Hampton by Hilton w Oświęcimiu oficjalnie otwarty

AG

Oficjalne otwarcie hotelu Hampton by Hilton w Oświęcimiu poprzedził test prasowy z udziałem kilkudziesięciu dziennikarzy. To już ósmy obiekt tej sieci w Polsce.

Nowy hotel to dla miasta ważna inwestycja, zwiększająca bazę noclegową o 120 pokoi. Obiekt położony jest w historycznym centrum miasta, w sąsiedztwie muzeum zamkowego, kompleksu Salezjanów i mostku na rzece Sole. W bliskim sąsiedztwie hotelu znajdują się inne ważne atrakcje turystyczne miasta: Muzeum Żydów i Synagoga, rynek z ratuszem, Międzynarodowe Centrum Edukacji Młodzieży i bulwary nad Sołą. Muzeum Auschwitz oddalone jest o 3,7 km.

Jak podkreślał Maciej Podczaski, dyrektor sprzedaży Hampton by Hilton Oświęcim, obiekt liczy nie tylko na tych, którzy odwiedzają samo miasto i Muzeum Auschwitz, ale też na tych, którzy szukają bazy wypadowej do zwiedzania regionu. Bardzo popularne wśród rodzin parki Enegrylandia i Zatorland odalone są od hotelu o mniej niż 20 km. W sąsiedztwie Oświęcimia znajdują się również ciekawe skanseny i obiekty na Szlaku Architektury Drewnianej w Małopolsce, a także Park Miniatur w Inwałdzie czy Dolina Karpia.

Oświęcimski Hilton stanął w miejscu, w którym wcześniej znajdowała się kamienica rodziny Haberfeldów, właścicieli Fabryki Likierów i Tłoczarni Soków Owocowych. Jej istnieniu kres położyła II wojna światowa: członkowie rodziny zginęli bądź wyemigrowali do USA. Jak podkreśla Marek Tarnowski, Naczelnik Wydziału Promocji Miasta Oświęcimia, wystrój hotelu nawiązuje do historii miasta i charakteru dawnej kamienicy. Stare zdjęcia miasta pojawiają się na hotelowych korytarzach, wykładziny utrzymane są w kolorystyce elementów, które zdobiły kiedyś wnętrza kamienicy Haberfeldów.

Cały budynek hotelu składa się z czterech kondygnacji naziemnych oraz dwóch podziemnych. Pod ziemią znajduje się parking oraz sala fitness czynna całą dobę i dostępna dla wszystkich gości. Obiekt wyposażony jest w pięć sal konferencyjnych, z których największa może pomieścić 100 osób w ustawieniu teatralnym.

W oświęcimskim Hiltonie znajdziemy 50 pokojów „Queen Family” z rozkładaną sofą, 52 pokojów „twin”, 16 pokojów dwuosobowych „Queen” i jeden pokój dwuosobowy „Queen” dla niepełnosprawnych. W każdym pokoju znajduje się miejsce do pracy, czajnik, suszarka do włosów, deska do prasowania z żelazkiem i telewizor. Na terenie hotelu działa bezpłatne Wi-Fi dla gości.

W każdym pakiecie jest bezpłatne śniadanie w formie bufetu na ciepło, z możliwością samodzielnego przygotowania świeżych gofrów. Szefem restauracji hotelowej jest Bartosz Gadzina, który menu opiera na ekologicznych i zdrowych produktach, w większości z własnej uprawy. Do dyspozycji gości jest ciekawa karta win, w której znajdziemy m.in. biały wytrawny Solaris i czerwone wytrawne cuvée Rondo-Regent ze znanej zachodniopomorskiej winnicy Turnau.

Inwestorem jest należąca do grupy Unirest spółka NPP Hotele sp. z o.o., natomiast za proces deweloperski odpowiedzialna była Property Partner Investments. Hotel jest zarządzany przez Hotel Professionals Management Group sp. z o.o. Jest to już drugi obiekt marki Hampton by Hilton należący do grupy Unirest. Pierwszym obiektem był hotel w Gdańsku – Oliwie, który został otwarty w IV kwartale 2017 r. Autorem projektu architektonicznego hotelu była oświęcimska firma Susuł&Strama Architekci, generalnym wykonawcą firma Condite sp. z o.o. Sp. K. z Kielc.