Krakowska restauracja Winestone nagrodzona
Restauracja Winestone z krakowskiego hotelu Mercure została zwycięzcą w kategorii „Restauracja z obsługą kelnerska działająca w sieci”. Nagrody w konkursie Food Business Awards zostały wręczone 8 listopada w hotelu Sheraton w Warszawie. Uroczystość miała miejsce podczas Gali na zakończenie XIV Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum 2016. Była to V edycja konkursu. W imieniu zespołu Winestone z hotelu Mercure Kraków Stare Miasto nagrodę odebrał Paweł Anders, autor i dyrektor projektu.
Winestone, to polski koncept gastronomiczny, charakterystyczny dla marki hoteli Mercure., który został wprowadzony przez Grupę Hotelową Orbis w 2013 roku. Aktualnie pod tym szyldem działa 14 restauracji, również w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Projekt opiera się na dwóch najważniejszych filarach: pieczołowicie wyselekcjonowanych winach i potrawach podawanych na kamiennych płytach (planches). Stąd wzięła się nazwa. Zawsze też w menu, obok dań serwowanych w każdej restauracji, znajdują się potrawy charakterystyczne dla danego regionu. W Krakowie serwowana jest maczanka krakowska, kiełbasa lisiecka i bundz. Tutaj zachwyca również wnętrze, które, podobnie jak wystrój Mercure Kraków Stare Miasto, nawiązuje do epoki dynastii Jagiellonów, przełożonej na język współczesnego designu.
Paweł Anders powiedział: „Ta nagroda to uwieńczenie trzyletniej pracy zespołów ludzi, którzy z pasją i zaangażowaniem oddali się realizacji nowatorskiego pomysłu, który, jak widać, wart był takiego wysiłku. Filozofia Winestone opiera się na czterech zasadach: prostocie, autentyczności, szczerości i atrakcyjności. A najważniejsze, że to nasz, rodzimy pomysł, który zdobywa kolejne rynki zagraniczne, gdzie cieszy się równie dużym uznaniem, jak w Polsce. Winestone w Mercure Kraków Stare Miasto jest naszym najnowszym dziełem, ale absolutnie nie ostatnim.”
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty