Hiszpania – Święto Tapas już w czwartek

materiały prasowe

Hiszpania ma największą liczbę barów w przeliczeniu na mieszkańca na świecie, 1 bar przypada na 175 mieszkańców. Większość z tych barów serwuje tapas, a ponad połowa z nich (58 proc.) oferuje darmowe tapas z każdym napojem.

Ostatnie badania wykazały, że mieszkańcy Hiszpanii i turyści zajadają się tapas w zupełnie odmienny sposób. Przyjezdni do tapas zamawiają przeważnie szklankę owocowej sangrii, Hiszpanie natomiast preferują dobrze schłodzone piwo (73 proc.) lub kieliszek wina. Najczęściej wybierane przez turystów tapas to hiszpański omlet (tortilla de patatas) i paella.

Hiszpańska szynka Serrano i „patatas bravas” (smażone ziemniaki z pikantnym sosem) są popularne w równym stopniu tak wśród turystów jak mieszkańców. Do ulubionych tapas wśród Hiszpanów należą „croquetas” – gorące chrupiące krokiety z kremowym beszamelem i szynką, „calamares” – smażone pierścienie kalmarów i „ensaladilla rusa”, czyli warzywna sałatka z majonezem.

Weekendy to szczytowy czas na jedzenie tapas (84,6 proc.). Najchętniej wychodzi się na tapas w sobotę wieczorem z przyjaciółmi lub w niedzielę z rodziną. Przeciętnie zamawia się 1-3 tapas, ale w weekendowe wieczory między 20.00 a 22.00 ich liczba wzrasta do ponad 5 tapas na osobę.

Jannich Petersen, dyrektor operacyjny Wakacje-Hiszpania.pl (grupa Spain-Holiday.com), powiedział: „Trzy najważniejsze powody, dla których turyści wybierają Hiszpanię to: jedzenie, zachwycające bogactwo kulturowe oraz 8 tys. słonecznego wybrzeża. Chcąc jak najbardziej doświadczyć hiszpańskiej kultury ogromna część naszych klientów decyduje się na pobyt w apartamentach położonych w dzielnicach mniej centrycznych, gdzie do najbliższego rodzinnego baru wystarczy zejść na dół, obsługa posługuje się wyłącznie hiszpańskim a klienci to w większości miejscowi. Turyści chcą prawdziwych doświadczeń, prawdziwego jedzenia, wybierają miejsca tradycyjne, z duszą, te głośne i pełne. Nasi goście coraz częściej pytają o szlaki tapas czy kursy gotowania hiszpańskich potraw, to rozwijający się trend w hiszpańskiej turystyce doświadczeń.”

Turystyka kulinarna rośnie. Ponad 50 proc. turystów twierdzi, że gastronomia odgrywa zasadniczą rolę w podejmowaniu decyzji gdzie pojechać na wakacje. W zeszłym roku rekordowa liczba 10 milionów turystów kulinarnych odwiedziła Hiszpanię. Powodem popularności kuchni hiszpańskiej jest jakość wyrobów takich jak wino czy oliwa z oliwek oraz lokalnych produktów (świeże warzywa, szynka Iberyjska). Hiszpania posiada w sumie 28 D.O. (Denominación de Origen Protegida – Chroniona Nazwa Pochodzenia), uznając jakość i pochodzenie lokalnych produktów, takich jak cava, szynka Serrano i ser Manchego, jak również wina Rioja, Ribera del Duero i Sherry. Aż 6 hiszpańskich restauracji znalazło się na liście 50 Najlepszych restauracji na świecie. Hiszpania ma również 9 restauracji z najwyższym wyróżnieniem 3 gwiazdek Michelin i łącznie 174 gwiazdkami Michelin, zajmującąc tym samym 6. pozycję w światowym rankingu.