Kulinarne święto na EuroGastro

archiwum EuroGastro

Na 19. Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro szef kuchni Artur Świerżewski, który specjalizuje się w daniach kuchni myśliwskiej, zorganizuje konkurs „Smaki dziczyzny”. Odbędą się także pokazy oraz konkursy: „Kulinarny Talent 2015″ Roberta Sowy, „Gotuj lokalnie” Marcina Budynka i Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa.

Targi EuroGastro odbędą się w dniach 25-27 marca w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.
Nowością 19. edycji Targów EuroGastro będzie promocja walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny. W premierowej edycji konkursu kulinarnego „Smaki dziczyzny” profesjonalni kucharze wyspecjalizowani w daniach kuchni myśliwskiej zaprezentują możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach. Konkurs, którego organizatorem jest wieloletni szef kuchni, pasjonat myślistwa i miłośnik dziczyzny, Artur Świerżewski, odbędzie się 25 marca, czyli pierwszego dnia Targów EuroGastro.

Zmagania młodych talentów kulinarnych będzie można podziwiać drugiego dnia targów podczas konkursu „Kulinarny Talent 2015″.
Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni, realizuje projekt warsztatów kulinarnych dla nauczycieli szkół gastronomicznych. Tematem przewodnim III edycji konkursu „Gotuj Lokalnie”, który odbędzie się 27 marca, będą kasze i wieprzowina w kuchniach regionalnych świata. Doświadczeni szefowie kuchni pokażą w jaki sposób można kreować nowe trendy kulinarne wykorzystując produkty z najbliższego otoczenia.

Podczas tegorocznych Targów EuroGastro odbędzie się jubileuszowa 10. edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, którego idea zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania tradycji tej kuchni w Polsce. Pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu Kuchni Greckiej jest Teo Vafidis, ambasador kultury i kuchni greckiej.
27 marca ekipy kucharzy z całej Polski pod fachowym okiem międzynarodowego Jury przygotują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w regulaminie oryginalnych greckich produktów.