Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji

Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin jako kolejne po Stambule tureckie lokalizacje ujęte w prestiżowej publikacji. Ogłoszenie wyróżnionych w Izmirze i Bodrum restauracji odbędzie się podczas uroczystej ceremonii w dniu 9 listopada 2023 roku w Stambule.
Michelin poinformował o dołączeniu Izmiru i Bodrum do swej światowej sławy Przewodnika. Ceremonia przedstawienia wyróżnionych restauracji odbędzie się podczas wydarzenia organizowanego w Stambule 9 listopada 2023 roku.
Nie tylko tradycyjna turecka kuchnia
Izmir i jego okolice, w tym urocza dzielnica Urla, mieszcząca się na szlaku winiarskim, dysponują bogatą ofertą kulinarną: od modnych restauracji i nowoczesnych kawiarni, po tradycyjne i popularne lokale. Restauracje często prowadzone są przez miejscowych, młodych szefów kuchni, którzy w szczególny sposób łączą tradycyjne dziedzictwo kulinarne z nowoczesną formą.
W Bodrum, będącym jednym z najbardziej znanych, ekskluzywnych tureckich ośrodków turystycznych w prowincji Muğla, zaobserwować można ciekawe połączenie tureckich restauracji serwujących dania oparte na składnikach prosto z morza, z lokalami oferującymi dania kuchni międzynarodowej. Wśród tych ostatnich, największą popularnością cieszą się restauracje azjatyckie i włoskie.
Wypromować Turcję gastronomią
„Po ubiegłorocznym dołączeniu do naszego Przewodnika Stambułu, nasi inspektorzy niezmiernie cieszą się, że teraz mogą umieścić w nim Izmir oraz Bodrum. W Izmirze i jego okolicach znaleźć można atrakcyjne restauracje, będące celebracją lokalnego dziedzictwa oraz ukazujące wysoki poziom umiejętności gastronomicznych wielu młodych szefów kuchni. Bodrum natomiast wyróżnia się bogactwem restauracji, wśród których szereg tradycyjnych i ogólnodostępnych lokali znajduje się w centrum miasta, a innowacyjne koncepcje można znaleźć w luksusowych kurortach. Dodając te dwa nowe obszary do rodziny Przewodnika Michelin, mamy szczerą nadzieję, iż na całym świecie rozpowszechnimy przesłanie, że Turcja to destynacja, której również pod względem kulinarnym, nie można pominąć” – komentuje Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin.
„Cieszymy się, że tuż po Stambule jako „mieście gastronomii” na pierwszy plan wysuwają się również Izmir i Bodrum. Dzięki naszym szefom kuchni, którzy łączą produkty regionu ze strategią „od pola do stołu” będziemy mogli zaprezentować bogactwo naszej kultury kulinarnej, której podstawą jest koncepcja zrównoważonego rozwoju. Turyści, którzy przybędą do Izmiru i Bodrum, aby skosztować tych przysmaków, będą mogli podziwiać również turkusowe wody Morza Egejskiego, ich bogate dziedzictwo historyczne i wysokiej jakości infrastrukturę oraz cieszyć się nieograniczonymi możliwościami, począwszy od turystyki rejsowej, a skończywszy na Błękitnych Rejsach łodzią gulet” – komentuje Mehmet Nuri Ersoy, Minister Kultury i Turystyki Republiki Turcji.
Pięć gwiazdek Michelin w Stambule
Przewodnik Michelin po Stambule, wydany po raz pierwszy w 2022 roku, ukazuje potencjał gastronomiczny i różnorodność kulinarną największego miasta Turcji. Przedstawia on 53 restauracje, w tym pięć wyróżnionych gwiazdką Michelin (jedna z nich posiada dwie gwiazdki, oraz cztery – jedną gwiazdkę), jedna zieloną gwiazdką Michelin i 10 – nagrodą Bib Gourmand. Przewodnik Michelin podkreślił różnorodność dań sezonowych i specjałów Stambułu oraz ukazał przegląd restauracji – od lokali typu bistro, po tradycyjne i luksusowe miejsca.
Pełny wykaz restauracji z przewodnika „Michelin Guide İstanbul, İzmir, Bodrum 2024” zostanie zaprezentowany 9 listopada 2023 roku podczas ceremonii w Stambule. Lista będzie dostępna na stronie internetowej przewodnika Michelin, a także w bezpłatnej aplikacji mobilnej dla systemów iOS i Android.
