Kwas chlebowy dla dzieci z Ukrainy. Akcja charytatywna sfinansuje lekcje języka polskiego

fot. materiały prasowe

Stowarzyszenie Wolny Kraft i Fundacja Legii, wraz z innymi partnerami, organizują nowy projekt —wspólnie przyrządzą kwas chlebowy. Powstaje z chleba, który trafiłby do kosza, zgodnie z ideą zero waste i według staropolskiej receptury. Dochód z akcji zostanie przekazany na edukację dzieci z Ukrainy.

Kwas chlebowy to napój w wielkimi tradycjami. Co szczęśliwsi mieli okazję próbować go u prababci, babci czy mamy.  Paweł Leszczyński, prezes stowarzyszenia Wolny Kraft, pomysłodawca Warszawskiego Festiwalu Piwa ma ambicje, by odtworzyć oryginalne stare polskie smaki. Robi kwas naturalny, na zakwasie i razowym chlebie. Co ważne: bez dodatku cukru, za to (w niektórych wariantach) z dodatkami chmielu, kminku lub kawy. I co najważniejsze w duchu idei zero waste.

„W Polsce nie lubimy wyrzucać chleba, mamy to zakorzenione kulturowo. Zaczęliśmy więc dumać, co możemy z nim zrobić niebanalnego i interesującego. Nasz kwas powstaje więc z resztek razowego żytniego chleba i mieszanki słodów w procesie fermentacji zakwasem używanym do produkcji tego samego pieczywa. Jedno i drugie pozyskujemy z piekarni Putka. Co dalej? Brak konserwantów i filtracji. To dlatego każda partia kwasu jest nieco inna, a jego smak zmienia się w czasie.” – mówi Paweł Leszczyński.

„Recepturę opracowaliśmy sami, bazując na tym, jak kwas robiło się kiedyś” – dodaje Michał Lassota, kolejny z członków Wolnego Kraftu.

Kwas z Wolnego Kraftu dodatkowo pomaga. Dochód ze sprzedaży pierwszej partii w całości trafi na cel charytatywny, dofinansuje punkt edukacyjno-integracyjny dla dzieci z Ukrainy, działający na terenie kompleksu Legia Tenis & Golf.

„Już teraz organizujemy w punkcie rozmaite zajęcia tematyczne – artystyczne i sportowe – a w najbliższym czasie planujemy wystartować z zajęciami z języka polskiego dla dzieci i ich opiekunów. Chcemy wesprzeć ich w procesie integracji z polskim społeczeństwem. I właśnie na ten cel potrzebujemy funduszy” – mówi Kamil Dudek z Fundacji Legii.

Stowarzyszenie Wolny Kraft planuje wprowadzić na rynek markę – stąd też drugie hasło na butelkach kwasu: „By rzemiosło rosło”. Można traktować je jako zapowiedź serii podcastów i kolejnych produktów – tak jak kwas produkowanych metodami rzemieślniczymi.

Na razie wiadomo, że naturalny kwas będzie sprzedawany w butelkach 0,33 l w cenie 7,90 zł. Na początku będzie można spróbować go w stolicy: najpierw 21 września, a następnie w dniach 13-15 października podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa.