Miejsce w jury Festiwalu “Śląskie Smaki” w 2023 roku wylicytujemy podczas Gali Waszej Turystyki
4 czerwca 2023 roku w Jastrzębiu Zdroju odbędzie XVII Festiwal “Śląskie Smaki”. Jak co roku jury będzie oceniało pełny obiad z potraw inspirowanych lokalnymi tradycjami. Jedno miejsce w jury można wylicytować na Aukcji Charytatywnej podczas Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 13 stycznia w hotelu Renaissance w Warszawie.
13 stycznia odbędzie się druga edycja Gali Waszej Turystki. Podczas niej odbędzie się Aukcja Charytatywna, z której cały dochód z aukcji zostanie przekazany na „Wakacje Marzeń” dzieci z Domów Dziecka.
Akcja „Wakacje Marzeń” została zorganizowana po raz pierwszy z 2022 roku przez Stowarzyszenia People for People wspierana przez Turystyczną Organizację Otwartą i Polski Holding Hotelowy oraz prywatnych darczyńców. W sezonie 2023 organizatorzy chcieliby potroić ilość uczestników i wysłać na wakacje około 60 dzieci.
Jednym z kilkunastu przedmiotów licytacji będzie udział w pracach jury Festiwalu “Śląskie Smaki” w 2023 ufundowane przez Śląską Organizację Turystyczną, organizatora festiwalu
W Festiwalu “Śląskie Smaki” biorą udział drużyny przygotowując swoje dania i produkty i walczące o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści.
Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany jest przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku i ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą.
„Śląskie Smaki” są dobrą okazją do zapoznania się z regionalnymi potrawami w ich lokalnych odmianach. Województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się pod względem kulinarnym. W jego granicach znajdziemy tradycje kulinarne śląskie (te najbardziej kojarzone z tym regionem), ale również zagłębiowskie, jurajskie, czy beskidzkie.
Marka „Śląskie Smaki” ma na celu pokazanie całego bogactwa kulinarnego województwa śląskiego. Tak więc festiwal odbywając się co roku w innym miejscu województwa, stara się odkryć to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe.
W ramach festiwalu organizatorzy chcą podkreślić wielowymiarowość kuchni regionalnej, której zróżnicowanie wynika z odmiennej historii poszczególnych subregionów. Poprzez działania promocyjne podkreślają ich odrębność, ale także pokazują to, co dla nich wspólne i jednoczące. Kuchnia regionalna jest bowiem istotnym elementem w budowaniu wizerunku województwa. Przede wszystkim jednak – dopełnia jego obraz i pozwala zrozumieć specyfikę regionu.
Drużyny amatorskie mogą składać się od jednej do czterech osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych z jednej lub dwóch osób. Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy muszą przygotować potrawy inspirowane lokalnymi tradycjami. Po trzygodzinnym gotowaniu jury będzie oceniało pełny obiad.
Program Gali i rejestracja TUTAJ
POWIĄZANE WPISY
25 listopada 2024
Filoksenia w nowoczesnym wydaniu – rozmowa z Costasem Giakoumis, dyrektorem handlowym sieci Atrium Hotels and Resorts
Od marzeń o idealnym obiekcie po sieć luksusowych hoteli na Rodos – Atrium Hotels and…
0 Komentarzy5 Minuty
23 sierpnia 2024
Kolejka na Kasprowy Wierch wznowiła kursowanie
Kolejka linowa na Kasprowy Wierch, po jednodniowej przerwie spowodowanej przez burzę,…
0 Komentarzy1 Minuta
23 lipca 2024
Druskienniki i Birsztany – litewskie uzdrowiska na wyciągnięcie ręki
O uzdrowisku w Druskiennikach słyszał niemal każdy. Coraz większym zainteresowaniem…
0 Komentarzy4 Minuty
27 czerwca 2024
Bogata oferta turystyki silver na Mazowszu
Wiek to jedynie stan umysłu. A skoro tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać…
0 Komentarzy10 Minuty
20 czerwca 2024
Wianki nad Wisłą – otwarcie sezonu turystycznego na Mazowszu
Już 22 czerwca na warszawskim Podzamczu odbędą się kolejne, uwielbiane przez mieszkańców…
0 Komentarzy2 Minuty
6 czerwca 2024
Sondaż: Polacy na wakacje wydadzą średnio o 1500 zł więcej i nieco mniej boją się o ceny i inflację
Ponad połowa Polaków ma już sprecyzowane plany wakacyjne. Podobnie jak w zeszłym roku…
0 Komentarzy8 Minuty
23 maja 2024
Świnoujście: „Udała się trudna sztuka połączenia turystyki i przemysłu”
Eksperci podkreślają udane połączenie rozwoju turystyki i przemysłu w Świnoujściu po…
0 Komentarzy4 Minuty
23 kwietnia 2024
Otwarcie sezonu turystycznego w Chorwacji
180 polskich touroperatorów, agentów turystycznych, ekspertów z branży i dziennikarzy…
0 Komentarzy3 Minuty
20 marca 2024
Festiwal „Szlakiem wody” 22 marca w Hydropolis
Z okazji Światowego Dnia Wody 22 marca 2024 Hydropolis oraz kolektyw Outriders zapraszają…
0 Komentarzy3 Minuty