Jak wykorzystać kulinaria w promocji regionu – Młyn Gąsiorowo
Gastronomia jest obecnie jednym z filarów rozwoju turystyki – dobre, lokalne jedzenie ma ogromną moc przyciągania. Ale nie wystarczy, żeby było smacznie – potrzebna jest jeszcze umiejętna promocja. O tym, jak region może promować się kuchnią opowie podczas VI Forum Promocji Turystycznej Adriana Machnacz z Młynu Gąsiorowo.
Ośrodek Szkoleniowo – Integracyjny „Młyn Gąsiorowo” mieści się w dawnej zagrodzie młynarskiej. Miejsce to, stworzone przez Adrianę i Jacka Machnaczów, jest jedną z atrakcji na szlaku Mazowieckiej Michy Szlacheckiej. Można tu skosztować najlepszych dań tradycyjnej kuchni mazowieckiej i Białych Kurpii, przenocować, zorganizować przyjęcie. Jest plac zabaw dla dzieci, są zwierzęta w zagrodzie – obiekt jest propozycją przede wszystkim dla rodzin i dla firm eventowych. Ale Młyn Gąsiorowo to przede wszystkim kuchnia – tradycyjne przepisy, odtwarzane przez Jacka Machnacza i potrawy, które wychodzą spod jego ręki to atrakcja sama w sobie.
Jak obiekt wpisuje się w strategię promocyjną regionu, jak gospodarze promują swój biznes, a przy okazji Mazowsze? Czy sama kuchnia wystarczy, by przyciągnąć gości? Studium przypadku zaprezentuje podczas VI Forum Promocji Turystycznej pomysłodawczyni przedsięwzięcia, Adriana Machnacz.
Właścicielka „Młynu Gąsiorowo” od 11 lat związana jest zawodowo z gastronomią i turystyką wiejską. Zainicjowała powołanie Stowarzyszenia Krzewienia Kultury Wiejskiej „Gąsiorówka”, w którym jest prezesem zarządu. Z wykształcenia ekonomistka, socjolożka i specjalistka turystyki wiejskiej. Ukończyła studia na kierunku turystyka wiejska na Akademii Humanistycznej im. A. Gieysztora w Pułtusku. Studiowała również komunikację społeczną na wydziale socjologii Uczelni Warszawskiej im. M. Skłodowskiej – Curie.
Pasjonatka dziedzictwa kulturowego Mazowsza. W swojej Gospodzie działającej w ośrodku „Młyn Gąsiorowo” promuje kuchnię regionalną północnego Mazowsza przygotowywaną wg dawnych sposobów i dawnych receptur pozyskiwanych lokalnie. Kuchnia ośrodka Młyn Gąsiorowo została dwukrotnie nagrodzona nagrodą PERŁA przyznawaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego za najlepsze potrawy regionalne.
Za sukcesy w turystyce wiejskiej, Młyn Gąsiorowo otrzymał certyfikat „Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Mazowieckiego” za 2017 rok przyznawany przez Mazowiecką Regionalną Organizację Turystyczną.
Na VI Forum Promocji Turystycznej zapraszamy 23 października do Polonia Palace Hotel w Warszawie. Szczegóły programu i inne informacje, a także formularz rejestracji znaleźć można na stronie www.forumpromocjiturystycznej.pl.
POWIĄZANE WPISY
20 grudnia 2024
Certyfikaty POT: najlepsze produkty turystyczne 2024 roku
Złoty Certyfikat POT dla Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego, Morskie Centrum Nauki…
0 Komentarzy3 Minuty
20 grudnia 2024
Wakacyjne plany Polaków na 2025 rok: poszukiwanie rodzinnych korzeni, przygody z adrenaliną i odkrywanie kraju
Jak wynika z najnowszego raportu, apetyt na podróże w 2025 roku będzie nadal rósł.…
0 Komentarzy6 Minuty
20 grudnia 2024
Już cztery polskie regiony zostały wyróżnione przez Przewodnik Michelin
Zakończyła się selekcja lokali wyróżnionych przez znany i ceniony na świecie Przewodnik…
0 Komentarzy5 Minuty
20 grudnia 2024
Weekend w Krakowie z Tomaszem Karolakiem od Fly.pl. Oprowadzanie po Krakowie dziennym i nocnym z noclegiem w hotelu pięciogwiazdkowym będzie do wylicytowania na IV Gali Waszej Turystyki
Już 10 stycznia 2025 roku w warszawskim Hotelu Renaissance odbędzie się IV Gala Waszej…
0 Komentarzy1 Minuty
19 grudnia 2024
Boom na Polskę. Jak przyciągnąć turystów z Bliskiego Wschodu
W ostatnim czasie obserwujemy zwiększone zainteresowanie turystów arabskich szeroko…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2024
Warszawa w oczach zagranicznych dziennikarzy
Wizyty prasowe dla mediów zagranicznych stanowią doskonałą okazję do pokazania atrakcji…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2024
Kampania „Miasto Przygody” triumfuje: 17 mln wyświetleń i osiem międzynarodowych nagród
Wrocław podsumował kampanię „Miasto Przygody”, która w ciągu dwóch lat przyciągnęła uwagę…
0 Komentarzy3 Minuty
16 grudnia 2024
Kolacja z Robertem Makłowiczem będzie do wylicytowania podczas IV Gali Waszej Turystyki
Podczas IV Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 10 stycznia 2025 roku w warszawskim…
0 Komentarzy1 Minuty
12 grudnia 2024
Video Podcast Waszej Turystyki: Mazowsze – region, który zaskakuje na każdym kroku
W trakcie XV Forum Promocji Turystycznej, Izabela Stelmańska, zastępczyni dyrektora…
0 Komentarzy1 Minuty