Larnaka wraca do oferty LOT-u. Bezpośrednie połączenie na Cypr startuje 28 października

16 lipca wystartowała sprzedaż biletów na połączenie Polskich Linii Lotniczych LOT do Larnaki. Samoloty PLL LOT będą latały na trasie do Cypru cztery razy w tygodniu w sezonie zimowym oraz sześć razy w tygodniu w sezonie letnim. Larnaka, po ogłoszonym w ubiegłym tygodniu francuskim Lyonie, jest kolejnym realizowanym kierunkiem uwzględnionym w strategii przewoźnika na lata 2024-2028.

Po dwuletniej przerwie do siatki połączeń PLL LOT powraca słoneczna Larnaka. Pierwszy rejs Polskich Linii Lotniczych LOT na Cypr wystartuje 28 października, a czas lotu na tej trasie wyniesie ok. 3,5 godziny. W sezonie zimowym pasażerowie będą mogli polecieć z Warszawy do Larnaki cztery razy w tygodniu (w poniedziałki, środy, piątki, soboty), natomiast w sezonie letnim – sześć razy w tygodniu (codziennie, oprócz wtorków). W sezonie zimowym rejs o numerze LO171 będzie startował z Warszawy o godzinie 10:40 i lądował w Larnace o 15:10. Z kolei rejs powrotny LO172 wyruszy o 16:10 i wyląduje w Warszawie o 18:50. Rejsy na Cypr będą wykonywane przez samoloty typu Boeing 737.

„Polacy licznie odwiedzają Cypr – w 2023 r. byliśmy trzecią najliczniej reprezentowaną grupą turystów na wyspie. Nic dziwnego, gdyż panujące przez większość roku wysokie temperatury, bogata baza hotelowa oraz intrygująca mieszanka wielu kultur czynią wyspę kierunkiem wartym odwiedzenia. Dzięki sukcesywnie dołączającym do naszej floty samolotom, już tej jesieni podróżni będą mogli ponownie skorzystać z lotów do słonecznej Larnaki” – mówi Michał Fijoł, prezes zarządu Polskich Linii Lotniczych LOT.

Larnaka stanowi dobrą bazę wypadową do pozostałych części Cypru, który jest trzecią co do wielkości wyspą Morza Śródziemnego. Według greckiej mitologii, to właśnie tutaj z piany morskiej narodziła się bogini miłości Afrodyta. Z kolei cypryjska tradycja kulinarna łączy wpływy śródziemnomorskie i południowoeuropejskie – nie brakuje w niej oliwy z oliwek, wina, sera, świeżych warzyw, a także jagnięciny, cielęciny, ryb i owoców morza.

Międzynarodowy port lotniczy Larnaka położony jest zaledwie 8 km na południe od miasta. Jest on jednocześnie największym lotniskiem na Cyprze.