Kurs na winiarza podczas EuroGastro

Podczas zbliżających się XIX Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro można wziąć udział w kursie, który kończy się egzaminem na Międzynarodowy Certyfikat Wiedzy Winiarskiej.
Szkolenie jest skierowane do restauratorów, managerów, handlowców i kelnerów oraz do pasjonatów tego napoju, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.
Kursanci zaznajomią się ze sposobami serwowania wina, w tym wyborem odpowiedniego szkła, regułami doboru narzędzi i sposobami otwierania. Prowadzący zaprezentują metody degustacji, odpowiedniej prezentacji wina oraz warunki przechowywania i temperaturę podawania. Kurs pozwoli poznać również reguły i skutki łączenia wina z różnymi potrawami.
Szymon Milonas z firmy Wine rePublic, certyfikowany nauczyciel WSET, który poprowadzi kurs, powiedziała: „Restauracje często odnotowują niską sprzedaż wina, co wynika z braku wiedzy i swobody w prowadzeniu umiejętnej rozmowy przez kelnerów. Dzięki kursowi kelner poczuje się pewniej i swobodniej rozmawiając z klientami o winie i jego doborze do jedzenia. Klienci coraz bardziej przywiązują wagę do profesjonalnej obsługi i doradztwa, więc często chętnie kupią wino nawet o wysokiej cenie, jeśli usłyszą historię o wyjątkowości jego pochodzenia lub niepowtarzalności smaku. Ale kelner musi najpierw to wiedzieć. Zadowoleni klienci powracają, kupują wina droższe, niejednokrotnie już nie kieliszek, a całą butelkę.”
O jakości szkolenia świadczy fakt, że sygnuje ją organizacja Wine and Spirit Education Trust (WSET), która ustanawia międzynarodowe standardy w zakresie wiedzy i systemu degustacji win. Kurs kończy się przysłanym z Londynu egzaminem testowym zawierającym 30 pytań zamkniętych. Wypełnione testy są oceniane przez komisję w centrali w Londynie, która przesyła certyfikaty osobom, które zdadzą egzamin.
Szkolenie potrwa 2 dni (26 i 27 marca) w godzinach 9.00-13.00 na terenie targów. Koszt udziału w szkoleniu to 700 złotych, a dla uczestników EuroGastro przewidziano 10 proc. rabatu. Cena obejmuje materiały edukacyjne, degustacje 9 rodzajów win oraz egzamin.
POWIĄZANE WPISY
19 grudnia 2025
2. edycja Dolnośląskiego Forum Turystyki Zrównoważonej: dziedzictwo i tożsamość regionu w centrum uwagi
Blisko 100 uczestników spotkało się 15 grudnia w Świeradowie Zdroju podczas 2. edycji…
0 Komentarzy5 Minuty
19 grudnia 2025
Voucher na prywatne lekcje tańca z gwiazdami TVN na licytacji charytatywnej Gali Waszej Turystyki 2026
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku,…
0 Komentarzy1 Minuty
19 grudnia 2025
Mazury Zachodnie zimą – spokojna alternatywa dla zatłoczonych górskich kurortów
Mazury Zachodnie kojarzone są przede wszystkim z letnim wypoczynkiem nad jeziorami. Zimą…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2025
Turystyka bliska naturze. Lubuskie pasieki otwierają się na turystów
Turystyka ewoluuje w kierunku doświadczeń bliższych naturze i lokalnym tradycjom. Jednym…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2025
Egzotyczny obraz Zosi Markowskiej na licytacji charytatywnej Gali Waszej Turystyki 2026
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku,…
0 Komentarzy1 Minuty
10 grudnia 2025
Mazowsze z nową strategią rozwoju turystyki biznesowej. MROT wyznacza kierunki dla branży MICE na lata 2026–2030
W Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja podsumowująca projekt…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
Air Astana spotkała się z branżą w Warszawie
Kazachskie Linie Lotnicze Air Astana zorganizowały 8 grudnia w Warszawie przedświąteczne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
II Warszawskie Forum Turystyki i Rekreacji: nauka i praktyka o zarządzaniu turystyką w jednym miejscu
28 listopada 2025 roku w Warszawie odbyła się II edycja Warszawskiego Forum Turystyki i…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2025
Mazowsze pełne legend – odkryj trzy zamki, które pokochają dzieci
Mazowsze skrywa wiele miejsc owianych fascynującymi legendami, które potrafią pobudzić…
0 Komentarzy6 Minuty










