Kuchnia w kamperze – co powinno się w niej znaleźć?
Mówi się, że sercem każdego domu jest kuchnia. Czy zatem dom na kółkach w kamperze może być wyjątkiem? Wprost przeciwnie. Warto zadbać o to, by takie wnętrze było funkcjonalnie urządzone i zawierało wszystkie niezbędne sprzęty do przyrządzania pysznych posiłków w podróży.
Co musi znaleźć się w kamperowej kuchni? Jakie sprzęty AGD są niezbędne? Ile akcesoriów powinno trafić do pomieszczenia? O tym przeczytacie poniżej.
Kuchnia w kamperze lub przyczepie kempingowej – funkcjonalność i podział na strefy wnętrza pojazdu
Kampery to obecnie w pełni wyposażone wnętrza mieszkalne, w których spędza się dłuższe i krótsze urlopy – w kraju i poza jego granicami. W zależności od dostępnego metrażu można w nich zmieścić salon, sypialnię, kuchnię i łazienkę, tworząc w pełni funkcjonalne wnętrze, w którym wszyscy użytkownicy będą się czuć komfortowo.
Ze względu na niewielki metraż najczęściej kuchnie kamperowe są dość kompaktowe. Często szuka się rozwiązań wielofunkcyjnych, łącząc choćby kuchnię z jadalnią i salonem, by jak najlepiej wykorzystać dostępny metraż. Często wielką pomocą w skutecznym zagospodarowaniu miejsca bywają odpowiednie rodzaje wyposażenia, tworzonego specjalnie z myślą o mobilnych domach. Warto zawsze stawiać na solidne i praktyczne rozwiązania najwyższej jakości, jak choćby akcesoria do przyczep kempingowych od InterCamp.
Podstawowe instalacje i wyposażenie do kampera
Budowanie kuchni w kamperze trzeba rozpocząć od podłączenia odpowiednich instalacji. Podstawą są oczywiście:
- elektryczność,
- gaz,
- woda.
Bez nich tak naprawdę trudno stworzyć kuchnię, w której będzie się dało przyrządzać posiłki w trasie lub na polach kempingowych. Instalacja elektryczna powinna być dostosowana do tego, jakich urządzeń chcemy używać w kuchni – wpływa to na wybór rodzaju przewodów i ich rozmieszczenie. Od odpowiedniego zaplanowania całej instalacji zależy na przykład działanie pompy wody, lodówki, kuchenki oraz wielu innych odbiorników umieszczanych w kuchniach kamperowych.
Gaz to przede wszystkim instalacja podłączona do butli, z której pomocą zasila się choćby kuchenki. Niekiedy gaz służy do ogrzewania wnętrz lub zasilania innych urządzeń kuchennych. Przemyślmy zatem dobrze rozmieszczenie elementów instalacji oraz oczywiście wielkość butli.
Bez wody w kuchni trudno przygotowywać posiłki lub zmywać naczynia. Podstawą jest zatem zlew z kranem, podłączonym do pompy. W zależności od jej rodzaju należy wybrać inny kran. Przy modelach zanurzeniowych instaluje się kran z elektrycznym mechanizmem wyłączającym. Przy instalacji z pompą ciśnieniową niezbędny jest natomiast kran zdolny do pracy przy wysokim ciśnieniu.
Wygodna kuchnia w kamperze, czyli czego jeszcze nie może zabraknąć?
Jakie wyposażenie powinno trafić do kampera? Jeśli chcemy regularnie gotować w naszych kuchniach, trzeba zaopatrzyć się w:
- kuchenkę,
- lodówkę.
Do wyboru jest wiele rozwiązań, przystosowanych do rozmaitych potrzeb. Można choćby zdecydować się na mobilne kuchenki gazowe i elektryczne indukcyjne bądź modele do stałej zabudowy.
W przyczepach i kamperach niezbędna jest także lodówka. Używa się najczęściej rozwiązań:
- absorpcyjnych (zasilanych gazem, prądem stałym lub zmiennym),
- kompresorowych (zasilanie prądem stałym lub zmiennym, również z paneli fotowoltaicznych).
Na rynku spotyka się modele o różnej pojemności, wolnostojące oraz do stałej zabudowy.
Z innych sprzętów kuchennego AGD do wyposażenia kuchni w kamperze lub przyczepie warto wykorzystać też: czajnik elektryczny, mikrofalówki, pralki czy ekspresy do kawy. Sprawdzają się zwłaszcza w większych pojazdach o wydajnej instalacji elektrycznej.
Oprócz nich trzeba oczywiście pomyśleć o szafkach (w tym spiżarni!), naczyniach, zastawie stołowej, blatach roboczych i dobrym oświetleniu przestrzeni, by móc bez przeszkód przygotowywać ulubione potrawy.
Nowoczesny i w pełni wyposażony pojazd turystyczny – idealna kuchnia do kampera
Wygodna kuchnia wcale nie musi być bardzo przestronna. Dobrym tego przykładem są wnętrza kamperów, w których raptem na kilku metrach da się zmieścić wszystkie potrzebne elementy wyposażenia. Podstawą jest oczywiście dobry projekt, pozwalający na stworzenie wygodnej, bezpiecznej i klimatycznej przestrzeni do gotowania i spożywania posiłków w podróży – wszędzie tam, gdzie mamy na to ochotę.
Artykuł sponsorowany
POWIĄZANE WPISY
20 grudnia 2024
Certyfikaty POT: najlepsze produkty turystyczne 2024 roku
Złoty Certyfikat POT dla Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego, Morskie Centrum Nauki…
0 Komentarzy3 Minuty
20 grudnia 2024
Już cztery polskie regiony zostały wyróżnione przez Przewodnik Michelin
Zakończyła się selekcja lokali wyróżnionych przez znany i ceniony na świecie Przewodnik…
0 Komentarzy5 Minuty
19 grudnia 2024
Wieczór z Krzysztofem Wielickim w Abu Dhabi w ramach promocji Polski na rynkach arabskich
25 listopada br. w Abu Dhabi zaprezentowano film dokumentalny o życiu i dorobku wybitnego…
0 Komentarzy2 Minuty
19 grudnia 2024
Boom na Polskę. Jak przyciągnąć turystów z Bliskiego Wschodu
W ostatnim czasie obserwujemy zwiększone zainteresowanie turystów arabskich szeroko…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2024
Warszawa w oczach zagranicznych dziennikarzy
Wizyty prasowe dla mediów zagranicznych stanowią doskonałą okazję do pokazania atrakcji…
0 Komentarzy4 Minuty
17 grudnia 2024
Wyjątkowa oferta świąteczna z Wyndham Wroclaw Old Town
Święta Bożego Narodzenia to czas magii, radości i niezapomnianych chwil. Wrocław – z…
0 Komentarzy3 Minuty
13 grudnia 2024
Gotowy na Wakacje – łatwy i szybki kontakt z klientem
Szkolenia będą podzielone na dwie grupy: dla firm posiadających system rezerwacyjny…
0 Komentarzy2 Minuty
12 grudnia 2024
W lutym wybierz się do Lizbony. Z LOT-em
Od lutego 2025 z PLL LOT polecimy do Lizbony. Będzie to pierwsza bezpośrednia trasa…
0 Komentarzy5 Minuty
12 grudnia 2024
W tych muzeach Mazowsza dzieci się nie nudzą
Mazowsze to region pełen wyjątkowych atrakcji dla dzieci. To wiele miejsc, gdzie…
0 Komentarzy7 Minuty