja jest wyjątkowa i chcieliśmy uhonorować skromnymi nagrodami, tych, którzy są z nami od początku lub co najmniej od piętnastu lat.”
Na swoje 20 urodziny impreza zaprezentowała nowe logo a wspomniani najwierniejsi wystawcy, przyjaciele organizatorów otrzymali pamiątkowe dyplomy i okolicznościowe albumy z przepisami i wspomnieniami z ostatnich 20 lat
W tegorocznej edyzcji EuroGastro wzięło udział udział 276 wystawców z 16 krajów: Belgii, Brazylii, Chin, Czech, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Jamajki, Niemiec, Polski, Portugalii, Rumunii, Szwecji, Węgier i Wielkiej Brytanii.
Na szczelnie wypełnionych halach były wydzielone cztery sektory: wyposażenie sal restauracyjnych i barów, wyposażenie zaplecza kuchennego, żywność i napoje oraz kawa.
Trudno powiedzieć, który sektor cieszył się największym powodzeniem – wszystkie były tłumnie odwiedzane, na każdym stoisku w każdym sektorze cos się bez przerwy działo. Interesujący się mniej lub bardziej zapleczem kuchennym, restauracyjnym mogli zapoznać się z nowinkami technicznymi, trendami, modami i nowym sprzętem oraz designem np. w naczyniach i serwisach.
Dużym powodzeniem cieszyły się także imprezy towarzyszące targom: pokazy gotowania i degustacje, a także konkursy dla kucharzy i baristów. Chef Culinary Cup, którego głównym jurorem był Jerzy Pasikowski, szef kuchni i doradca kulinarny firmy Nestlé, miały wyłonić autora najlepszego dania z użyciem fondu (esencjonalnego sosu) marki Chef.
Kucharz i restaurator Robert Sowa w konkursie Kulinarny Talent już ósmy raz wskazał zwycięzcę z grona kilkunastu młodych adeptów sztuki kulinarnej, których zadaniem będzie połączenie w konkursowym daniu dziczyzny z drobiem.
Teo Vafidis był organizatorem XI Festiwalu Kuchni Greckiej a nowością była strefa coffee village poświęcona kawie. Tomasz Obracaj, założyciel Speciality Coffee Association of Europe (Europejskie Stowarzyszenie Kawy Najwyższej Jakości) poprowadził VIII Olimpiadę Kawy.
W strefie żywności i napojów wielkim powodzeniem cieszyły się świeże mule, małe ale smaczne kawałki pizzy, gorące kremowe zupy a do popicia wina hiszpańskie, włoskie, argentyńskie, węgierskie oraz niemieckie piwa.
{gallery}3620{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
20 grudnia 2024
Certyfikaty POT: najlepsze produkty turystyczne 2024 roku
Złoty Certyfikat POT dla Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego, Morskie Centrum Nauki…
0 Komentarzy3 Minuty
20 grudnia 2024
Wakacyjne plany Polaków na 2025 rok: poszukiwanie rodzinnych korzeni, przygody z adrenaliną i odkrywanie kraju
Jak wynika z najnowszego raportu, apetyt na podróże w 2025 roku będzie nadal rósł.…
0 Komentarzy6 Minuty
20 grudnia 2024
Już cztery polskie regiony zostały wyróżnione przez Przewodnik Michelin
Zakończyła się selekcja lokali wyróżnionych przez znany i ceniony na świecie Przewodnik…
0 Komentarzy5 Minuty
20 grudnia 2024
Weekend w Krakowie z Tomaszem Karolakiem od Fly.pl. Oprowadzanie po Krakowie dziennym i nocnym z noclegiem w hotelu pięciogwiazdkowym będzie do wylicytowania na IV Gali Waszej Turystyki
Już 10 stycznia 2025 roku w warszawskim Hotelu Renaissance odbędzie się IV Gala Waszej…
0 Komentarzy1 Minuty
19 grudnia 2024
Boom na Polskę. Jak przyciągnąć turystów z Bliskiego Wschodu
W ostatnim czasie obserwujemy zwiększone zainteresowanie turystów arabskich szeroko…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2024
Warszawa w oczach zagranicznych dziennikarzy
Wizyty prasowe dla mediów zagranicznych stanowią doskonałą okazję do pokazania atrakcji…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2024
Kampania „Miasto Przygody” triumfuje: 17 mln wyświetleń i osiem międzynarodowych nagród
Wrocław podsumował kampanię „Miasto Przygody”, która w ciągu dwóch lat przyciągnęła uwagę…
0 Komentarzy3 Minuty
16 grudnia 2024
Kolacja z Robertem Makłowiczem będzie do wylicytowania podczas IV Gali Waszej Turystyki
Podczas IV Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 10 stycznia 2025 roku w warszawskim…
0 Komentarzy1 Minuty
12 grudnia 2024
Video Podcast Waszej Turystyki: Mazowsze – region, który zaskakuje na każdym kroku
W trakcie XV Forum Promocji Turystycznej, Izabela Stelmańska, zastępczyni dyrektora…
0 Komentarzy1 Minuty