Krakowskie restauracje wyróżnione
Prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau już po raz 3. docenił polskie restauracje, hotele i produkty regionalne. W tegorocznej publikacji wyróżniono 460 restauracji, z tego aż 45 ze stolicy Małopolski. 27 listopada, podczas uroczystej gali, odbyła się premiera Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017. Przewodnik ten został założony przez dwóch francuskich krytyków kulinarnych w 1965 roku – Henriego Gaulta i Christiana Millau, od 3 lat wydawany jest także w Polsce. Restauracje oceniane są w 20 stopniowej skali, szefowie kuchni nagradzani są czapkami kucharskimi. W najnowszej edycji zostało opisanych 460 restauracji, 120 hoteli i 160 produktów regionalnych.
W tegorocznym przewodniku zostało wyróżnionych aż 45 krakowskich restauracji, to o 8 więcej niż w zeszłym roku. Wśród nich znalazła się położona w Balicach, tuż przy krakowskim lotnisku, restauracja hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport. Za unikalne, autorskie menu restauracji odpowiada Miłosz Kowalski, który z hotelem związany jest od początku.
Powiedział on: “To dla nas duże wyróżnienie i nagroda za minione 2 lata pracy, którą razem z moim zespołem wkładamy w to miejsce. Ale także olbrzymia mobilizacja i motywacja do dalszych działań. Rekomendacje, takie jak ta, pozwalają pokazać nas z innej perspektywy, zwłaszcza że jesteśmy jedyną wyróżnioną w Przewodniku restauracją z Krakowa przynależącą do międzynarodowej sieci. W tym roku, otrzymaliśmy mocne 12 pkt i 1 czapkę, co jest dla nas potwierdzeniem, że nasza kuchnia została zauważona i że zmierzamy we właściwym kierunku.”
Wyróżnione restauracje: Trzy Rybki, Copernicus, Andromeda Alfa, Pino, Nolio, Leonardo, Industrial, Gościnna Chata, Bottigliera 1881, Albertina, 27 Porcji, Biała Róża, Bistro 11, Corleone, Corse, Cyrano de Bergerac, Del Papa, Destino, Ed Red, Edo Fusion, Fab Fusion, Farina, Introligatornia Smaku, Kawaleria Szarża Smaku, Kogel Mogel, La Fontaine, Miodova, Oranżeria, Pimiento (ul. Stolarska i ul. Józefa), Pod Aniołami, Pod Baranem, Pod Nosem, Pod Różą, Portobelo, Qualita, Ristorante Amarone, Rzeźnia, Studio Qulinarne, Unicus, Wentzl, Zakładka Food & Wine, Zazie Bistro i Zielona Kuchnia.
POWIĄZANE WPISY
27 lipca 2023
Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji
Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin…
0 Komentarzy4 Minuty
9 czerwca 2023
Konkurs kulinarny, prelekcje gwiazd kuchni, koncerty i rekord Polski na największy szałot. Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki
Za nami XVII Festiwal Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 4 czerwca w…
0 Komentarzy5 Minuty
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty