Jak wykorzystać potencjał turystyki kulinarnej i winiarskiej? Debata na Forum Promocji Turystycznej
Polska w 2023 roku zaistniała szerzej w słynnych publikacjach Michelin, dzięki współpracy z Polską Organizacją Turystyczną. Jak wykorzystać promocyjną szansę, którą daje lokalna kuchnia? Już w przyszłym tygodniu podczas wiosennej edycji Forum Promocji Turystycznej porozmawiamy o najsmaczniejszych trendach turystycznych.
Odkrywanie nowych kulinarnych i winiarskich trendów staje się kluczowym elementem podróży dla wielu entuzjastów turystyki. Dzięki bogactwu smaków i aromatów, podróżujący mają okazję zagłębić się w lokalną kulturę i tradycje, odkrywając unikatowe doznania kulinarne. W dzisiejszych czasach potencjał turystyki kulinarnej i winiarskiej rośnie w siłę, tworząc niezapomniane doświadczenia dla podróżujących o wyrafinowanych gustach.
Co ciekawe 80 proc. podróżników uważa, że gwiazdki Michelin dla gastronomi są tym samym czym Oskary dla przemysłu filmowego.
Przewodnik Michelin i rekomendacje w nim zawarte przyciągają miłośników kuchni z całego świata. Objęcie Warszawy, Krakowa i Poznania promocją międzynarodowego wydawnictwa to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych, wzrost atrakcyjności tych miast dla turystów oraz podniesienie prestiżu ich kuchni na arenie międzynarodowej.
O tym wyjątkowo smacznym temacie porozmawiamy z Ekspertami:
Joanna Ochniak, certyfikowana jurorka konkursów kulinarnych,
Izabela Stalmańska, zastępca dyrektora Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie,
Zrinka Kragić, contracting Manager East Europe, Iceland & Caucasus, Intrepid Travel,
Tomasz Prange-Barczynski, redaktor naczelny „Ferment. Pismo o winie”,
Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Masz już bilet? Rejestracja i bilety.
POWIĄZANE WPISY
20 grudnia 2024
Certyfikaty POT: najlepsze produkty turystyczne 2024 roku
Złoty Certyfikat POT dla Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego, Morskie Centrum Nauki…
0 Komentarzy3 Minuty
20 grudnia 2024
Wakacyjne plany Polaków na 2025 rok: poszukiwanie rodzinnych korzeni, przygody z adrenaliną i odkrywanie kraju
Jak wynika z najnowszego raportu, apetyt na podróże w 2025 roku będzie nadal rósł.…
0 Komentarzy6 Minuty
20 grudnia 2024
Już cztery polskie regiony zostały wyróżnione przez Przewodnik Michelin
Zakończyła się selekcja lokali wyróżnionych przez znany i ceniony na świecie Przewodnik…
0 Komentarzy5 Minuty
20 grudnia 2024
Weekend w Krakowie z Tomaszem Karolakiem od Fly.pl. Oprowadzanie po Krakowie dziennym i nocnym z noclegiem w hotelu pięciogwiazdkowym będzie do wylicytowania na IV Gali Waszej Turystyki
Już 10 stycznia 2025 roku w warszawskim Hotelu Renaissance odbędzie się IV Gala Waszej…
0 Komentarzy1 Minuty
19 grudnia 2024
Boom na Polskę. Jak przyciągnąć turystów z Bliskiego Wschodu
W ostatnim czasie obserwujemy zwiększone zainteresowanie turystów arabskich szeroko…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2024
Warszawa w oczach zagranicznych dziennikarzy
Wizyty prasowe dla mediów zagranicznych stanowią doskonałą okazję do pokazania atrakcji…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2024
Kampania „Miasto Przygody” triumfuje: 17 mln wyświetleń i osiem międzynarodowych nagród
Wrocław podsumował kampanię „Miasto Przygody”, która w ciągu dwóch lat przyciągnęła uwagę…
0 Komentarzy3 Minuty
16 grudnia 2024
Kolacja z Robertem Makłowiczem będzie do wylicytowania podczas IV Gali Waszej Turystyki
Podczas IV Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 10 stycznia 2025 roku w warszawskim…
0 Komentarzy1 Minuty
12 grudnia 2024
Video Podcast Waszej Turystyki: Mazowsze – region, który zaskakuje na każdym kroku
W trakcie XV Forum Promocji Turystycznej, Izabela Stelmańska, zastępczyni dyrektora…
0 Komentarzy1 Minuty