IGHP: hotele powinny podawać posiłki „na wynos”
Po konsultacji z Ministerstwem Rozwoju, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego rekomenduje hotelarzom, by sposób podawania posiłków gościom hotelowym odbywał w formie „na wynos”.
Przypomnijmy, że jeszcze wczoraj IGHP ogłosiła, że nie są zakazane usługi podawania posiłków i napojów w ramach usług dodatkowych zapewnianych w hotelach i podobnych obiektach zakwaterowania sklasyfikowanych w PKD 55.10.Z. Czytaj IGHP: hotele mogą żywić swoich gości. Sytuacja jest niestety dynamiczna i Izba zwróciła się do Ministerstwa Rozwoju o interpretację Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13.03.
Oto treść najnowszego komunikatu IGHP:
W związku z wątpliwościami, jakie się pojawiają na tle interpretacji Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13.03. br. w przedmiocie dopuszczalnej formy funkcjonowania gastronomii hotelowej, ze względu na pilny charakter zagadnienia i brak odpowiedzi MZ na wysłane zapytanie, zarząd Izby w dniu dzisiejszym skontaktował się telefonicznie z p. Rafałem Szlachtą – dyrektorem Departamentu Turystyki w MR.
Interpretacja prawna przepisów, na której oparta była rekomendacja Izby nie jest kwestionowana, jednak Izba przyjęła sugestię MR, że sposób podawania posiłków gościom hotelowym w tych dramatycznie zmieniających się okolicznościach powinien się odbywać w formie „na wynos”.
Uwzględniając konieczność wspólnego działania, IGHP rekomenduje zaakceptowanie takiej formy funkcjonowania gastronomii hotelowej
POWIĄZANE WPISY
20 listopada 2024
Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu świętuje swoje 25-lecie
Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu świętował jubileusz 25-lecia swojej działalności.…
0 Komentarzy1 Minuty
14 listopada 2024
Arche otwiera nowy hotel w XIX-wiecznym klasztorze we Wrocławiu
Rusza kolejny, dwudziesty pierwszy obiekt Arche — największej w kraju sieci hotelowej z…
0 Komentarzy4 Minuty
14 listopada 2024
IGHP: stabilny październik w hotelach
Wyniki października w hotelach okazały się podobne do wrześniowych, głównie dzięki…
0 Komentarzy4 Minuty
7 listopada 2024
Sieć Mercure otworzyła pierwszy hotel w Bułgarii
Mercure, marka hotelowa grupy Accor, otworzyła pierwszy obiekt w Bułgarii – Mercure Sofia…
0 Komentarzy1 Minuty
4 listopada 2024
Sieć a&o Hostels otworzyła pierwszy hostel w Belgii
Europejska sieć hosteli a&o Hostels otworzyła pierwszy obiekt w Belgii – a&o Antwerpen…
0 Komentarzy1 Minuty
30 października 2024
Accor z przychodem 1,4 mld euro w III kwartale 2024
Grupa Accor zamknęła trzeci kwartał 2024 z przychodami wynoszącymi 1,434 mld euro, co…
0 Komentarzy1 Minuty
28 października 2024
B&B Hotels redukuje emisję CO2 i walczy z marnowaniem żywności
Sieć B&B Hotels opublikowała raport za 2023 rok, w którym podsumowuje swoje działania na…
0 Komentarzy4 Minuty
25 października 2024
Travelist.pl: listopadowe wyjazdy zyskują na popularności. Polacy wybierają góry i morze
Od kilku lat koniec wakacji nie oznacza końca sezonu urlopowego. Wzrost liczby rezerwacji…
0 Komentarzy3 Minuty
25 października 2024
Marriott International wprowadza program Connect Responsibly. Marka stawia na zrównoważony rozwój w organizacji spotkań
Marriott International ogłosił wprowadzenie programu Connect Responsibly, który ma na…
0 Komentarzy3 Minuty