Kulinarne święto w Jastrzębiu-Zdroju. 4 czerwca odbędzie się XVII Festiwal Śląskie Smaki

Festiwal Śląskie Smaki, organizowany od 2006 roku przez Śląską Organizację Turystyczną, powraca w XVII edycji do miasta Jastrzębie-Zdrój, aby promować kuchnię regionalną województwa i pielęgnować tradycje tego obszaru. Uczestnicy festiwalu powalczą o złoty, srebrny lub brązowy fartuch.

Organizowany przez ŚOT festiwal ma na celu promocję kuchni regionalnej i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych. Uczestnicy, zarówno amatorzy, szkoły gastronomiczne, jak i profesjonaliści, będą rywalizować o złoty, srebrny i brązowy Fartuch, prezentując swoje umiejętności i kreatywność.

Podczas imprezy odbędą się pokazy kulinarne, w tym pokaz kuchni wegańskiej Kingi Paruzel oraz bitwa smaków, podczas której dania przygotują: Remigiusz Rączka i Adam Borowicz. Podczas festiwalu można będzie oglądać próbę bicia rekordu Polski na największy szałot.

Atrakcją dla odwiedzających festiwal będzie też program artystyczny. Imprezie kulinarnej towarzyszyć będzie m.in.: zespół Roszak Show oraz zespół Bartnicky. A zakończy ją tradycyjnie galowy koncert zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Nie zabraknie regionalnych dań serwowanych przez restauracje szlaku kulinarnego Śląskie Smaki oraz Śląskiej Strefy Grilla. Dla chętnych zorganizowane zostanie zwiedzanie z przewodnikiem Parku Zdrojowego.

Szlak kulinarny Śląskie Smaki to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2013 roku oraz nagrody Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie EDEN (2015). Z kolei Festiwal Śląskie Smaki to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2007 roku.