Na Cypr od 1 czerwca bez żadnych ograniczeń

Od 1 czerwca na Cyprze zostają zniesione wszystkie obostrzenia, jedynymi dokumentami wymaganymi przy wjeździe na wyspę jest dowód osobisty lub paszport.
Jak podała w swoim komunikacie Visit Cyprus, obecnie na Cyprze nie ma żadnych ograniczeń w przemieszczaniu się, a podróżni mogą korzystać z wszelkiego rodzaju usług i obiektów na miejscu, bez konieczności okazywania zaświadczeń zdrowia / certyfikatów.
Na Cyprze opracowano ulepszone procedury dotyczące zdrowia, bezpieczeństwa i higieny dla wszystkich obiektów hotelarskich, obiektów kulturalnych i rozrywkowych, a przed otwarciem kraju dla odwiedzających przeprowadzono intensywne szkolenia personelu.
Obowiązują środki mające zapewnić zachowanie dystansu fizycznego, aby osoby nienależące do tej samej grupy wycieczkowej zachowywały rozsądny dystans.
Wszystkie miejsca publiczne w pomieszczeniach zamkniętych są odpowiednio wietrzone, w taki sposób, aby oprócz klimatyzacji był zapewniony regularny dopływ świeżego powietrza. We wszystkich obiektach, przy wejściach, na recepcji, w lobby, toaletach publicznych, windach itp. dostępne są żele / płyny antybakteryjne.
W środkach transportu publicznego i taksówkach, noszenie maseczek jest obowiązkowe. Wszystkie często dotykane powierzchnie (klamki, siedzenia itp.) są dezynfekowane po przewiezieniu każdej grupy pasażerów. Dopuszcza się 100 proc. obłożenia miejsc w autobusach wycieczkowych.
Na basenach, plażach i w parkach wodnych obowiązuje dezynfekcja leżaków, parasoli, skrytek po każdym użyciu.
W hotelach wszyscy pracownicy będący w bezpośrednim kontakcie z gośćmi i pracujący na zapleczu mają obowiązek dbania o odpowiednią higienę rąk. Dla personelu sprzątającego obowiązkowe jest także noszenie rękawiczek. Pokoje nie są udostępniane nowym gościom zanim nie zostaną odpowiednio zdezynfekowane, sprzątnięte i wywietrzone po opuszczeniu ich przez poprzednich gości. Karty/klucze do pokojów są dezynfekowane po każdym wymeldowaniu gości.
Przy każdym stanowisku z bufetem samoobsługowym są zamontowane odpowiednie osłony ochronne lub są dostępne maseczki ochronne oraz dozowniki płynu do dezynfekcji. Posiłki i napoje mogą być także serwowane bezpośrednio przez obsługę.
W lokalach gastronomicznych, karty menu są dezynfekowane po każdym użyciu, chyba że są jednorazowego użytku; mogą być także wystawione w różnych, ogólnie dostępnych miejscach w lokalu lub udostępnione elektronicznie. Wszystkie często dotykane powierzchnie są dezynfekowane po każdym użyciu, np. krzesła, stoły, młynki pieprzu/soli, butelki z sosem, elektroniczne terminale płatnicze itp. Przy wejściu jest zamieszczona informacja dot. maksymalnej dozwolonej liczby gości przebywających w lokalu w danym momencie.
POWIĄZANE WPISY
14 marca 2025
Poznaj nieznane Niemcy Północne
Północne Niemcy są coraz bardziej popularne wśród polskich turystów. W ubiegłym roku…
0 Komentarzy2 Minuty
13 marca 2025
Rekordowy rok polskich turystów w Szwajcarii
Drugi rok z rzędu polscy turyści w Szwajcarii przekroczyli liczbę 200 tys. noclegów. W…
0 Komentarzy3 Minuty
11 marca 2025
Ruszyła rejestracja na II edycję Responsible Incentive Travel Day
Stowarzyszenie SITE Poland, we współpracy z Radisson Collection Warsaw, zaprasza na II…
0 Komentarzy2 Minuty
10 marca 2025
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie hotelarstwa otwarte
6 marca w Biedrzychowicach na Dolnym Śląsku zostało uroczyście otwarte Branżowe Centrum…
0 Komentarzy1 Minuty
10 marca 2025
Rekordowa liczba Polaków w Indonezji
Polscy turyści polubili Indonezję. W ubiegłym roku kraj 17 tys. wysp odwiedziła rekordowa…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Światowy Dzień Wody we Wrocławiu
22 marca na placu Solnym we Wrocławiu odbędzie się piknik z okazji Światowego Dnia Wody.…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2025
Śląskie powołuje Klub Ambasadora Kongresów
Utworzenie drugiego w Polsce regionalnego Klubu Ambasadora Kongresów polskich jest szansą…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2025
Wizz Air poleci z Katowic do Billund
W poniedziałek 27 października 2025 r. linia lotnicza Wizz Air obsłuży pierwszy rejs…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Ruszył portal analityczny Turystyka+
Główny Urząd Statystyczny we współpracy z Ministerstwem Sportu i Turystyki uruchamia…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Poznaj nieznane Niemcy Północne
Północne Niemcy są coraz bardziej popularne wśród polskich turystów. W ubiegłym roku…
0 Komentarzy2 Minuty
13 marca 2025
Rekordowy rok polskich turystów w Szwajcarii
Drugi rok z rzędu polscy turyści w Szwajcarii przekroczyli liczbę 200 tys. noclegów. W…
0 Komentarzy3 Minuty
11 marca 2025
Ruszyła rejestracja na II edycję Responsible Incentive Travel Day
Stowarzyszenie SITE Poland, we współpracy z Radisson Collection Warsaw, zaprasza na II…
0 Komentarzy2 Minuty
10 marca 2025
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie hotelarstwa otwarte
6 marca w Biedrzychowicach na Dolnym Śląsku zostało uroczyście otwarte Branżowe Centrum…
0 Komentarzy1 Minuty
10 marca 2025
Rekordowa liczba Polaków w Indonezji
Polscy turyści polubili Indonezję. W ubiegłym roku kraj 17 tys. wysp odwiedziła rekordowa…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Światowy Dzień Wody we Wrocławiu
22 marca na placu Solnym we Wrocławiu odbędzie się piknik z okazji Światowego Dnia Wody.…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2025
Śląskie powołuje Klub Ambasadora Kongresów
Utworzenie drugiego w Polsce regionalnego Klubu Ambasadora Kongresów polskich jest szansą…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2025
Wizz Air poleci z Katowic do Billund
W poniedziałek 27 października 2025 r. linia lotnicza Wizz Air obsłuży pierwszy rejs…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Ruszył portal analityczny Turystyka+
Główny Urząd Statystyczny we współpracy z Ministerstwem Sportu i Turystyki uruchamia…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2025
Poznaj nieznane Niemcy Północne
Północne Niemcy są coraz bardziej popularne wśród polskich turystów. W ubiegłym roku…
0 Komentarzy2 Minuty