Jarmarki Bożonarodzeniowe w północnych Niemczech

AG

Jeszcze przez ponad tydzień, odwiedzając Niemcy, można zajrzeć na jeden z licznych w tym kraju Jarmarków Bożonarodzeniowych – Weinachtsmärkt.

Tradycja tych jarmarków (nazwa oczywiście od niem. Weihnacht – Boże Narodzenie) sięga w Niemczech końca XIV. Odbywają się one w czasie adwentu na najważniejszych placach, ulicach i rynkach miast w całym kraju. W niektórych miastach jest ich nawet po kilkanaście lub kilkadziesiąt (jak w Berlinie).
Jarmarki Bożonarodzeniowe są, w przedświątecznym czasie, największą atrakcją turystyczną w niemieckich miastach, ale i miejscem tradycyjnych spotkań mieszkańców.
W Niemczech północnych (w Szlezwiku-Holsztynie, Meklemburgii-Pomorzu Przednim i Hamburgu) najciekawsze i największe jarmarki odbywaj się w Lubece, Schwerinie, Rostocku i Hamburgu.
W Lubece warto odwiedzić mały jarmark historyczny znajdujący się tuż przy murach kościoła mariackiego. Można tu kupić mi.in. tradycyjnie wypiekany chleb (prosto z pieca), wyroby rzemieślnicze, sprzedawcy ubrani są w historyczne, lokalne stroje. Najwięcej straganów usytuowanych jest przy ulicach an Obertraveder Breite Strasse i na placu Koberg. W Schwerinie z kolei rozświetlona stoiska ciągną się od brzegi jeziora, nad którym ustawione jest rozświetlone koło młyńskie, aż do nowoczesnego centrum handlowego. Na Rynku Starego Miasta i na pobliskich uliczkach ustawione są m.in. choinka, tradycyjna wieża, z której odgrywane są starodawne kolędy, palą się ogniska; wystawiane są sceny z najpopularniejszych bajek (ulica Mecklenburgerstrasse).
W Rostocku na Neuer Markt zgromadzono w tym roku ponad 300 straganów, natomiast w cieniu średniowiecznych murów odbywa się jarmark historyczny. Sprzedawcy poprzebierani w stroje sprzed wieków, sprzedają, oprócz tradycyjnych napojów i potraw, ozdoby średniowieczne, broń, szaty. Na scenie co wie godziny odbywa się spektakl.
W Hamburgu, w tym roku urządzono piętnaście jarmarków. Najwspanialszy i najliczniej odwiedzany znajduje się przed zabytkowym, wielkim ratuszem na Rathausmarkt. Tutaj tysiące ludzie raczą się winem, piwem, kiełbaskami. Próbują też w tłoku robić zakupy, ale ten hamburski jarmark różni się od pozostałych tym, że zdecydowana większość gości przychodzi na niego, żeby się spotkać z rodziną i znajomymi przy winie grzanym i tradycyjnych potrawach.
Co jest najbardziej charakterystyczne na Bożonarodzeniowych Jarmarkach w Niemczech?
Na straganach nie można kupić tzw. „mydła i powidła”. Są tu przede wszystkim tradycyjne świąteczne ozdoby (m.in. wyroby z drewna), bombki, wszelkie świecidełka choinkowe, kalendarze adwentowe z czekoladkami. Najwięcej ludzi gromadzi się przy stoiskach ze słodyczami, piernikami i świątecznymi wypiekami. Ze sceny lub oddzielnych stosik rozbrzmiewają kolędy.
A wspomniane stragany z jedzeniem i piciem? Tutaj skupia się życie towarzyskie i rodzinne nie tylko jarmarku, ale i całego miasta czy miasteczka.
Nad wszystkimi potrawami i napojami podawanymi na jarmarkach góruje Glühwein – tradycyjne korzenne grzane wino. Kubek kosztuje 2,50 euro. A oprócz niego: rum, różnego rodzaju kiełbaski z grilla (gegrillte Würstchen), cista cynamonowe (die Zimtkekse), orzeszki prażone (geröstete Nüsse), pieczarki duszone (Champignons), naleśniki (Crêpes), migdały (Gebrannte Mandeln), placki ziemniaczane (placki ziemniaczane), jabłka w czekoladzie (Schoko Apfel), kasztany pieczone (gebackene Kastanien).
Jarmarki Bożonarodzeniowe otwarte są na ogół do godziny 22, wstęp oczywiście jest wolny.

{gallery}1480{/gallery}