Na zimę do gościnnej Doliny Stubai
W Dolinie Stubai pozytywne wrażenia kulinarne zapewnia ok. 40 restauracji, górskich chat i barów.
Różnorodność obiektów gastronomicznych można przedstawić jako kuszące menu: aperitif w barze Schneekristall Pavillon na lodowcu Stubai, wykwintne danie główne w najwyżej ocenionej przez przewodnik Gault Millau restauracji w Alpach – Schaufelspitz (przy górnej stacji kolejki Eisgrat) lub obfity posiłek w schronisku na Schlick 2000. Deser, np. słodki omlet cesarski z rodzynkami – Kaiserschmarrn, można zamówić w jednej z przytulnych chat przy torach saneczkowych. Na digestif najlepiej wybrać się do barów apr?s-ski zlokalizowanych przy wyciągach i kolejkach linowych oraz w miasteczkach w dolinie.
W Dolinie Stubai wszystko to, co potrzebne, zlokalizowane jest w bliskiej odległości od siebie. Tuż przy trasach zjazdowych, wyciągach i w centrach miasteczek znajdują się rozmaite lokale gastronomiczne. Co ciekawe, niektóre schroniska zapewniają klientom transport. W Schlick 2000 ze stoku do schroniska Galtalm kilka razy dziennie kursuje ratrak „Galtalm Express” (www.galtalm.at). Narciarze i snowboardziści trzymają się kijków przymocowanych do dwóch długich lin i w ten sposób są wciągani na górę.
W tej miłej praktyce podwożenia klientów przodują przede wszystkim właściciele schronisk położonych przy torach saneczkowych. Jako że Dolina Stubai jest największym terenem saneczkarskim w Tyrolu, udogodnienie to jest bardzo przydatne – pozwala zaoszczędzić siły i czas. „Saneczkowe safari” oferuje m.in. schronisko Pinnisalm w ośrodku Elfer. Goście, siedząc na własnych sankach, są wciągani na górę przez jeep codziennie o godz. 12 ze schroniska Issenangeralm (w połowie trasy saneczkowej Pinnistal). Po pożywnym posiłku, turyści mogą kontynuować zjazd do doliny.
Odbiór gości i wynajem sanek oferują również inne schroniska, np. Brandtstattalm i Auffangalm w dolinie Oberbergtal (koło Neustift) oraz gospoda Sonnenstein w ośrodku Serles. Zalecana jest wcześniejsza rezerwacja telefoniczna sanek oraz miejsca w pojeździe.
Sztubajskie restauracje i schroniska, tam gdzie jest to możliwe, używają do przygotowania potraw składników wytworzonych lokalnie. Bardzo prawdopodobne, że zaserwowany boczek, ser i masło będą pochodzić od świń i krów z własnego gospodarstwa, a zioła użyte do przyprawienia zupy – z przydomowego ogródka.
W prawie każdym alpejskim schronisku znajdziemy takie lokalne specjały, jak kluski serowe Kasspatzln z surówką colesław, wieprzowe żeberka z pieczywem czosnkowym, różnego rodzaju kluski Knödel oraz puszysty, słodki omlet cesarski, a na dobre trawienie – sznaps.
Obecnie przy lodowcu Stubai trwają intensywne prace nad nowoczesną kolejką gondolową 3S Eisgratbahn, która zastąpi dotychczasową linię. Od końca października 2016 r. będzie mogła wygodnie i bezpiecznie przewieźć ok. 3 tysiące osób w ciągu godziny na wysokość 2 900 m n.p.m. Powstanie nowa, dolna stacja kolejki, a górna i pośrednia zostaną odnowione.
Ośrodek Serles wybudował nowy zbiornik wodny do naśnieżania tras oraz zwiększył oświetlenie stoków. Ośrodek Elfer przy Neustift wprowadził muldy na trasach zjazdowych oraz kontynuuje swoją specjalizację w dziedzinie saneczkarstwa organizując pierwszy festiwal saneczkarski w dolinie (Rodel-Testival). Ośrodek Schlick 2000 przy Fulpmes jest popularnym miejscem towarzyskich spotkań, gdzie odbywają się spektakularne pokazy narciarskie „Night of Colours”.
www.stubai.at.
POWIĄZANE WPISY
17 stycznia 2025
Egzotyczne wakacje: Malediwy czy Dominikana?
Malediwy i Dominikana to tropikalne kierunki urlopowe, które mają ze sobą wiele…
0 Komentarzy5 Minuty
15 stycznia 2025
„C the Unseen” – Chemnitz Europejską Stolicą Kultury 2025
Na pytanie, jak nazywa się miasto na C leżące na wschodzie Niemiec, odpowiedź powinna być…
0 Komentarzy4 Minuty
2 stycznia 2025
Ras Al Khaimah po raz szósty z rekordowym noworocznym widowiskiem
Ras Al Khaimah szósty rok z rzędu Nowy Rok świętuje rekordem. Emirat przywitał 2025 rok…
0 Komentarzy2 Minuty
20 grudnia 2024
Wakacyjne plany Polaków na 2025 rok: poszukiwanie rodzinnych korzeni, przygody z adrenaliną i odkrywanie kraju
Jak wynika z najnowszego raportu, apetyt na podróże w 2025 roku będzie nadal rósł.…
0 Komentarzy6 Minuty
19 grudnia 2024
Wieczór z Krzysztofem Wielickim w Abu Dhabi w ramach promocji Polski na rynkach arabskich
25 listopada br. w Abu Dhabi zaprezentowano film dokumentalny o życiu i dorobku wybitnego…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2024
Rekordowa liczba turystów odwiedziła Bułgarię
Bułgarzy przewidują, że mijający rok okaże się rekordowy pod względem turystyki – kraj…
0 Komentarzy2 Minuty
5 grudnia 2024
Islandia promuje swoje atrakcje na warsztatach w Warszawie
W Warszawie odbyły się warsztaty, w trakcie których islandzcy touroperatorzy…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2024
LOT wystartował z zimowym połączeniem do Innsbrucka
Od 1 grudnia br. do stolicy Tyrolu dolecimy bezpośrednio z Polskimi Liniami Lotniczymi…
0 Komentarzy4 Minuty
4 grudnia 2024
Film ,,Pielgrzym nadziei” w Instytucie Cervantesa
Instytut Cervantesa w Warszawie zaprezentował film dokumentalny TVP o Camino de Santiago…
0 Komentarzy2 Minuty