POWIĄZANE WPISY
12 kwietnia 2025
Powstał thriller inspirowany wyprawą z Rainbow
Wyprawa do Kenii zorganizowana przez biuro podróży Rainbow stała się inspiracją dla…
0 Komentarzy1 Minuty
12 kwietnia 2025
Zagraniczni turyści odkrywają Bieszczady. Liczba odwiedzających wzrosła o 52 proc. jesienią 2024
Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna poinformowała o wzroście liczby turystów…
0 Komentarzy2 Minuty
12 kwietnia 2025
PHH po raz trzeci partnerem programu „Samodzielni” Fundacji PFR
Polski Holding Hotelowy po raz trzeci wspiera program „Samodzielni” Fundacji Polskiego…
0 Komentarzy2 Minuty
12 kwietnia 2025
Ruszyła IV edycja konkursu „Zdobywca Szlaku Tajemniczych Podziemi”
10 kwietnia 2025 roku w Srebrnej Górze odbyła się konferencja prasowa inaugurująca IV…
0 Komentarzy2 Minuty
12 kwietnia 2025
Spanish Event 2025: ponad 360 agentów, 15 regionów, 11 sieci hotelowych
W dniach 7–10 kwietnia 2025 roku odbyła się kolejna edycja Spanish Event – prestiżowego…
0 Komentarzy3 Minuty
14 kwietnia 2025
Wieczór filmowy z Visit Trentino
Dnia 7 kwietnia br. odbyło się spotkanie prasowe organizowane przez Visit Trentino we…
0 Komentarzy2 Minuty
12 kwietnia 2025
Prawie 16 tys. pasażerów w I kwartale 2025 na lotnisku Zielona Góra-Babimost
W pierwszym kwartale 2025 roku port lotniczy Zielona Góra-Babimost odprawił blisko 16…
0 Komentarzy1 Minuty
12 kwietnia 2025
Lufthansa Cargo uruchamia regularne loty Frankfurt – Katowice
3 kwietnia 2025 roku Lufthansa Cargo uruchomiła regularne loty towarowe na trasie…
0 Komentarzy3 Minuty
12 kwietnia 2025
Ryanair i Grupa eSky przedłużają umowę partnerską o dwa lata
Linia lotnicza Ryanair oraz internetowe biuro podróży eSky przedłużyły umowę partnerską…
0 Komentarzy3 Minuty
12 kwietnia 2025
Powstał thriller inspirowany wyprawą z Rainbow
Wyprawa do Kenii zorganizowana przez biuro podróży Rainbow stała się inspiracją dla…
0 Komentarzy1 Minuty
12 kwietnia 2025
Zagraniczni turyści odkrywają Bieszczady. Liczba odwiedzających wzrosła o 52 proc. jesienią 2024
Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna poinformowała o wzroście liczby turystów…
0 Komentarzy2 Minuty
12 kwietnia 2025
PHH po raz trzeci partnerem programu „Samodzielni” Fundacji PFR
Polski Holding Hotelowy po raz trzeci wspiera program „Samodzielni” Fundacji Polskiego…
0 Komentarzy2 Minuty
12 kwietnia 2025
Ruszyła IV edycja konkursu „Zdobywca Szlaku Tajemniczych Podziemi”
10 kwietnia 2025 roku w Srebrnej Górze odbyła się konferencja prasowa inaugurująca IV…
0 Komentarzy2 Minuty
12 kwietnia 2025
Spanish Event 2025: ponad 360 agentów, 15 regionów, 11 sieci hotelowych
W dniach 7–10 kwietnia 2025 roku odbyła się kolejna edycja Spanish Event – prestiżowego…
0 Komentarzy3 Minuty
14 kwietnia 2025
Wieczór filmowy z Visit Trentino
Dnia 7 kwietnia br. odbyło się spotkanie prasowe organizowane przez Visit Trentino we…
0 Komentarzy2 Minuty
12 kwietnia 2025
Prawie 16 tys. pasażerów w I kwartale 2025 na lotnisku Zielona Góra-Babimost
W pierwszym kwartale 2025 roku port lotniczy Zielona Góra-Babimost odprawił blisko 16…
0 Komentarzy1 Minuty
12 kwietnia 2025
Lufthansa Cargo uruchamia regularne loty Frankfurt – Katowice
3 kwietnia 2025 roku Lufthansa Cargo uruchomiła regularne loty towarowe na trasie…
0 Komentarzy3 Minuty
12 kwietnia 2025
Ryanair i Grupa eSky przedłużają umowę partnerską o dwa lata
Linia lotnicza Ryanair oraz internetowe biuro podróży eSky przedłużyły umowę partnerską…
0 Komentarzy3 Minuty
12 kwietnia 2025
Powstał thriller inspirowany wyprawą z Rainbow
Wyprawa do Kenii zorganizowana przez biuro podróży Rainbow stała się inspiracją dla…
0 Komentarzy1 Minuty