Jesienny długi weekend spędź na krótkim urlopie na Malcie

fot. Visit Malta

W coraz chłodniejsze i dłuższe wieczory zaczyna nam brakować letnich zapasów witaminy D. Głównym powodem jest geograficzne położenie Polski, ale na szczęście w Europie znajduje się też jedno z najbardziej słonecznych państw – Malta. Słońce świeci tam ponad 300 dni w roku, a jesień w zupełności nie przypomina tej, którą możemy podziwiać w naszym kraju.

Malta cieszy się popularnością już nie tylko wśród rodzin z dziećmi, ale też wśród wielopokoleniowych grup, które chętnie ją odwiedzają. Niewielkie rozmiary tego kraju sprawiają, że to idealne miejsce na spędzenie przedłużonego listopadowego weekendu.

Na republikę Malty składają się trzy wyspy położone na Morzu Śródziemnym: Malta, Gozo i Comino. Każda z nich wyróżnia się unikalnym charakterem. Krajobrazy, jakie można tam znaleźć są dzikie i nierzadko służą jako scenerie do znanych filmów i seriali m.in. takich jak Gladiator, Troja czy Gra o Tron. Jest to również tygiel kulturowy (pomiędzy Włochami i wybrzeżem Afryki Północnej oraz byłą kolonią brytyjską). Wpływy innych kultur są widoczne np. w gastronomii lub architekturze albo na ulicach Valletty, gdzie można znaleźć czerwone angielskie budki telefoniczne.

Valletta – najsłoneczniejsze miasto w Europie

fot. Visit Malta

Dzięki imponującym budynkom i architekturze cała Valletta została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Chociaż jest to jedna z najmniejszych stolic w Europie, to ma do zaoferowania wiele miejsc wartych zobaczenia. Najlepszy w tym wszystkim jest fakt, że miasto można zwiedzać pieszo.

Spacer kamiennymi uliczkami miasta pozwoli każdemu poczuć XVII-wieczny klimat. Podczas wędrówki wszędzie ukazują się domy z kolorowymi okiennicami. W samym sercu Valletty znajduje się katedra św. Jana, a jej barokowe wnętrze zapiera dech w piersi. Ozdobne marmurowe podłogi, freski, rzeźbione kamienne ściany to tylko część elementów, które zachwycają przybywających tam turystów. Wśród znajdujących się tam dzieł do najcenniejszych należy obraz „Ścięcie św. Jana Chrzciciela” namalowany przez Michelangelo Merisi da Caravaggio.

W pobliżu znajdują się również inne historyczne miejsca, które warto odwiedzić, m.in. Pałac Wielkiego Mistrza, Górne Ogrody Barrakka i Dolne Ogrody Barrakka (z obydwu ogrodów rozciąga się widok na Wielki Port). Zaś po drugiej stronie portu znajdują się trzy miasta, inaczej zwane kolebką maltańskiej historii. Birgu, Isla i Bormla, znane mieszkańcom i turystom jako maltańskie Trójmiasto.

Birgu jest najstarszym z trzech miast położonych po drugiej stronie wody od Valletty. Dawniej właśnie to miasto było stolicą Malty. Nabrzeże Birgu jest miejscem, w którym warto zatrzymać się na posiłek i móc podziwiać jachty oraz tradycyjne maltańskie łodzie.

Marsaxlokk i największy w kraju targ rybny

fot. Visit Malta

Około 30 minut autobusem od stolicy Valletty na południowym wschodzie Malty znajduje się wioska rybacka Marsaxlokk. Miejsce to wykorzystywane było jako port już od czasów Fenicjan i Kartagińczyków, a później Rzymian. Obecnie mieszka tam około 3500 osób, co czyni miejsce niezwykle kameralnym.

Marsaxlokk przede wszystkim słynie z Luzzu, czyli kolorowych łódek, które są uznawane za symbol Malty. Tradycyjne łódki rybackie pochodzą z XX wieku. Początkowo używano ich jako łódki transportowe, ale z czasem zostały zmotoryzowane i powszechnie są używane jako łodzie rybackie. Popularnym wydarzeniem odbywającym się w każdą niedzielę jest rybny targ. Od samego rana na straganach można znaleźć świeże ryby, które trafiają tam prosto z połowów.

Mdina – miasto otoczone murem

Kolejnym punktem zwiedzania jest Mdina – miasto-twierdza położone na północy, które w średniowieczu pełniło funkcję stolicy Malty. Otoczone murami miasto leży wysoko na wzgórzu z widokiem na otaczające je tereny. Właśnie z tego powodu to miasto było pierwotnie stolicą. Gdy zdecydowano się przenieść stolicę do Birgu, Mdina stała się praktycznie niezamieszkana i znana jest jako „ciche miasto” Malty.

Mdina jest również popularną lokalizacją filmową pokazaną w Grze o Tron, więc jeśli brama miasta będzie wyglądała znajomo, to z pewnością dlatego, że była miejscem fikcyjnej stolicy w serialu. Koniecznie warto też odwiedzić Katedrę Świętego Pawła, która zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz robi imponujące wrażenie.

Gozo i kościoły

fot. Visit Malta

Na niewielkiej wyspie Gozo położonej niecałe trzy kilometry na północny wschód od wybrzeża Malty, znajduje się aż 46 kościołów. Spokojna i bardziej zielona siostra Malty zachwyca rozległą linią brzegową i sielskim klimatem. Na Gozo każdy turysta znajdzie coś dla siebie oprócz głośnego życia nocnego.

Victoria jest zarazem stolicą Gozo i największym miastem na wyspie. Na szczycie wzgórza wzniesiona jest średniowieczna, odrestaurowana cytadela. To właśnie tam można znaleźć takie miejsca jak: Muzeum Folkloru, Muzeum Historii Naturalnej, Muzeum Archeologii, Katedrę Wniebowzięcia Najświętszej Maryi lub Stare Więzienie.

Aktywne wakacje

fot. Visit Malta

Oprócz całodniowego zwiedzania urokliwych miejsc lub leżenia na plaży na Malcie nie brakuje również wielu aktywności sportowych. Kajaki, wspinaczka nad głęboką wodą, nurkowanie, rowery górskie, wspinaczka skałkowa i przejażdżki konne mogą pozwolić na odkrycie ciekawych miejsc i spróbowania swoich sił w tych formach sportu.

Co zjeść na Malcie?

fot. Visit Malta

Po zwiedzaniu i aktywnościach sportowych czas na jedzenie. Nie można w pełni poznać kraju nie próbując dań jego lokalnej kuchni. Potrawy maltańskie są ciekawą mieszanką różnej ludności (Włochów, Brytyjczyków i mieszkańców krajów arabskich).

Do najpopularniejszych przekąsek należy pastizzi, czyli przysmak z ciasta francuskiego z nadzieniem z ricotty lub groszku. Przekąska syta i tania (kosztuje około kilkudziesięciu centów), którą koniecznie trzeba spróbować będąc na Malcie. Równie popularną przekąską jest qassatat – ciasto zrobione z mąki, jajek, masła, soli i z nadzieniem w środku. Najczęściej nadziewane jest serem ricotta, ale też kaparami, szpinakiem, oliwkami czy anchois.

Natomiast narodowym daniem maltańczyków jest gulasz z królika, czyli stuffat tal-fenek. Mięso należy dusić przez minimum dwie godziny w sosie z czerwonego wina, pomidorów, ziół i czosnku. Następnie do sosu dodawana jest cebula, pulpa z pomidorów, marchewki oraz ziemniaki.

Krótki urlop w kraju pełnego słońca, smacznych dań, pięknych krajobrazów i bogatej historii może być przyjemną odskocznią od coraz krótszych, zimnych i deszczowych dni. Trzygodzinny lot przeniesie nas na kameralny archipelag wysp. Na Maltę bowiem można dostać się w prosty sposób i to, aż z siedmiu polskich lotnisk (Kraków, Katowice, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Warszawa Lotnisko Chopina i Warszawa-Modlin).

Materiał powstał przy współpracy z VisitMalta